Hirmagazin.eu
Egészség - betegség

Nemzetközi kerékpártúra a méhnyakrák ellen

Legyél gyorsabb a ráknál – ezzel a mottóval tekerték végig Budapestet nők és orvosok. A résztvevők egy nemzetközi kerékpártúrához csatlakozva ültek biciklire, amelyet onkológusok indítottak el.

Résztvevők a Ride for Women (R4W) elnevezésű nemzetközi kerékpártúrán (MTI/Koszticsák Szilárd)

Európát bejárva arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a méhnyakrák az egyetlen olyan daganatos megbetegedés, amely ellen létezik védőoltás – hangzott el az M1 Híradójában.

Több mint százan gyűltek össze Budapesten, az Országos Onkológiai Intézet udvarán, hogy felhívják a figyelmet a méhnyakrák veszélyeire. Farkas Edina 10 évvel ezelőtt lett beteg. Nála időben felismerték a daganatot, így sikerült megmenteni az életét. Azóta viszont máshogy látja a mindennapokat.

Nagyon elgondolkodtatja az embert, amikor egy ilyen betegséget diagnosztizálnak nála, hogy hogyan tovább. A magánéletembe is nagyon jelentős változás állt be, elkezdtem sportolni, úszni és biciklizni – mondta.

A résztvevők ahhoz a nemzetközi kerékpártúrához csatlakoztak, amelyet 20 onkológus indított el négy évvel ezelőtt. Azt vállalták, hogy végigtekerik Európát, Tallinól Bécsig, hogy felhívják főként a 40 év körüli kisgyermekes édesanyák figyelmét: a méhnyakrákért a HPV vírus a felelős, oltással viszont megelőzhető a baj.

Felmérések szerint ennek ellenére Európában óránként meghal egy nő méhnyakrákban. Ezért volt, aki a testvére emlékéért tekert, mások édesanyjukért, vagy barátjukért. Nevüket fehér zászlókra írták és áttekertek vele Pestre.

A szervező Mályvavirág Alapítvány szerint a magyar rákstratégia átdolgozásra szorul. Azt szeretnék, hogy a betegek utókezelésébe bekapcsolják a betegszervezeteket is. De még ennél is fontosabbnak tartják, hogy minden nő megkapja a HPV vírus elleni oltást.

Nem minden európai országban működik hatékony védőoltási program. Magyarországon 2014 óta a hetedik osztályos lányok ingyen kérhetik a vakcinát.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Fenekestől felforgatja az életed ez az egyszerű konyhai trükk

Mazsi

A B12 vitamin hiánya egyáltalán nem játék! Ez a 7 legbiztosabb jele!

Mazsi

Tudta, hogy az emberek egyharmada küzd körömgombával? Itt a segítség!

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------