Főoldal » Németország csaknem százmilliárd euróra becsüli 2020-ig a menekültek ellátásának összköltségét
Külföld

Németország csaknem százmilliárd euróra becsüli 2020-ig a menekültek ellátásának összköltségét

forrás: MTI

A szövetségi pénzügyminisztérium dokumentuma egy tárgyalássorozatra készítette el prognózisát. Ezen a tárgyalássorozaton a szövetségi kormány a tartományokkal arról próbál megegyezni, hogy a menekültek mennyi költségvetési támogatásban részesüljenek. Eszerint az éves ráfordítás az idei 16,1 milliárdról 2020-ig 20,4 milliárd euróra emelkedik.

A mintegy 4 milliárd euróval több pénzben benne foglaltatnak a menekülést kiváltó okok megszüntetésére fordítandó összegek is a válságövezetekben. A tárca úgy becsüli, hogy idén 600 ezer, jövőre 400 ezer és a következő években évente 300 ezer menekült érkezik Németországba.

Németország csaknem százmilliárd euróra becsüli 2020-ig a menekültek ellátásának összköltségét
Bevándorló áll egy kigyulladt, migránsoknak ideiglenesen otthont adó lakóház előtt Heppenheimban 2015. szeptember 4-én. (MTI/EPA/Frank Rumpenhorst)

A szövetségi kormány és a tartományok vitában állnak a költségek nagyságáról, valamint arról, hogy ebből mekkora részt vállaljon a szövetség. A tartományok már idén 5 milliárd euróval többre – összesen 21 milliárdra – becsülik ezeket a kiadásokat, mint a szövetségi kormány, és azt követelik, hogy utóbbi vállalja ennek felét.

A szövetségi kormány és a tartományok vezetői közötti első, kudarccal végződött, április 22-i tárgyalási forduló után május végén újabb fordulón igyekeznek megoldást találni. Az Angela Merkel kancellárnál tartott első fordulóban a résztvevők megegyeztek abban, hogy május 12-ig tisztázzák, hogyan számítják ki az összköltséget a szövetség, a tartományok és az önkormányzatok számára.

Több pénzbe fog kerülni a felzárkóztatás is

A Der Spiegel értesülései szerint a pénzügyminisztérium munkatársai csupán a szociális kiadásokat 25,7 milliárd euróra becsülik az adott időszakban a menedékjogot szerzett menekültek számára. Nyelvtanfolyamokra 5,7 milliárd eurót szánnak, a munkapiaci elhelyezkedéshez szükséges beilleszkedési segélyek összegét pedig 4,6 milliárd euróra teszik. A menedékjogot nyert menekültek 55 százaléka a minisztériumi szakértők becslése szerint öt év múlva tud munkát találni.

Az alacsony munkanélküliségnek és az erős exportnak köszönhetően Németország tavaly 12,1 milliárd euró költségvetési többletre tett szert 299,3 milliárd euró szövetségi kiadás mellett.

 

Hasonló hírek

Horror, repülés közben esett szét az utasszállító hajtóműve – Hátborzongató fotók

Mazsi

Veszélyben a magyarok? Egymillió embert toloncolhatnak ki Angliából

Mazsi

Felrobbantom a katedrálist! Kézigránáttal fenyegetőzött a muszlim

Mazsi