Hirmagazin.eu
Főoldal » Normálisak? Radioaktív csernobili tűzifával árasztanák el Európát
Külföld

Normálisak? Radioaktív csernobili tűzifával árasztanák el Európát

Kiderült, hogy a fehérorosz állam már hivatalosan is engedélyt adott arra, hogy a csernobili lezárt zóna melletti területek fáit kísérleti jelleggel hasznosítsák, ha másként nem, hát tüzelőnek. A bökkenő csak az, hogy a fák egyes tudósok szerint még mindig erősen radioaktívak…

A helyi erdészek szerint az erdő bizonyos részein csak a sugárzás normális értékének kétszerese mérhető, így az innen származó fák nyugodtan felhasználhatóak. Az állami erdő területén dolgozó sugárvédelmi szakemberek viszont nem ennyire derűlátóak. Azt állítják, hogy az itteni fák után keletkező hamu annyira sugárzik, hogy azt inkább egy radioaktív hulladéktározóba kellene szállítani! Minderről a European Radio for Belarus nevű, varsói központú független rádió közölt egy riportot. – olvasható az index.hu-n.

A kísérleti gazdaságban már megfordultak német és litván vásárlók is, akik nagyon elégedettek volt a fa minőségével. Mivel nem kell semmiféle növényegészségügyi tanúsítvány ahhoz, hogy az itt kitermelt fákat az Európai Unióba exportálják, hamarosan akár egész Európát eláraszthatják csernobili sugárzó faanyaggal. A Euroradio szerint a tudósokat gyakorlatilag megkérték arra, hogy igazolják, biztonságos az erdő feldolgozása. 

Normálisak Radioaktív csernobili tűzifával árasztanák el Európát 1

De ha lenne is bármiféle igazolás arról, hogy egészségesek a kitermelt fák, kérdéses lenne, hogy mennyire megbízhatóak a papírok.

A litván rádió azt állítja, hogy már jutott nekik is a sugárszennyezett fákból. A sugárvédelmi központ vezetője szerint a fehérorosz import fák hamujában már annyi céziumot mutattak ki, hogy azt gyakorlatilag radioaktív hulladéknak kellett volna tekinteni.

Normálisak Radioaktív csernobili tűzifával árasztanák el Európát 2

Bár a faszállítmányok cézium-szintjét a határokon folyamatosan ellenőrzik és számos rakományt fordítottak már vissza, a sugárszennyezett faanyag valamilyen úton-módon mégis bejut az országba. Onnan különböző kereskedőkön keresztül pedig szinte bárhová értékesíthetik tüzelőként, vagy építőanyagként.

Normálisak Radioaktív csernobili tűzifával árasztanák el Európát 3
Fotó: Keller Mátyás

Lassan eljöhet annak az ideje, hogy már tűzifa vásárláskor is Geiger-Müller számlálóra (sugárzásmérő) lesz szükségünk…

Forrás: Ripost

 

Hasonló hírek

Bűncselekményekkel vádolja Merkel Oroszországot

Edit

Most kaptuk: borzalmas tragédia történt az Alpokban

Mazsi

Bérgyilkost küldött a Real Madrid volt védője a Juventus-csatárra

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------