Hirmagazin.eu
Főoldal » Növekszik a migrációs nyomás a déli határon
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

Növekszik a migrációs nyomás a déli határon

Intenzív növekedést mutat az illegális határátlépési kísérletek száma 2020 első két hónapjában – tájékoztatott a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója hétfőn.

Bakondi György elmondta: januárban és februárban az elfogottak száma 7100 körül alakult, közülük 6597-en a szerb szakaszon, 536-an pedig máshol próbáltak bejutni Magyarországra.

A tranzitzónában 321-en tartózkodnak, embercsempészet miatt pedig 86 ember ellen indult büntetőeljárás – tette hozzá.

Összehasonlításul rámutatott: az év első hónapjaiban a magyar–szerb határnál 2018-ban 1315, 2019-ben 1534, 2020-ban pedig 6597 migránst fogtak el.

A többi határszakaszon 2018-ban 94, 2019-ben 74, 2020-ban 500-at meghaladó határátlépési kísérlet volt januárban és februárban. A legjelentősebb emelkedés ez év elején a magyar0román határon volt, ott a korábbi 12 és 33 próbálkozás az év első két hónapjára 465-re emelkedett.

A tavalyi adatokat áttekintve a belbiztonsági főtanácsadó elmondta: a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) 2019-ben 123 920 migránst regisztrált, közülük 100 659-en tengeri úton, 23 261-en pedig szárazföldön érkeztek.

A belépési pontok közül a főirány Görögország felé tolódott el, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint Olaszországban 11 471-en, Spanyolországban 32 479-en, Görögországban 74 613-an regisztráltak.

Elmondta: Spanyolország felől – miután 2019 februárjában megállapodtak a marokkóiakkal – 49 százalékos csökkenés mutatkozott tavaly az előző évihez képest a migrációs adatokban. Olaszország felől azonban az olasz kormányváltás utáni engedékenyebb migrációs politika és a máltai megállapodás emelkedő migrációt, illetve fokozódó embercsempészetet eredményezett – tette hozzá.

Olaszországban szeptembertől az NGO-k 1076 bevándorlót tettek partra, és mintegy 8500-an értek partot kis hajóikkal. A líbiai konfliktus miatt újabb menekültek indultak meg Európa felé, már decemberben 46 ezer regisztrált migráns tartózkodott a tengerpart közelében – mondta. Bakondi György szerint ezért 2020-ban erősödő nyomás várható Olaszország felől.

A balkáni útvonalon 2019 végén az UNHCR és az IOM adatai szerint 114 949 regisztrált illegális bevándorló volt – közölte a belbiztonsági főtanácsadó. Hozzátette: Törökországban 2019 végén több mint 3,5 millió regisztrált szír menekült tartózkodott, januárra pedig a Görögországban regisztrált migránsok száma 78,5 ezer fölé emelkedett.

Bakondi György kiemelte: a magyar határnál 2019-ben 59 százalékkal nőtt az illegális határátlépések száma az egy évvel korábbinál, 13 576 embert tartóztattak fel.

Várakozásai szerint a Vajdaság migrációs érintettsége tovább növekszik majd az idén. Hozzátette: az ideiglenes biztonsági határzáron való sikertelen átkelési kísérletek miatt fennáll a veszélye, hogy a feltorlódó bevándorlók nagyobb csoportba szerveződve erőszakosan is megpróbálnak betörni Magyarországra.

A török határnyitás kapcsán kialakult migrációs krízishelyzetről elmondta: bár a török–görög–bolgár hármashatárnál a görög hatóságok az érkezők többségét könnygáz és hanggránátok segítségével egyelőre meg tudták állítani, több ezren várakoznak a török oldalon. Rajtuk kívül százak érkeztek az égei-tengeri szigetekre, és a partokon is ezrek várakoznak – mondta.

Bakondi György arról is beszámolt, hogy pénteken Orbán Viktor miniszterelnök telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel, és találkozót kezdeményeztek a V4-ek, illetve a török elnök között a migrációs helyzet kezeléséről.

Azt is elmondta: a miniszterelnök biztonsági kabinetjének ülésén döntés született a határon tartózkodó rendőri és katonai erők megerősítéséről, valamint arról, hogy Magyarország határozatlan időre felfüggeszti az illegális migránsok beengedését a tranzitzónába.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Korábban már beszámoltunk a police.hu írása alapján erről a bűncselekményről! Most pedig a MEGRÁZÓ RÉSZLETEK!

Géza

Meglepetés a soroksári gyilkosság nyomozásakor – a rendőrpalotába vezette a keresőkutya a zsarukat

Géza

Tűzoltókat riasztottak a XI kerületbe, helyszíni videó a mentésről

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!