Hirmagazin.eu
Főoldal » Női sorsokkal foglalkozik a Titanic filmfesztivál
Média és szórakozás

Női sorsokkal foglalkozik a Titanic filmfesztivál

titanic2015
Forrás: MTI | 2015. 04. 10. 07:00:00

Feszes, tömör műsorral várja a közönséget a ma megnyíló 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek versenyprogramja idén a női sorsokkal foglalkozik – mondta el Horváth György fesztiváligazgató az MTI-nek.
A kilenc napon át zajló vetítéssorozaton 34 nemzet 52 alkotását tekinthetik meg az érdeklődők, köztük befutott rendezők új filmjeit, elsőfilmesek debütáló alkotásait, illetve kevésbé ismert régiók filmművészetének munkáit. A fesztivál idei kínálatát az új programigazgató, a dán Allan Sorensen válogatta. “Büszkék vagyunk az idei programra: feszes, tömör, sok olyan eleme van, amiért hosszan küzdöttünk Allannel, és most jóleső érzés, hogy sikerült megvalósítani. Ezek közé tartozik a 71 című brit film is, amellyel megnyílik a fesztivál” – számolt be Horváth György.

A nyolc szekcióban zajló vetítések mellett több panelbeszélgetés és gálavetítés is színesíti a műsort. “Szombaton a The Duke of Burgundy bemutatójára kerül sor, amelyen a film rendezője, Peter Strickland, két főszereplője, Chiara D’Anna angol és Sidse Babett Knudsen dán színésznő, valamint a koprodukción dogozó magyar stábtagok is megjelennek” – emelte ki a fesztiválkapitány.

A versenyfilmek közül többet is elkísérnek a rendezők. Itt lesz az Underdog svéd rendezője, Ronnie Sandahl, a finn J.P. Valkepaa a Megléptek alkotója, a francia Lucie Borleteau, a Fidelio – Alice utazásaival és a görög Stathis Athanasiou is az Alphával. A rendezők filmjeik bemutatása után közönségtalálkozón osztják meg gondolataikat a nézőkkel.

A fesztivál versenyszekciója a kiemelt női sorsokkal foglalkozik. Allan Sorensen, a programigazgató ötlete volt, hogy tematikus legyen a versenyprogram. “Két legyet ütöttünk egy csapásra: letisztult, hogy első és másodfilmesek munkáit válogattuk be a mezőnybe és kifejezetten azokat az alkotásokat, amelyekben női sorsok körvonalazódtak. Ezzel rímeltünk ez elmúlt évek műsorára is, hiszen a Titanicon korábban is feltűntek ilyen témájú filmek és reflektáltunk a világban tapasztalható filmes változásokra is. A nyolc versenyfilmünk a legkülönbözőbb országokból és kultúrákból ábrázol női sorsokat” – fejtette ki Horváth György.

A háromtagú nemzetközi zsűribe a hagyományokhoz híven meghívták egy másik nemzetközi fesztivál vezetőjét, ezúttal a finnországi Midnight Sun fesztivál igazgatóját, Timo Malmit. Zsűritag a térség egyik legismertebb veterán filmkritikusa, a szerb Borislav Andelic is, aki nagy múltú szerbiai fesztiváloknak volt a tanácsadója és igazgatója, emellett ő a szerb FIPRESCI elnöke. “Nagyon örülök, hogy Ragályi Elemér társult magyar zsűritagként. Filmje, a Kukoricasziget a kérésére debütál a Titanicon, és a bemutatót követően ő is közönségtalálkozón beszél majd az alkotásról” – fűzte hozzá a fesztiváligazgató.

A nemzetközi filmmustrán Dzsafar Panahi Arany Medve-díjas Taxi című filmje, Mads Mikkelsennel A megváltás című dán western és az Edward Snowdenről szóló, Citizenfour című Oscar-díjas dokumentumfilm is szerepel.

A Titanic két új szekciójának egyike, a Fesztiválkedvenc több filmje is politikai konfliktusok közt élő emberi sorsokat választott témájául, ezek közé tartozik a Ragályi fényképezte grúz dráma, a Kukoricasziget is. A Valami vadság válogatásban látható a Hétköznapi vámpírok című új-zélandi dokuparódia, amelynek hősei a mai világba beilleszkedni vágyó halhatatlan vámpírok.

A Titanic filmfesztiválnak a megszokott öt budapesti helyszín, az Uránia Nemzeti Filmszínház, az Örökmozgó, a Puskin és a Toldi mozi, valamint az A38 Hajó ad otthont. A vetítések előtt látható befutófilmet a fesztivál két helyszínén vették fel. A produkció szereplője és koreográfusa Simon Renáta táncművész és Újvári Milán táncművész – mesélte a fesztiváligazgató, aki elismeréssel szólt munkájukról.

A teljes program a titanicfilmfest.hu oldalon olvasható.

Hasonló hírek

Magyar filmek a Sziget Fesztiválon

info

Ezer éve nem volt ekkora magyar siker

Mazsi

Hét év szobafogság – megrázó film a szeretet erejéről (Videó)

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------