Image default
Egészség - betegség

Nemcsak gyönyörűek, de a tüdőt is gyógyítják: képeken 5 hazai barlang, ahova sokszor el kellene látogatni

A magyar gyógybarlangok tisztítják a tüdőt, egészségesebbé tesznek, és még szépek is.

Magyarország természeti adottságai kitűnők, 1500-nál is több barlangja közül öt mégis igazán kiemelkedik: mikroklímájuknak köszönhetően bizonyított gyógyhatással rendelkeznek.

A magyarországi egészségturizmusban a híres gyógyvizek mellett a barlangterápiák is népszerűek, különösen a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők körében.

Gyógybarlangok Magyarországon

A magyar gyógybarlangok levegője pollen- és pormentes, a magas pára- és ásványianyag-tartalomnak köszönhetően pedig tisztítja és gyógyítja a tüdőt. Az elérhető barlangokat a légutak egészségéért mindenképpen érdemes sokszor meglátogatni.

Az Abaligeti-barlang a mecseki Bodó-hegy oldalában található, fokozottan védett természeti érték. A hely vonattal Pécs vagy Dombóvár felől közelíthető meg, 466 méteres főága szakvezetéssel látogatható, a belépő 1200 forint, diákoknak, nyugdíjasoknak 1000.

 

Az Abaligeti-barlang levegőjének relatív páratartalma 96%, melyhez magas kalcium- és magnéziumkoncentráció társul, így a légúti betegségben, hörghurutban szenvedők impozáns gyógyhelye.

 

Budapesten a Szemlő-hegyi-barlang szolgál terápiás célokat. A járdán bejárható, kiépített szakasz 250 méter. Az átlaghőmérséklet 12 °C, kerekesszékkel is látogatható. Kedd kivételével 10 és 16 óra között tart nyitva. A belépő 1400 forint, kedvezménnyel 1100.

 

A Szemlő-hegyi-barlang levegője pormentes, páratartalma magas, és hiába jár benne sok látogató, hamar regenerálódik. Oldott ásványi anyagainak köszönhetően klímája gyógyír a hörghurutos és asztmás betegségekre. A Szent István Kórház is itt biztosít terápiát.

 

A közigazgatásilag Miskolchoz tartozó, lillafüredi Szent István-barlang látogatható területei közül kiemelt fontosságú a Fekete terem, ahol relaxációs, zeneterápiás lehetőségek is biztosítottak a terápiához. Mindennap 9 és 17 óra között tart nyitva. A jegy 1200 forint, diákoknak és nyugdíjasoknak 800 forint – online vásárolva olcsóbb.

 

A Szent István-barlang hőmérséklete 10 °C körüli, mikroklímája por- és pollenmentes, csaknem 100%-os páratartalmú levegője magas kalcium- és magnéziumkoncentrációjával a krónikus légúti betegségekre gyógyír.

 

A tapolcai Kórház-barlang a népszerű barlangrendszer 300 méteres, száraz része. Karsztvízforrásai mindig 17-18 °C-os hőmérséklet biztosítanak. A barlang a kórház, illetve egy szálloda felől is megközelíthető.

 

A tapolcai városi kórház gyógybarlangjának levegője magas kalcium-, magnézium- és páratartalmú, asztma és hörghurut esetén javasolt a terápia, de pollenmentessége nyugtatja az allergiások légzőszerveit is.

 

Fontos még egy barlangot megemlíteni, bár ez egyelőre kilóg a sorból. A világörökségi védelem alatt álló jósvafői Béke-barlang az ország első gyógybarlangja. Gyógyító hatására már a feltáráskor felfigyeltek, sajnos jelenleg mégsem látogatható életveszélyes állapota miatt.

Forrás: Femina

Hasonló hírek

Gyógyító keverék méz, és fűszernövények erejével, ami a szervezeted csodája lehet télen!

Mazsi

Felkavaró: nyolcszor gyorsabban öregszik egy kislány – Így éli a mindennapjait

Géza

Egy angol kardiológus az egész világot meglepte. Ez az oka a pluszkilóknak, szív- és érrendszeri betegségeknek!

Mazsi