Image default
Egészség - betegség

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

A magyar gyógybarlangok tisztítják a tüdőt, egészségesebbé tesznek, és még szépek is.

Magyarország természeti adottságai kitűnők, 1500-nál is több barlangja közül öt mégis igazán kiemelkedik: mikroklímájuknak köszönhetően bizonyított gyógyhatással rendelkeznek.

A magyarországi egészségturizmusban a híres gyógyvizek mellett a barlangterápiák is népszerűek, különösen a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők körében.

Gyógybarlangok Magyarországon

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

Az Abaligeti-barlang a mecseki Bodó-hegy oldalában található, fokozottan védett természeti érték. A hely vonattal Pécs vagy Dombóvár felől közelíthető meg, 466 méteres főága szakvezetéssel látogatható, a belépő 1200 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak 1000.

 

Az Abaligeti-barlang levegőjének relatív páratartalma 96%, melyhez magas kalcium- és magnéziumkoncentráció társul, így a légúti betegségben, hörghurutban szenvedők impozáns gyógyhelye.

 

Budapesten a Szemlő-hegyi-barlang szolgál terápiás célokat. A járdán bejárható, kiépített szakasz 250 méter. Az átlaghőmérséklet 12 °C, kerekesszékkel is látogatható. Kedd kivételével 10 és 16 óra között tart nyitva. A belépő 1400 forint, kedvezménnyel 1100.

 

A Szemlő-hegyi-barlang levegője pormentes, páratartalma magas, és hiába jár benne sok látogató, hamar regenerálódik. Oldott ásványi anyagainak köszönhetően klímája gyógyír a hörghurutos és asztmás betegségekre. A Szent István Kórház is itt biztosít terápiát.

 

A közigazgatásilag Miskolchoz tartozó, lillafüredi Szent István-barlang látogatható területei közül kiemelt fontosságú a Fekete terem, ahol relaxációs, zeneterápiás lehetőségek is biztosítottak a terápiához. Mindennap 9 és 17 óra között tart nyitva. A jegy 1200 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 800 forint – online vásárolva olcsóbb.

 

A Szent István-barlang hőmérséklete 10 °C körüli, mikroklímája por- és pollenmentes, csaknem 100%-os páratartalmú levegője magas kalcium- és magnéziumkoncentrációjával a krónikus légúti betegségekre gyógyír.

 

A tapolcai Kórház-barlang a népszerű barlangrendszer 300 méteres, száraz része. Karsztvízforrásai mindig 17-18 °C-os hőmérséklet biztosítanak. A barlang a kórház, illetve egy szálloda felől is megközelíthető.

 

A tapolcai városi kórház gyógybarlangjának levegője magas kalcium-, magnézium- és páratartalmú, asztma és hörghurut esetén javasolt a terápia, de pollenmentessége nyugtatja az allergiások légzőszerveit is.

 

Fontos még egy barlangot megemlíteni, bár ez egyelőre kilóg a sorból. A világörökségi védelem alatt álló jósvafői Béke-barlang az ország első gyógybarlangja. Gyógyító hatására már a feltáráskor felfigyeltek, sajnos jelenleg mégsem látogatható életveszélyes állapota miatt.

Forrás: Femina

Hasonló hírek

Három cigaretta elszívásával ér fel levegőt venni Budapesten…, (..de nem mindig, nem mindenhol, nem minden évszakban, tehát nem általános! Hirmagazin.eu)

Géza

Ha nem tiltakozott ellene, ön is szervdonornak minősül

Edit

Szeptembertől lehet tesztelni a zikavírus elleni oltást

info