Hirmagazin.eu
Főoldal » Nem vonható vissza a mianmari vezető Nobel-békedíja
Külföld

Nem vonható vissza a mianmari vezető Nobel-békedíja

Nem vonható vissza Aung Szan Szú Kji mianmari vezető Nobel-békedíja – közölte pénteken a Nobel-békedíj adományozását felügyelő Norvég Nobel Intézet.

Az intézmény szerint a Nobel Alapítvány szabályai nem teszik lehetővé azt, hogy egy kitüntetettet megfosszanak díjától, ami a díjat alapító Alfred Nobel végakaratának is ellentmond.

A mianmari vezetőt bírálók a kitüntetés visszavonását azzal indokolják, hogy meglátásuk szerint Aung Szan Szú Kji szemet huny a muszlim rohingja kisebbség tagjainak mianmari üldöztetése felett. Ehhez hasonló véleménycikket közölt a héten például a The Guardian című baloldali brit napilap. A mianmari vezető díjának visszavételét követelő internetes petíciót pedig már több mint 386 ezren írták alá.

Pesavar, 2017. szeptember 7. Tüntetők az állami tanácsadóként miniszterelnöki feladatokat ellátó Aung Szan Szú Kji mianmari külügyminisztert gúnyoló plakát mögött a mianmari rohingja muzulmánok üldöztetése elleni tiltakozáson a pakisztáni Pesavarban 2017. szeptember 7-én. Rohingja szélsőségesek összehangolt támadásokat követtek el mintegy harminc rendőrőrs és egy katonai laktanya ellen az északnyugat-mianmari Arakánban augusztus 25-én, válaszul a mianmari hadsereg offenzívát indított a lázadók ellen. Az összecsapásokban legalább 410 ember életét vesztette, és eddig csaknem 146 ezer civil Bangladesbe menekült. (MTI/EPA/Bilaval Arbab )

A mianmari vezető 1991-ben “a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott erőszakmentes küzdelméért” kapta meg a Nobel-békedíjat.

Aung Szan Szú Kjit az országot korábban irányító katonai junta bebörtönözte, majd házi őrizetben tartotta; hiába nyert pártja 1990-ben elsöprő többséggel, az eredményt a katonai diktatúra megsemmisítette. A junta a 2010-es évek elején viszont főleg gazdasági kényszerből úgy döntött, hogy kénytelen nyitni a világ felé, így fokozatosan felszámolta a katonai diktatúrát. Aung Szan Szú Kji tavaly óta külügyminiszter és első államtanácsos, vagyis gyakorlatilag ő a miniszterelnök.

A Nobel Intézet oslói épülete. Bár a Nobel-díj erősen kötődik Stockholmhoz, a béke-Nobel-díjat mégsem Svédországban, hanem Norvégiában adják át.

Az ENSZ pénteken közölt adatai szerint valószínűleg már több mint ezren – többségében a rohingja muszlim kisebbség tagjai – vesztették életüket az elmúlt két hét mianmari összecsapásaiban. A világszervezet menekültügyi főbiztosságának pénteki friss közlése szerint az erőszak elől már mintegy 270 ezer rohingja menekült el Mianmarból Bangladesbe.

Yanghee Lee, a világszervezet mianmari különmegbízottja arra kérte a mianmari vezetőt, hogy “mutassa meg a világnak, hogy egy szabad és egy demokratikus Mianmarért harcolt” korábban, és “mozgósítsa magát” a krízis rendezésének érdekében.

Forrás – szöveg és kép: hirado.hu

Forrás – további kép: Szőke & kék szemű – Blog

 

Hasonló hírek

Elképesztő ötlettel rukkoltak elő a franciák: ezzel a módszerrel igyekeznek megóvni a környezetünket

Géza

Frissítve! Egész Franciaországot sokkolja a rendőrségen kegyetlenül meggyilkolt rendőrnő tragédiája.. – képek

Géza

Muszlim nőként alázta Merkelt a német köztévé, nagyon nagy a botrány!

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!