Hirmagazin.eu
Főoldal » November óta nem volt orvos a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban, a főnővért elküldték, a gondozottakkal nem törődtek
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

November óta nem volt orvos a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthonban, a főnővért elküldték, a gondozottakkal nem törődtek

2020. április 30. 23,15; 48 új esetet regisztráltak Magyarországon, így 2775-ra nőtt a magyarországi koronavírusos megbetegedések száma.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését követően csütörtökön Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette az élet, és a gazdaság fokozatos újraindításának részletszabályait. Nyilatkozott a Pesti úti idősotthonban uralkodó állapotokról az egyik áldozat fia, azt mondta, hogy édesanyja méltatlan körülmények között, orvos és lelki vigasz nélkül halt meg. A britek már a gazdaságuk újraindítását tervezik, a németek újabb intézkedéseket hoztak az újraindítás érdekében, az orosz miniszterelnök megfertőzödött koronavírussl. Ezek volt a csütörtöki nap legfontosabb hírei.

48 megbetegedést regisztráltak itthon.

Ezzel 2775 főre nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 12 idős, krónikus betegséggel küzdő beteg, ezzel 312 főre nőtt a koronavírus hazai áldozatainak a száma. A kormányzati tájékoztató oldal adataiból kiderült az is, hogy eddig 581-en távoztak gyógyultan a kórházból, 998-an jelenleg is ápolásra szorulnak, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.

Ismertették az élet és a gazdaság fokozatos újraindításának szabályait.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdai bejelentését követően csütörtökön Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter ismertette az újraindítás részletszabályait. A tárcavezető szavaiból kiderült, hogy májusban marad a digitális oktatás, továbbra is ingyenes lesz a parkolás, ugyanakkor augusztus 15-ig az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. Mivel a hivatalos adatok szerint vidéken jobbak a számok, mint a fővárosban, így ott eltörlik a kijárási korlátozásokat. Hétfőtől a kórházakból kimenő és bejövő betegeket kötelező lesz tesztelni, ahogyan az idősotthonok dolgozóit is. Innentől ha valaki bejelenti egy – engedélyhez kötött – tevékenység megkezdését, és a hatóság azt nyolc napon belül nem tiltja meg, akkor a kilencedik naptól szabadon elkezdheti azt gyakorolni. Május 4-től a kormány feloldja a magánegészségügyre vonatkozó korlátozásokat. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár az M1 reggeli adásában elmondta, hogy hétfőn nulla órától lesznek hatályosak az Orbán Viktor által bejelentett változások. “Indokolt, hogy a védekezés második szakaszában elválasszák egymástól a leginkább fertőzött területre és a vidéki Magyarországra vonatkozó szabályokat.” – tette hozzá.

Müller Cecília: Közös siker, hogy a járványgörbe kiegyenesedni látszik.

“Némileg szabadabb szabályozások léptek életbe, de fontos, hogy a fennmaradó intézkedéseket továbbra is betartsuk. A járványügyi adatok alapján az országos fertőzöttségi mutatók nem változtak, továbbra is Budapesten és Pest megyében van a legtöbb fertőzött, az összes megbetegedés 62 százaléka itt van” – mondta az országos tisztifőrvos az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Müller Cecília kiemelte, hogy továbbra is folyamatban van az egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók – oktatása, ami azért fontos, mert közel ezer fertőzöttet kezelnek kórházban. Kitért arra is, hogy a közelgő anyák napjára lehetséges az ajándékok, bonbonok, és virágok átadása, mert a tárgyakon csak rövid ideig életképes a vírus. 1900 önkéntest képeznek ki segédápolónak, és összesen 23 ezren jelentkeztek képzésre, közöttük ötezer  orvos – ismertette. Halmosi Zsolt kórházparancsnok elmondta, megteremtették annak lehetőségét, hogy a kétszáz főnél nagyobb létszámú idősotthonokban, intézményparancsnokot lehessen kinevezni. Ők fogják ellenőrzni a járványügyi szabályok és az egészségügyi készletek meglétének betartását – fűzte hozzá.

Már 6 fővárosi fenntartású idősotthonban jelent meg a vírus.

A fővárosi fenntartűsú idősotthonok közül már nemcsak a Pesti úton, hanem két 11. kerületi, a Rózsa utcai, a Rupphegyi, a Kútvölgyi úti idősotthonban is megjelent a járvány. Az idősotthonok között a legnagyobb gócpont továbbra is a Pesti úti idősotthon, ahol 295 gondozott, 26 dolgozó és 34 halott van jelenleg. A Rózsa utcában 53 gondozott és 20 dolgozó, a Kamaraerdei úton 10 gondozott és 3 dolgozó, a Kútvölgyi úton és a Bánk Bán utcában 1-1 gondozott, a Rupphegyi úton pedig 1 dolgozó fertőzött. 34 halott a Pesti útról kerül ki, 14 meghalt ember a Rózsa utcából és 1 fő a Kútvölgyi útról – tudtuk meg a Koronavírus Sajtóközpont kérdésünkre küldött válaszából.

Drámai részleteket közölt a Pesti úti idősotthonban uralkodó állapotokról az egyik áldozat fia.

Cs. Krisztián arról beszélt a Ripostnak, hogy az utóbbi időben iszonyatos körülmények uralkodtak az intézményben. Elmondása szerint édesanyja méltatlan körülmények között, orvos és lelki vigasz nélkül halt meg, vélhetően ő volt a koronavírus első áldozata. Szavaiból az rajzolódott ki, hogy borzasztó állapotok rajzolódnak ki az otthonban. A kormány részéről Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője reagált az ügyben, szembeállítva a most elhangzottakat Karácsony Gergely két nappal ezelőtti mondataival. Mint ismert, a főpolgármester a népjóléti bizottság keddi ülésén azt találta mondani, hogy “az otthonban minden rendben volt, az orvosi ellátás szempontjából is.”

Megkezdődött a maszkok és védőeszközök kiszállítása az érettségire.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) köznevelésért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján hozzátette, hogy a közlekedési tumultus csökkentéséért az első héten a vizsgák délelőtt kilenc órakor kezdődnek, továbbá sűrítik a közösségi közlekedés járatait. Ismertette, hogy a maszk viselése kötelező az iskolák folyosóin, közösségi helyiségeiben, ugyanakkor a dolgozatok írása közben nem, bár erősen ajánlott.

Naplamentekor egy szerelmes pár élvezi a jó időt a Duna-partonFOTÓ: CSUDAI SÁNDOR – ORIGO

Továbbra is nő a fertőzöttek száma világszerte.

Csütörtök este elérte a 3 231 701-et a világban a koronavírus-fertőzöttek száma. A halottak száma 229 447, a gyógyultaké pedig meghaladta az egymilliót a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint. Nyugat- és Közép-Európa egyes országaiban a járványgörbe lassú laposodást mutat.

Olaszországban hetek óta az első alkalom, hogy a halottak száma egy nap alatt háromszáz alá süllyedt.

Egy nap alatt 285-tel nőtt a halottak száma, és csütörtökre elérte a 27 967-et. Az aktív fertőzöttek száma egy nap alatti száma 3106-tal csökkent, ami az eddigi legmagasabb adatnak számít. A jelenleg regisztrált betegek száma 101 551-nek felel meg, a gyógyultak száma túllépte a 75 ezret.

A britek gazdaságuk újraindítását tervezik.

Nagy-Britannia túljutott az új típusú koronavírus okozta járvány tetőzésén – mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Boris Johnson brit kormányfő. Hozzátette, a kormány a jövő héten átfogó tervet ismertet arról, hogy miként lehet újraindítani a gazdaságot, a gyerekek milyen módon térhetnek vissza az iskolákba.

Hasonló hírek

Ha láttad ezt a két nőt, feltétlenül szólj!

Mazsi

Kocsijába zárta a NAV-osokat a pánikba esett Uberes!

Mazsi

Frontális karambolban két ember életét vesztette

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------