Hirmagazin.eu
Főoldal » Nemcsak hazánkban közkedvelt a dobostorta
Gasztronómia, vega

Nemcsak hazánkban közkedvelt a dobostorta

A német, illetve az osztrák cukrászok is előszeretettel készítik a süteményt.

A torta felvételét a Nemzeti Értéktárba, majd pedig a hungarikumok közé a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kérvényezte a szervezet akkori elnöke, Pataki János kezdeményezésére. A torta a magyar cukrászat egyik kiemelkedő alkotása, ami nemcsak hazánkban, hanem külföldön is közkedvelt, a német, illetve az osztrák cukrászok is előszeretettel készítik a süteményt.

(Fotó: MTI/Gere László)

Hungarikum lett a dobostorta, amelyet Dobos C. József 1884-ben alkotta meg, és mutatott be egy évvel később a nagyközönségnek. Az első kóstolók között volt Ferenc József osztrák császár, az Osztrák–Magyar Monarchia első uralkodója és felesége, Erzsébet királyné is.

V. Német Zsolt miniszteri biztos, az Országgyűlés tagja az M1 Magyar gazda című műsorában elmondta, „a legkiválóbb ételeink és italaink kiválóan szimbolizálják nemzetünk karakterét”. Hozzátette, a Hungarikumok Gyűjteményében számos példa van már ételre és italra, de a dobostorta azok közé a magyar, kiváló sütemények, édességek közé tartozik, amelyet a világon is ismernek.

A dobostorta elnevezése védett

A torta felvételét a Nemzeti Értéktárba, majd pedig a hungarikumok közé, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete kérvényezte a szervezet akkori elnöke, Pataki János kezdeményezésére. Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke kiemelte, Dobos C. József 1906-ban, a cukrász ipartestület megalakulásakor az ipartestületnek adományozta a receptet, és a testület azóta is őrzi azt.

Az elnevezés védett, csak az eredeti recept alapján elkészített édességet lehet dobostortának nevezni. Természetesen

nem kötelező minden cukrásznak pontosan ugyanúgy készítenie a süteményt,

van azonban néhány apróság, amelyet mindenki a saját elképzeléseihez igazíthat, ezért nem egyforma a dobostorta íze minden cukrászdában. Pataki Ádám cukrászmester elmondta, az étcsokoládéval és különböző kakaótartalmú csokoládékkal történő kísérletezés megengedett.

Erdélyi Balázs arra is felhívta a figyelmet, hogy 2015 óta csak az eredeti recept alapján lehet készíteni a dobostortát. Hozzátette, a dobostorta viszonylag kevés összetevőből áll: tojás, cukor, liszt, vaj, kakakóvaj, csokoládé, kakaómassza és egy kevés vaníliás cukor.

Fontos a krém elkészítésének folyamata

A dobostorta egyszerű desszertnek tűnhet, ám elkészítésénél több dologra is oda kell figyelni. Erdélyi Balázs szerint a dobostorta krémjének elkészítése bonyolultabb folyamat, hiszen a hőkezelt, kihabosított tojáshoz hozzá kell adni a kakaóvajat, a csokoládét és a kakaómasszát. Hozzátette, figyelni kell az összetevők sorrendjének adagolására is.

A torta a magyar cukrászat egyik kiemelkedő alkotása,

ami nemcsak hazánkban, hanem külföldön is közkedvelt. Pataki Ádám szerint a híres magyar torta sikere töretlen. Hozzátette, a magyar cukrászatnak abszolút ikonikus süteménye a dobostorta, olyannyira, hogy a német, illetve az osztrák kollégák is előszeretettel készítik.

A dobostorta hungarikum lett, és a Hungarikum Bizottság döntése alapján a Magyar Értéktár is bővült. Bekerült a gyűjteménybe a jellegzetes dunántúli pásztorhangszer a hatlyukú hosszifurugla, amelynek mérete és hangzásvilága is jellegzetes, valamint a betyárköltészet, a cifraszűr és a regölés.
Német Zsolt miniszteri biztos kiemelte, a regölés olyan elemeket vonultat fel, amellyel csak nagyon kevés nép dicsekedhet.

A hungarikumok közé most már 71 tétel tartozik, a Magyar Értéktárban pedig 167, a magyarságra jellemző kuriózum található.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Lusta tojásos újhagymás tekercs, mire kettőt fordulsz el is készül ez az ínycsiklandó finomság!

Edit

Egyszerű újkrumpli-fasírt

Edit

Íme, a legújabb diétás kedvenc: chiapalacsinta

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------