Hirmagazin.eu
Főoldal » Nincs hajlék nélküli ember a leggazdagabb magyar településen..
Gazdaság

Nincs hajlék nélküli ember a leggazdagabb magyar településen..

Döbbenetes különbség! Akár több százezer forinttal is többet kereshet az ország leggazdagabb településén élő a legszegényebb faluban lakónál.

Telki településén nincsen hajléktalan /Fotó: Pozsonyi Zita

Telki településén nincsen hajléktalan /Fotó: Pozsonyi Zita

A Gazdaságkutató Intézet (GKI) ugyanis a 2019-es jövedelmi adatokat nagyságrendbe állította, és kiderült, nagyon nem mindegy, hogy az ország melyik részén élünk.

A nettó átlagbér az országban havi 200 ezer forint, de míg Budapesten havi nettó 260 ezer kerül a zsebbe, és még a megyei jogú városokban is az átlag feletti – 214 ezer Ft – volt a kereset, addig a többi városban 186 ezer, a községekben pedig már csak 161 ezer forint.

A felmérés szerint Telki után Budapesten keresnek a legjobban /Grafika: Séra TamásA felmérés szerint Telki után Budapesten keresnek a legjobban /Grafika: Séra Tamás

A felmérés szerint Telkiben a legjobb lakni, itt ugyanis átlagosan 390 ezer forintot visz haza egy munkavállaló, míg a legkevesebbet Csenyétén, ahol havi 31 ezer forint jutott.

– Nincsen errefelé „kínosan” szegény ember, hajléktalannal sem találkoztunk. A legnagyobb problémánk, hogy a központ néhány utcáján kívül nincs járda a faluban – elegyedik szóba velünk Telkiben Ingrid (30), aki éppen a közeli játszótérről tart haza kisgyerekével.

Ingrid a családjával néhány éve költözött Telkibe, a településen nincs hajléktalan /Fotó: Pozsonyi ZitaIngrid a családjával néhány éve költözött Telkibe, a településen nincs hajléktalan /Fotó: Pozsonyi Zita

– Másfél éve költöztünk ki Budapestről, a Boráros térről, és mintha egy teljesen más világba érkeztünk volna. Itt mindenki autóval jár, még a gyalogosan 10 percre levő iskolába is azzal viszik a gyereket.

– Adataink szerint nemcsak Telki, de a környező települések lakói is hasonló jövedelmi színvonalon élnek – teszi hozzá Molnár László, a GKI vezérigazgatója.

A rendezett település után óriási volt a kontraszt, amikor beértünk Csenyétére. Itt csak közmunkából, idénymunkából jutnak jövedelemhez az emberek. Mivel ezek a feladatok nagyjából csak fél évig tartanak, ez a kereset adja ki az átlagos havi 31 ezer Ft-os nettót.

Csenyétén omladozó házakban laknak a közmunkából élő helyiek /Fotó: Grnák LászlóCsenyétén omladozó házakban laknak a közmunkából élő helyiek /Fotó: Grnák László

– Semmiféle rendes munka nincs itt, télen csak a közterületi szemétszedés, a falu csinosítása marad, ha pedig a polgármester engedélyt ad, vihetünk haza egy kis fát – hagyja abba pár percre a fűrészelést a domboldalban Kótai Ödön (44), aki 17 éves fiával pakolja talicskára a fűtenivalót.

Farkas Judit a temető területét takarítja. Azt mondta, nyáron több a közmunka /Fotó: Grnák LászlóFarkas Judit a temető területét takarítja. Azt mondta, nyáron több a közmunka /Fotó: Grnák László

– Bolt az nincs, egy dobozos autó jár ki ide mindennap délig, itt vesszük meg, ami éppen kell – teszi hozzá. Úgy tudni, két éve zárt be a kereskedő, mert elege lett, hogy rendszeresen feltörték a boltját, megdézsmálták a portékáját.

Kótai Ödön és fia is közmunkából él, néha kapnak otthonra tűzifát Fotó: Grnák LászlóKótai Ödön és fia is közmunkából él, néha kapnak otthonra tűzifát Fotó: Grnák László

Budán többet keresnek

Magyarország 19 megyéjéből 14-ben az országos átlag alatt volt a nettó kereset 2019-ben. Budapesten belül viszont a második és harmadik helyen állt a XII. és a II. kerület, 383 ezer és 376 ezer forinttal. A fővárosban is sajátságos a különbség: a budaiak átlagosan 110 ezer forinttal kerestek többet a pestieknél.

blikk

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Öt repülőgép szállított újabb védőfelszereléseket Magyarországra

Géza

Megkezdődnek a kárenyhítő juttatások kifizetései

Géza

Kijött a friss rangsor: sokkal menőbb a Tesla, mint az Apple vagy a Google

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!