Főoldal » NGM: sok tízezer álláshely betöltetlen az országban
Gazdaság

NGM: sok tízezer álláshely betöltetlen az országban

forrás: MTI

Sok tízezer betöltetlen álláshely van az országban, hiányszakmának számít többek között a takarító, az építőipari dolgozó, a gépösszeszerelő és a bolti eladó – írta a Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása nyomán a Magyar Idők szombati számában.

Az augusztusi adatok szerint több tízezren tudnának elhelyezkedni a keresettebb szakmákban, amelyek között ott van még a szemétgyűjtő és az intézményi takarító, a kisegítő, az egyszerű ipari foglalkozású, az egyszerű mezőgazdasági foglalkozású, illetve már utcaseprőkből is több mint ezres nagyságrendű igényt jelentettek a munkáltatók az utolsó nyári hónapban – írja a napilap.

hirmagazin_2015-10-10_065032
A Fővárosi Közterület-fenntartó Vállalat dolgozói. (MTI Fotó: Czimbal Gyula)

Az adatok alakulásában annak is lehet szerepe, hogy a munkaügyi kirendeltségekhez sokszor nem a kvalifikált munkaerőigényt jelzik a cégek. A tartósan betöltetlen állások többsége viszont szakképzettséget igénylő foglalkozás.

hirmagazin_2015-10-10_091707

Az első fél éves adatok szerint már hét régióban okoz gondot a gépészmérnökhiány, csaknem minden régióban nehéz fémipari szakmára jelentkezőt találni, de látványosan megugrott a bolti eladók, pékek, szabók-varrók, kamionsofőrök iránti kereslet is. Közép-Magyarországon már az általános irodai adminisztrátori állások betöltése is tartósan gondot okoz a munkaadóknak.

MEWA Classicline S: Kollektionen mit vielfältigen Kombinationsmöglichkeiten. Hemden, Polos, Blusen und Hosen gibt es in unterschiedlichen Ausführungen und kombinierbaren Farben.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára szerint egyre érezhetőbb tendencia az is, hogy mivel alig 14-15 ezer forint a különbség a minimálbér és a közfoglalkoztatásban elérhető kereset nettója között, ezért hiába magas még mindig a munkanélküliség, sokan inkább a kevesebb kötöttséget jelentő közfoglalkoztatást választják, amely mellett számosan dolgoznak feketén is – olvasható a Magyar Időkben.

 

Hasonló hírek

Autósok életét veszélyeztető termékekre figyelmeztet a NAV

Géza

Jó, ha tudod: ez mindenképp kell, hogy ne zárolják rövidesen a számládat

Géza

Magyarországon is visszahívják a Mars csokit műanyag-szennyeződés miatt

Edit