Hirmagazin.eu
Főoldal » Novák Ka­ta­lin: Ak­kora tá­mo­ga­tást adunk a csa­lá­dok­nak, amire még nem volt példa
Kormány

Novák Ka­ta­lin: Ak­kora tá­mo­ga­tást adunk a csa­lá­dok­nak, amire még nem volt példa

Jú­lius 1-jén négy új elem­mel bő­vült a csa­lád­tá­mo­ga­tási rend­szer: igé­nyel­hető a Ba­ba­váró Tá­mo­ga­tás és a nagy­csa­lá­do­sok au­tó­vá­sár­lási tá­mo­ga­tása, a CSOK-köl­csön már hasz­nált lakás vá­sár­lá­sára is fel­hasz­nál­ható, il­letve to­vább mér­sé­kel­he­tik a gyer­me­ket ne­velő csa­lá­dok in­gat­lan­fe­de­zetű jel­zá­log­hi­te­lük össze­gét.

Novák Ka­ta­lin csa­lád­ügyi ál­lam­tit­kár a Ri­post­nak me­sélt a Csa­lád­vé­delmi Ak­ció­terv ele­me­i­ről.

: Júliustól már használt lakásra is felvehető a CSOK-kölcsön, már két gyermekkel is. Miért bővítették az eredeti tervezetet?

Novák Katalin: Az otthonteremtés a családalapítás fontos állomása, és sokszor új otthon kell ahhoz is, hogy további gyermekkel bővüljön a család. Ráadásul nem mindenki szeretne vagy tud építkezni, új építésű otthonba költözni. A vásárláshoz sok pénz kell, akkor is, ha használt lakásról van szó.Célunk, hogy azok a fiatalok, akik gyermekvállalásra készülnek vagy már gyermeket nevelnek, saját tulajdonú otthonban élhessenek. Ebben segít a CSOK.

A mostani bővítésnek köszönhetően még több családnak tudunk segíteni,

hiszen már a használt ingatlanhoz felvett CSOK mellé is elérhető a garantáltan három százalék alatti kamatozású kölcsön. Két gyermek után 10 millió, három gyermek után 15 millió forintot lehet igényelni.Az előre vállalt és a már megszületett gyerekek egyaránt beszámítanak. Ehhez jön még  a jelzáloghitel-elengedés, amely azoknak szól, akiknek ingatlan-fedezetű jelzáloghitelük van, és még szeretnének gyermekeket, vagy jön az újabb baba. A fennálló hitel esetén a második gyermeknél egymillió, a harmadiknál négymillió, minden további gyermeknél pedig egy-egy millió forintot elengedünk a fennálló hitelből, akár a CSOK-kölcsönből is.

Fotó: 123RF

A bölcsődefejlesztési program során mi a kitűzött cél?

Novák Katalin: Az, hogy aki bölcsődébe szeretné vinni a gyermekét, az megtehesse, és ez lehetőleg ne jelentsen túl nagy anyagi megterhelést a szülőknek. Éppen most jelent meg egy kiírás, amelyre megyei, helyi és nemzetiségi önkormányzatok, egyházi és civil szervezetek, közalapítványok és nonprofit társaságok pályázhatnak, így 95 milliárd forintból további 7700 új bölcsődei férőhelyet biztosítunk az ország olyan településein, ahol erre nagy szükség van.

A pályázattal hagyományos, családi és mini bölcsődei férőhelyek kialakítását is támogatjuk.

Jövőre növeljük a magánszereplők számát a három év alatti gyermekek napközbeni ellátásában és több pénz jut a bölcsődei dolgozók bérfejlesztésére is.

Hogyan dolgozták ki az autóvásárlási támogatás részleteit?

Novák Katalin: A Magyarországon működő családszervezetek javaslatokkal, életszerű tapasztalatokkal segítik a munkánkat. Az autóvásárlási támogatás ötlete például a Nagycsaládosok Országos Egyesületétől érkezett. A nagycsaládosoknál gyakori probléma, hogy az autóik régiek, rossz állapotúak, és ha jön a negyedik gyermek, már nem fér el a család egy klasszikus ötszemélyes kocsiban. Aki próbált már három gyerekülést betenni egy ötüléses autóba, az tudja, szinte lehetetlen. Ha még a többi szükséges holmit is figyelembe vesszük, akkor egy nagyobb autó sokkal inkább megfelelő a nagycsaládosok számára. A támogatás igénybevételének feltétele, hogy az autó új legyen, hétüléses és az árának maximum felét fedezheti a két és fél millió forintos összeg. A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben kiadott egy ajánlást, amely szerint ezt az összeget önrészként is felhasználhatják a családok hitelfelvételkor.Fontos, hogy a fogyatékkal élő gyermek életkora nem számít korlátnak a támogatásban, mert nekik szükségük lehet folyamatosan a szállításra.

Az ellenzéki sajtó egyik kedvenc szólama, hogy káoszt vizionálnak a babaváró támogatás kapcsán. Megtenné, hogy eloszlatja a kételyeiket?

Novák Katalin: Az első hét tapasztalatai azt mutatják, hogy az érdeklődés óriási, az ügyintézés pedig gyors és zökkenőmentes.Nem volt tehát igazuk a huhogóknak. A politika, és főleg a kormányzás egy olyan munka, amelyben bármit csinálunk, mindig lesznek kritikusok, függetlenül attól, hogy az adott lépés egyébként érdemi javulást hoz az emberek életében. A mi politikánk, hogy nem elveszünk, hanem adunk. Nem úgy, mint a baloldal annak idején. Az ellenzék, élén Gyurcsány Ferenccel, ma is megszorításokat, adóemeléseket vezetne be.

A Babaváró Támogatás tökéletes példa arra, hogyan lehet nagyot álmodni.

Tízmillió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsönt tudunk ezzel biztosítani azon fiatal házaspároknak, ahol a nő negyvenegy évnél fiatalabb, a szülők egyike már három évet dolgozott, vagy felsőoktatásba járt, és van annyi keresetük, hogy havi 50 ezer forintot ki tudjanak gazdálkodni. A támogatásra akkor is jogosultak, ha már van gyermekük, de a kölcsönt igényelni csak a 2019. július elsejét követően született gyermekek után lehet. A kamatmentes kölcsön a gyerekek érkezésével fokozatosan vissza nem fizetendő támogatássá válik. Azt természetesen megértem, hogy mivel soha nem volt még ilyen támogatási forma Magyarországon, sokszor nehéz elképzelni, hogyan is fog ez működni a gyakorlatban. Sőt,talán a fiatalok is nehezen hiszik el, hogy kaphatnak 10 millió forintot, amit bármire felhasználhatnak.

Önnek van kedvenc pontja a családvédelmi programban?

Novák Katalin: Ez a kérdés olyan, mint amikor megkérdezik, melyik gyerekünket szeretem a legjobban: az egyikben ezt, a másikban azt.

Arra vagyok büszke, hogy olyan segítséget tudunk nyújtani a fiataloknak, amelyre korábban még nem volt példa.

Bevallom, én a babaváró támogatástól várom a legtöbbet, mert kivételes lehetőségnek tartom, hogy ekkora mozgásteret tudunk nyújtani a fiataloknak. A 2020-as költségvetés a családok támogatásának költségvetése, két és félszer annyit fordítunk a gyermekes családokra, mint 2010-ben. Szinte irigykedem, amikor arra gondolok, hogy mi volt akkor, amikor mi alapítottunk családot, és mi minden van most ahhoz képest. A támogatások köre pedig jövőre is tovább bővül, január elsején életbe lép a nagyszülői gyed és a négygyermekesek személyi jövedelemadó-mentessége. Előbbivel azok a dolgozó nagyszülők élhetnek, akik a szülő(k) helyett vállalják az unokák nevelését, gondozását, utóbbi pedig elismerés azoknak az édesanyáknak, akik legalább négy gyermeket nevelnek vagy neveltek. Ők életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó megfizetése alól. Ez a támogatás hungarikum, sehol máshol nincs ilyen a világon és ez az intézkedésünk kapta az egyik legnagyobb külföldi visszhangot is.

Címlapkép: Elekes Andor

Hasonló hírek

Megjelent a kormányhatározat: A kormány felfüggeszti a börtönkártérítések kifizetését

Géza

Több egykori devizahiteles fog fontos levelet kapni

Géza

Napvilágot látott a kormány ezer vállalat bevonásával elkészült kkv-stratégiája

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------