Főoldal > Hírek > Életmód > Életmód hírek > Névnapok augusztus 30-án

Névnapok augusztus 30-án

Hirdetés

augusztus30

Rózsa, Félix, Róza, Boldog névnapot kívánunk!

Augusztus 30. az év 242. (szökőévben 243.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 123 nap van hátra.

Események

1540 – I. (Habsburg) Ferdinánd király ismét megtámadja Szapolyai János királyságát, ami egy habsburg–török háborút eredményez.

1721 – Nystadi béke: Svédország jelentős területeket enged át az Orosz Birodalomnak; a dátum Julián naptár szerinti, Gergely-naptár szerint szeptember 10.
1782 – Mérnökképző intézmény jön létre Budapesten az Egyetem keretében, Európában elsőként. A Mérnöki Intézet, a Budapesti Műszaki Egyetem elődje, 1850-ig működik.
1849 – Isztambulban Musztafa Rasid nagyvezír meggyőzi kormányát, hogy az Oszmán Birodalom utasítsa el az Ausztria követelését, és ne szolgáltassa ki a magyar szabadságharc menekültjeit.
1918 – Lenin merénylet következtében súlyosan megsebesül.
1922 – Törökországban a Musztafa Kemál pasa által vezetett felkelő hadsereg Kütahya közelében döntő győzelmet arat a görög intervenciós haderő fölött. Fogságba esik a görög parancsnokló tábornok is. Megkezdődik Anatólia felszabadítása.
1932 – A német birodalmi választásokon az NSDAP megszerzi a szavazatok 37%-át, ezzel a legerősebb parlamenti frakcióvá válik. Hermann Göring SA-Obergruppenführer átveszi a Birodalmi Gyűlés (Reichstag) elnöki tisztét.
1940 – A második bécsi döntés elfogadása, melynek alapján szeptember 5-étől magyar csapatok megkezdik a visszacsatolt Észak-Erdély megszállását.
1941 – A Wehrmacht körülzárja Leningrádot, ezzel megkezdődik a város 900 napos blokádja.
1950 – Grősz József kalocsai érsek a kommunista államhatalom és a békepapok nyomására megállapodást ír alá, melynek értelmében a püspöki kar támogatja a a szocialista rendszert, a békeharcot és a mezőgazdaság kollektivizálását.
1958 – Mao Ce-tung kínai állam- és pártvezető meghirdeti a „hármas vörös zászló” programját, melynek jelszavai a „szocialista építés”, a „nagy ugrás előre” és a „népi kommunák” létrehozása. Ez a sztálinista típusú eröltetett iparosítási politika nyitánya Kínában.
1963 – „Forródrót” létesül Moszkva és Washington között, a félreértésből adódó atomháború veszélyének csökkentésére.
1974 – Amerikai rakéta állítja Föld körüli pályára az első holland műholdat, a csillagászati ANS-t.
1984 – A Discovery űrrepülőgép elindul első útjára.
1989 – Első nemzetközi mérkőzését vezeti Puhl Sándor, akit később négyszer választanak meg a világ legjobb labdarúgó játékvezetőjének.
1996 – Megszületik a Haszavjurti egyezmény, amely véget vet az első csecsen háborúnak.
2005 – Egy nappal a Katrina hurrikán átvonulása után New Orleans területének 80%-a víz alá kerül. Az áldozatok száma 1800.
2013 – A Keresztelő Szent János-székesegyházban – ünnepi szentmise keretében – beiktatják hivatalába Orosch János új nagyszombati érseket.

Forrás: wikipedia; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás:
Hirdetés
tűzvédelem
WordPress Lightbox