Hirmagazin.eu
Főoldal » Nem voltak ostobák a dodók
Állatvilág

Nem voltak ostobák a dodók

A röpképtelen dodó egy méter magas volt, testtömege elérhette a 23 kilogrammot. Mauritius őserdeiben talajlakó életmódot folytatott, mígnem 1638-ban megérkeztek holland telepesek.

Nem voltak ostobák a dodók

Mégsem lehetett olyan együgyű a 350 éve kihalt mauritius-szigeti dodó a New York állambeli Stony Brook Egyetem kutatói szerint: a madár agyának mérete teljesen arányos volt a testéhez képest.

A kutatók egy múzeumi gyűjtemény jó állapotban megmaradt dodókoponyáját vizsgálták meg, és megállapították, hogy a röpképtelen madár legalább olyan intelligens volt, mint egy galamb.

“A közönséges galamb valójában jóval okosabb, mint azt gondolják róla, hiszen pl. a világháborúkban üzenetek kézbesítésére képezték ki őket” – helyezte kontextusba a dodókutatás új mérföldkövét Eugenia Gold paleontológus.

A dodókoponyában azonosított szaglóközpont nagy mérete miatt a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a dodóknak jobb lehetett a szaglása mint a madarak többségének. Ez a képességük, amely szokatlan a madaraknál, feltehetőleg lehetővé tette számukra, hogy kiszagolják az érett gyümölcsöket.

A röpképtelen dodó egy méter magas volt, testtömege elérhette a 23 kilogrammot. Nagy feje, erőteljes csőre, csökevényes szárnya, vaskos lába volt. Mauritius őserdeiben talajlakó életmódot folytatott, ahol növényi termésekkel és kisebb gerinctelen állatokkal táplálkozott.

A mauritius-szigeti dodó vagy dodógalamb (Raphus cucullatus) az ember által kipusztított állatfajok jelképévé vált.

1638-ban holland telepesek érkeztek az addig lakatlan szigetre, és a dodógalambok rövid időn belül kipusztultak. Az utolsó élő példányt 1662-ben látták. Gold szerint a dodóknak nem volt természetes ellenségük a szigeten, így az embertől sem féltek, aki viszont jól megette őket.

A kutató szerint valószínűleg a dodóknak ez a jóhiszeműsége vezette az embereket arra a gondolatra, hogy végtelenül együgyű teremtményekkel van dolguk. A kihalásukhoz a telepesek által behurcolt háziállatok és patkányok is hozzájárultak, amelyek felfalták a földön fészkelő madarak tojásait. A szerencsétlen sorsú madár kipusztulását mindaddig nem is érzékelte a publikum, amíg szerephez nem jutott 1865-ben Lewis Carroll Alice Csodaországban című meséjében. A dodótörténelem revíziója a Zoological Journal of the Linnean Society folyóiratban jelent meg-– írja az MTI.

 

Forrás: greenfo

 

Hasonló hírek

Otthonra találtak az elárvult dejtári gólyák

info

Belehalt egy megtört szívű jegesmedve, miután egyetlen társától elválasztották… – VIDEÓ

Mazsi

Még mindig működnek itthon a titkos kutyamaffiák?

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------