Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > Németország hazatelepíti az aranyát
Németország hazatelepíti az aranyát

Németország hazatelepíti az aranyát

Hirdetés

A Bundesbank bejelentette azon terveit, hogy hazatelepítik Németország néhány aranytartalékát külföldről. Az ország aranyának legalább a fele Frankfurtba fog átkerülni 2020-ra Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke szerint.

 

Németország hazatelepíti az aranyát

 

Weidmann szerint eddig 366 tonna aranyat szállítottak Frankfurtba 11,5 milliárd euró értékben.

“Jelenleg mintegy 1400 tonna, illetve 41,5 százalék aranytartalékunk van itt,” – mondta a bankár.

Tavaly októberben a német aranytartalék mintegy 3384 tonnát tett ki, körülbelül 120 milliárd euró értékben, ami a második legnagyobb a világon az Egyesült államok után.

Weidmann hozzátette, hogy a többi arany New Yorkban és Londonban marad, amely állítása szerint ugyanolyan biztonságos, mintha Németországban lenne. Vészhelyzet esetén a tartalékok hamar konvertálhatók a piacra ezekben a városokban, mondta a bankár.

A Bundesbankot otthon többen kritizálják, amiért a német aranytartalékok jelentős részét külföldön tartja. A kritikusok az arany teljes hazahozatalát követelik az országba. Az aranyra biztosítékként tekintenek ha kitörne egy válság, és szerintük az arany közvetlen fizikai elérhetősége ilyen esetben döntő szempont lenne.

Amikor 2014-ben az aranyat megpróbálták New Yorkból hazaszállítani, a Bundesbank akadályokba ütközött az amerikai hatóságok részéről, amikor a tisztviselők kísérletet tettek, hogy ellenőrizzék a német aranyat, melyet amerikai páncéltermekben őriztek.

“Nem vagyok összeesküvés elmélet hívő, de a Bundesbanknak évente egyszer képesnek kell lennie ellenőrizni az aranyat, ahogy a Frankfurtban található tartalékokkal teszi,” – mondta Hans Olaf Henkel, az Európai Parlament egyik német tagja.

Egyesek ráadásul kételkednek abban, hogy a német arany fizikailag még ott található.

“Még most is hiányoznak… az aranytömb számok közzétett listái annak ellenére, hogy az amerikai jegybank nyilvánosságra hozta saját aranyának listáját,” – mondta Peter Boehringer, az Aranyunk Hazatelepítése Kampány alapítója. (1)

(1) http://www.gold-action.de/campaign.html

Az arany titka

Az emberek évszázadokon át hazudtak, csaltak, öltek és kifosztották egymást, hogy megszerezzék az aranyat, hiszen ebből készült a fizetőeszköz, ebből verték az pénzérméket. A II. világháborúban a Harmadik Birodalom mindenütt gyűjtötte és lopta ezt a nemesfémet Európában. Anglia, Franciaország és más országok titokban hajóra rakták az Atlanti-óceánon, hogy biztonságban tudják. Ma már csak ékszert készítenek belőle, és a pénz világában befektetési aranyként kereskednek vele. De vajon tudja-e valaki, hogy mennyi van belőle. És azt, hogy hol van ez az arany? És ha megvan, akkor kié?

Forrás: Újvilágtudat

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: