Hirmagazin.eu
Főoldal » Nógrádi: Várható volt a berlini merénylet
Külföld

Nógrádi: Várható volt a berlini merénylet

forrás: Ma délután/M1

Bármi történt Berlinben, az a migránsellenes hangulatot fogja erősíteni, és hatással lesz az uniós csúcsra is – erről beszélt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a német fővárosban elkövetett keddi robbantásos támadás kapcsán. A németországi hírek szerint nincs szó terrortámadásról.

Bármi megtörténhetett – mondta a keddi berlini robbanásról Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Hozzátette, Berlinből egy illetékes azt mondta neki, folyik a vizsgálat, egyelőre minden nyilatkozat csak feltételezésekről szólhat.

Nógrádi szerint várható volt

Nógrádi György szerint Németországban, illetve fővárosában, Berlinben várható volt merénylet. A párizsi, londoni, isztambuli merénylet után nyilvánvaló volt, hogy megtörténhet. „Hogy ezt célzott likvidálásnak veszem-e, az más kérdés” – fogalmazott.

Nógrádi György arról beszélt, rendkívül sok külföldi él Németországban, és az integrációjuk nem ment végbe. Tavaly év végén egy müncheni konferencián a bajor rendőrfőnök azt mondta, hogy a tartományban 35 százalék a migráns hátterűek aránya, és bármikor lehet merénylet, és bármikor bevethetik a hadsereget – mondta Nógrádi György. Mint állította, előtte a német elhárítás, az alkotmányvédelmi hivatal elnöke mondta azt, hogy amíg napi tízezer ember megy Németországba, lehetetlen az érkezők ellenőrzése.

Nógrádi: Várható volt a berlini merénylet

A német hírekben nincs szó terrortámadásról

A rendőrség tájékoztatása szerint Berlinben felrobbantottak egy autót. A jármű a német főváros Charlottenburg nevű központi városrészében haladt egy forgalmas úton reggel, amikor működésbe lépett a robbanószerkezet. A sofőr életét veszítette, sérültje nincs a robbantásnak. A Bild című lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a robbantásos merénylet nem terrortámadás volt, hanem valószínűleg szervezett bűnözői csoportok közötti leszámolás állhat a háttérben.

A Bild szerint az autó – egy kombi Volkswagen Passat- üzemben tartója nem az áldozat, hanem egy nő, akinek neve “törökösen hangzik”. A robbantásos merénylet kivizsgálásába nem kapcsolódott be a rendőrség politikai bűncselekményekkel foglalkozó államvédelmi osztálya – emelte ki a Spiegel Online.

Nógrádi: a robbantás a migránsellenes hangulatot fogja erősíteni

Nógrádi György szerint a kérdés az, hogy ki és miért követte el a robbantást, és ennek milyen hatása lesz a német belpolitikára. Mennyire gyengül, vagy gyengül-e a merénylet hatására Angela Merkel kancellár.

A szakértő szerint a német belügy hivatalos adatai arról szólnak, hogy a migránsok napi ötszáz bűncselekményt követnek el, csak tavaly az év első tizenegy hónapjában ez a szám 186 ezer volt. Eközben a migránsok egyre többe kerülnek Németországban. „Tehát bármi történt Berlinben, az ezt a hangulatot fogja felerősíteni” – fogalmazott.

Arra a riporteri felvetésre, hogy a gazdag és előkelő Charlottenburgban történt a robbanás – nem valamely sokkal kockázatosabb részen, például a bevándorlók által sűrűn lakott Neuköllnben vagy Kreuzburgban – és emiatt kevéssé valószínű, hogy terrortámadás történt, Nógrádi György azt mondta, egyelőre csak feltételezések lehetnek az esettel kapcsolatban.

Nógrádi: Várható volt a berlini merénylet
Helyszínelők dolgoznak egy felrobbantott személygépkocsinál 2016. március 15-én Berlinben. Az autó a német főváros Charlottenburg nevű városrészében egy forgalmas úton haladt, amikor működésbe lépett a robbanószerkezet. A sofőr életét veszítette, sérültje nincs a robbantásnak. Egy sajtóértesülés szerint a robbantásos merénylet nem terrortámadás volt, hanem valószínűleg szervezett bűnözői csoportok közötti leszámolás állhat a háttérben. (MTI/AP/Michael Sohn)

„Elképesztő merényletkísérletek voltak”

Azzal kapcsolatban, hogy a német fővárost eddig elkerülték a terrorakciók, a szakértő azt mondta, ennek oka, hogy jó a német hírszerzés. A titkosszolgálat ugyanis sorban akadályozta meg a merényleteket az országban. „Elképesztő merényletkísérletek voltak, ennek egy részét a németek nyilvánosságra sem hozták, hogy a lakosságot ne ingereljék tovább a migránsok és általában a külföldiek ellen. Eddig a német titkosszolgálat tökéletesen a helyén volt” – magyarázta Nógrádi György.

Hozzátette, a keddi robbantás mindenképpen hatással lesz a márciusi EU-csúcsra a migránskérdéssel kapcsolatos hangulat, illetve Merkel kancellár hétvégi tartományi választásokon elszenvedett veresége miatt. Nógrádi György szerint Merkel egyedül maradt Európában azzal a törekvésével, hogy hozzuk be a migránsokat, és június végéig töröljük el a törökök felé a vízumkötelezettséget, és vegyük fel őket az EU-ba.

 

Hasonló hírek

A jövőben nem Magyarország döntené el, kit enged be?

Edit

Csak széles körű fellépéssel állítható meg a szíriai és iraki exodus

info

1500 holttestet találtak az Iszlám Állam volt fellegvárában

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!