Hirmagazin.eu
Főoldal » Németországban eltűnt három közveszélyes iszlamista
Külföld

Németországban eltűnt három közveszélyes iszlamista

forrás: MTI

Nyoma veszett Németországban három közveszélyesként számon tartott iszlamistának – derült ki szerdán a német szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának ülésén, amelyen a biztonsági hatóságok vezetői a karácsony előtt Berlinben elkövetett iszlamista terrortámadás ügyéről tájékoztatták a képviselőket.

Az ülés után a jobbközép CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) vezető belügyi szakpolitikusa, Burkhardt Lischka a szövetségi bűnügyi hivataltól (BKA) származó információkra hivatkozva újságíróknak elmondta, hogy az 547 ismert közveszélyes – merénylet elkövetésére hajlamosnak tartott – iszlamista közül három hollétéről nem tudnak a hatóságok.

A közveszélyes iszlamisták között tartották számon a december 19-én egy berlini karácsonyi vásárban történt merénylet elkövetőjét, Anis Amrit is, aki a támadás előtt néhány héttel eltűnt a hatóságok elől. Nagyjából minden második ismert közveszélyes iszlamista külföldön van, 88-at pedig őrizetben tartanak Németországban – mondta a bizottsági ülés után Stephan Mayer, a CDU/CSU-frakció belügyi szóvivője.

Thomas de Maiziere belügyminiszter a Bundestag plénuma előtt az ügyben tartott azonnali kérdések órájában kiemelte, hogy a szövetségi és tartományi hatóságok közös terrorelhárító központjában (GTAZ) valamennyi nyilvántartott veszélyes iszlamista esetét átvizsgálják, és mérlegelik, hogy van-e lehetőség kitoloncolásra vagy más hasonló intézkedésre.

A biztonsági szervek egyik legnehezebb feladata annak megállapítása, hogy mikor jelent konkrét fenyegetést egy veszélyesként nyilvántartott ember – mutatott rá a miniszter, keserűnek nevezve, hogy Anis Amri esetében nem bizonyultak elégségesnek a hatósági intézkedések, holott már régóta foglalkoztak az elutasított tunéziai menedékkérővel.

Az eset egyik fő tanulsága, hogy szövetségi szinten egységesíteni kell a közveszélyes személyekre vonatkozó kockázatelemzési eljárást – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a tartományi hatóságok gyakorlata igen széttagolt.

A miniszter korábban azt is javasolta, hogy bővítsék a BKA és a szövetségi rendőrség jogkörét, és olvasszák be a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalba (BfV) a tartományi alkotmányvédelmi hivatalokat. A tartományi kormányok elutasították a kezdeményezést.

A szövetségi kormány a decemberi merénylet nyomán átfogó terrorellenes intézkedéscsomagon dolgozik. A tervezett lépések között szerepel, hogy kiegészítik a kitoloncolási őrizetbe vétel jogalapját, a kormány szándékai szerint olyan elutasított menedékkérőket is kitoloncolási őrizetbe lehet majd helyezni, akiket terrorszervezethez fűződő kapcsolatok miatt közveszélyesként tartanak számon. Várhatóan bevezetik azt is, hogy – lábbilincsként is emlegetett – elektronikus nyomkövető eszköz viselésére lehet kötelezni közveszélyes iszlamistákat.

A német főváros egyik leglátogatottabb karácsonyi vásárán, a Breitscheid téren egy kamionnal elkövetett merényletben meghalt 12 ember – köztük a kamion eredeti, lengyel sofőrje, akivel Anis Amri egy fejlövéssel végzett -, és 53 ember megsebesült. Amri a támadás után Hollandiába, majd Franciaországba menekült, és december 23-án felbukkant az olaszországi Milánóban, ahol rendőrökkel folytatott tűzharcban meghalt.

 

Hasonló hírek

Az első feltételezések a légikatasztrófáról

info

Magukra maradtak az Iszlám Állam szexrabszolgái?

Edit

Rémálom az óriáskeréken

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------