Hirmagazin.eu
Állatvilág

Nincs orra, és lehet, hogy otthona sem sokáig lesz

forrás: Közelről/Kossuth Rádió

Tüsszögő majom, ékszerre hasonlító kígyó, sétáló hal – a Himalájában rendre új fajokat fedeznek fel a kutatók, és a föld más tájain is sok eddig ismeretlen állat és növény felbukkanása várható, legalábbis, ha a kutatók elég gyorsak.

 tusszogo-majom

Több mint kétszáz új fajra bukkantak az elmúlt években a Kelet-Himalája térségében, amely a bolygó egyik leggazdagabb biodiverzitású területe. Ez derül ki a Vadvédelmi Világalap (WWF) jelentéséből, amelyet hétfőn, az élőhelyek világnapja alkalmából tett közzé.

Orr nélküli majom, szárazföldön sétáló hal

Száz fölötti a 2009 és 2014 között folytatott kutatások során megismert növények száma, és több tucat állat létéről is csak ekkor értesült az emberiség. A felfedezett fajok között több rovar – például hét szúnyog – huszonhat hal, tíz kétéltű, egy madár és egy emlős is van. Az új különlegességek közé tartozik a tüsszögő majom és egy ékszerre hasonlító kígyó, valamint az élénk kék színű „sétáló”, törpe kígyófejű hal is. A különleges sügérféle – néhány más halfajhoz hasonlóan – képes a szabad levegőn is lélegezni, és akár négy napot is túlél a szárazföldön.

DVETT20100511023-1024x575

Gálhidy László, a WWF Magyarország természetvédelmi szervezet erdővédelmi programvezetője elmondta, a mianmari tüsszögő pisze majom első ránézésre is kicsit furcsa, csak orrlyuka van, orra nincs, olyan, mintha levágták volna neki.

Leselkedő veszélyek

A Himalája összesen legalább tízezer növényfajnak, háromszáz emlősnek és közel ezer madárfajnak ad otthont. A hegység keleti részében korábban is folyt a kutatás, 1998 és 2008 között több mint háromszázötven új fajt fedeztek fel. A WWFmunkatársa megjegyezte, Magyarországon kétezer-nyolcszáz magasabb rendű növényfaj fordul elő, negyedannyi, mint a Himalája keleti szegletében.

A Rejtett Himalája: Ázsia csodaországa című WWF-tanulmány amellett, hogy részletesen bemutatja a 2009 és 2014 között a Himalája térségében felfedezett fajokat, felhívja a figyelmet a környezetre és állatvilágra leselkedő veszélyekre is.  A szervezet szakemberei szerint a Bhután, Északkelet-India, Nepál, Mianmar (Burma) és Dél-Tibet területén található életteli ökoszisztémákat fenyegető veszélyek könnyen végzetessé válhatnak.

A régióban megvalósult fejlesztések miatt az eredeti élőhelyeknek csupán 25 százaléka maradt érintetlen, ami miatt a Kelet-Himalájában élő fajok százait veszélyeztetettként tartják számon. A területet fenyegető számos veszély közül messzemenően a klímaváltozás a legkomolyabb, de fontos tényező a helyi túlnépesedés, az erdőirtás, a környezetszennyezés vagy éppen a vízerőművek fejlesztései is.

Versenyfutás az idővel

Gálhidy László hangsúlyozta, a Kelet-Himalája rendkívül változatos terület, az alsóbb térségek folyóvölgyeit trópusi esőerdők borítják, felfelé haladva pedig folyamatosan változik a táj, lombhullató erdők, fenyvesek, alpesi cserjés vidékek következnek, majd az örök hó birodalma. Hozzátette: a világ legnagyobb hegysége két nagy világ határa, az Atlanti- és a Csendes-óceán közti eurázsiai rész valamint az indo-maláj térség közti választóterület, sérülékeny ütközőzóna. Míg a Himalájától északra fekvő eurázsiai részeken nagyjából hasonló a flóra és fauna, az indo-maláj vidéken egészen más, szokatlannak számító fajok élnek – számolt be róla.

Gálhidy László arról is beszélt, a föld más tájain is várható sok új faj felfedezése, főleg trópusi területeken, amelyeket eddig még nem tudtak feltárni. A kérdés az, hogy ki ér előbb oda, a kutatók vagy a területet átalakító beruházók. A tudósok versenyt futnak az idővel – tette hozzá.

 

Hasonló hírek

Amikor egy kiselefánt bevágja a durcit, annál nincsen aranyosabb – VIDEÓ

Mazsi

Az emberiség kegyetlenségét szimbolizálja az év természetfotója

Géza

Újra felbukkant a világ legnagyobb, kihaltnak vélt méhfaja (A cikk videót tartalmaz) Oszd meg!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------