Image default
Média és szórakozás

Női sorsokkal foglalkozik a Titanic filmfesztivál

titanic2015
Forrás: MTI | 2015. 04. 10. 07:00:00

Feszes, tömör műsorral várja a közönséget a ma megnyíló 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramja idén a női sorsokkal foglalkozik – mondta el Horváth György fesztiváligazgató az MTI-nek.
A kilenc napon át zajló vetítéssorozaton 34 nemzet 52 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének munkáit. A fesztivál idei kínálatát az új programigazgató, a dán Allan Sorensen válogatta. “Büszkék vagyunk az idei programra: feszes, tömör, sok olyan eleme van, amiért hosszan küzdöttünk Allannel, és most jóleső érzés, hogy sikerült megvalósítani. Ezek közé tartozik a 71 című brit film is, amellyel megnyílik a fesztivál” – számolt be Horváth György.

A nyolc szekcióban zajló vetítések mellett több panelbeszélgetés és gálavetítés is színesíti a műsort. “Szombaton a The Duke of Burgundy bemutatójára kerül sor, amelyen a film rendezője, Peter Strickland, két főszereplője, Chiara D’Anna angol és Sidse Babett Knudsen dán színésznő, valamint a koprodukción dogozó magyar stábtagok is megjelennek” – emelte ki a fesztiválkapitány.

A versenyfilmek közül többet is elkísérnek a rendezők. Itt lesz az Underdog svéd rendezője, Ronnie Sandahl, a finn J.P. Valkepaa a Megléptek alkotója, a francia Lucie Borleteau, a Fidelio – Alice utazásaival és a görög Stathis Athanasiou is az Alphával. A rendezők filmjeik bemutatása után közönségtalálkozón osztják meg gondolataikat a nézőkkel.

A fesztivál versenyszekciója a kiemelt női sorsokkal foglalkozik. Allan Sorensen, a programigazgató ötlete volt, hogy tematikus legyen a versenyprogram. “Két legyet ütöttünk egy csapásra: letisztult, hogy első és másodfilmesek munkáit válogattuk be a mezőnybe és kifejezetten azokat az alkotásokat, amelyekben női sorsok körvonalazódtak. Ezzel rímeltünk ez elmúlt évek műsorára is, hiszen a Titanicon korábban is feltűntek ilyen témájú filmek és reflektáltunk a világban tapasztalható filmes változásokra is. A nyolc versenyfilmünk a legkülönbözőbb országokból és kultúrákból ábrázol női sorsokat” – fejtette ki Horváth György.

A háromtagú nemzetközi zsűribe a hagyományokhoz híven meghívták egy másik nemzetközi fesztivál vezetőjét, ezúttal a finnországi Midnight Sun fesztivál igazgatóját, Timo Malmit. Zsűritag a térség egyik legismertebb veterán filmkritikusa, a szerb Borislav Andelic is, aki nagy múltú szerbiai fesztiváloknak volt a tanácsadója és igazgatója, emellett ő a szerb FIPRESCI elnöke. “Nagyon örülök, hogy Ragályi Elemér társult magyar zsűritagként. Filmje, a Kukoricasziget a kérésére debütál a Titanicon, és a bemutatót követően ő is közönségtalálkozón beszél majd az alkotásról” – fűzte hozzá a fesztiváligazgató.

A nemzetközi filmmustrán Dzsafar Panahi Arany Medve-díjas Taxi című filmje, Mads Mikkelsennel A megváltás című dán western és az Edward Snowdenről szóló, Citizenfour című Oscar-díjas dokumentumfilm is szerepel.

A Titanic két új szekciójának egyike, a Fesztiválkedvenc több filmje is politikai konfliktusok közt élő emberi sorsokat választott témájául, ezek közé tartozik a Ragályi fényképezte grúz dráma, a Kukoricasziget is. A Valami vadság válogatásban látható a Hétköznapi vámpírok című új-zélandi dokuparódia, amelynek hősei a mai világba beilleszkedni vágyó halhatatlan vámpírok.

A Titanic filmfesztiválnak a megszokott öt budapesti helyszín, az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Örökmozgó, a Puskin és a Toldi mozi, valamint az A38 Hajó ad otthont. A vetítések előtt látható befutófilmet a fesztivál két helyszínén vették fel. A produkció szereplője és koreográfusa Simon Renáta táncművész és Újvári Milán táncművész – mesélte a fesztiváligazgató, aki elismeréssel szólt munkájukról.

A teljes program a titanicfilmfest.hu oldalon olvasható.

Hasonló hírek

Olyan pofont kapott a Facebook, amilyet még soha

Edit

Jó emlékezni, idézzük hát fel a kancsal oroszlán és Judy, a csimpánz hihetetlen kalandjait! (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Kismenők – Szabó Bence megnyerte

Edit