Főoldal > Hírek > Főhírek > Külföld > Német cégek aggódnak, mert nem jönnek a menekültek
Német cégek aggódnak, mert nem jönnek a menekültek

Német cégek aggódnak, mert nem jönnek a menekültek

Hirdetés

forrás: M1

Csak nagyon kevés bevándorló hajlandó elhagyni Idomenit, és jól felszerelt menekültszállásokra menni. Még mindig abban bíznak, hogy Macedónia megnyitja a határt és továbbengedi őket. A görög hatóságok buszokkal próbálják elvinni a táborból a migránsokat, de senkit nem kényszerítenek. Közben az egyik kelet-német tartomány menekülteket fogadna be, a munkaadók aggódnak ugyanis, hogy kevés menedékkérő érkezik hozzájuk.

A görögországi Leszbosz szigetén aktivisták azért tiltakoznak, mert a hatóságok fogva tartják a görög szigetekre érkező migránsokat. A görög válságstáb szóvivője azt közölte, a bevándorlókat nem fogják sokáig feltartóztatni, de meg kell vizsgálni, kinek van jogosultsága menekültstátuszra.

Német cégek aggódnak, mert nem jönnek a menekültek 1

Pénteken mindössze 161 migráns érkezett a török partokról az Égei-tengeri szigetekre. Az Európai Unió és Törökország egy hete állapodott meg arról, hogy visszafordítják a Görögországba érkező illegális bevándorlókat.

A többség nem akarja elhagyni a tábort

A görög-macedón határon található idomeni táborban körülbelül 12 ezer migráns még mindig azt várja, hogy Macedónia megnyissa a határt. Pedig a körülmények hetek óta katasztrofálisak.

Marco Bono, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának helyi vezetője azt mondja: „Senki nem akarta, hogy Idomeni egy menekülttáborrá váljon, mégis gyűjtőhely lett, ahol rendkívül rossz körülmények között élnek az emberek. Azt szeretnénk elérni, hogy a görög hatóságok változtassanak ezen”.

Athén mintegy húsz buszt küldött Idomenibe, hogy az ott táborozó bevándorlókat – önkéntes alapon – jól felszerelt menekültszállásokra vigyék.

Az egyik szír férfi azt mondja: több mint egy hónapja van ott a családjával, azóta nem fürdött, és három-négy órát is várni kell, mire ételhez jutnak. Ő el akar menni Idomeniből, abban reménykedik, máshol talán jobb lesz.

A többség azonban nem akarja elhagyni a tábort. „A háború elől menekülünk, nem azért kockáztattuk a saját és a gyerekeink életét, hogy itt maradjunk. Vagy megnyitják a határt, vagy itt fogunk meghalni”, mondja egy másik szír férfi.

A hatóságok abban bíznak, hogy az elkövetkező két-három napban mintegy 1000-1500 migránst tudnak elvinni más menekülttáborokba. Hangsúlyozták azonban, hogy Idomenit nem fogják erőszakkal kiüríteni.

Türingia befogadna néhány ezer menekültet

Közben a kelet-németországi Türingia befogadna néhány ezer menekültet, akár az Idomeniben rekedt migránsok közül is.

Bodo Ramelow, a tartomány miniszterelnöke a Der Spiegelnek hangsúlyozta: nem csak humanitárius okok miatt kezdeményezi a menekültek befogadását. Munkaadók keresték meg, akik aggódnak, hogy már egyáltalán nem érkeznek az országba menedékkérők.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: