Hirmagazin.eu
Főoldal » Nem vághatod ki a saját kertedben a fákat: bírság járhat érte, ha nincs engedély
Életmód hírek

Nem vághatod ki a saját kertedben a fákat: bírság járhat érte, ha nincs engedély

Az ember nem szívesen vágja ki a kertjében álló fákat, azonban sajnos lehet, hogy szükség van rá, akár, mert már idősek, akár, mert építkezést tervezel.

Az ember azt gondolná, hogy magánterületen elég kihívni egy profi favágót, aki elintézi a dolgot.

Azonban érdemes vigyázni ezzel az ötlettel, ugyanis fát sok budapesti kerületben és néhány vidéki városban még a saját telkeden sem vághatsz ki engedély nélkül, és, ha mégis megteszed, bírság szakadhat a nyakadba utána.

Hogy vághatsz ki veszélyes fákat?

A közterületen álló fákkal kapcsolatban egyértelmű a rendelkezés, ezek kivágására csak a jegyző adhat engedélyt, és csak nagyon indokolt esetben, az pedig nem számít, hogy az adott fa a te ingatlanod előtt áll, és rontja a kilátást, vagy esetleg te magad ültetted.

favagas

Az indokolt eset általában összefügg potenciális egészségügyi vagy vagyoni kár okozásával – például, ha a fát megdöntötte egy vihar, és így veszélyes a házra és a benne lakókra. Érdemes belekalkulálni, hogy az engedélykérelem illetéke 3000 forint.

Magánterületen más a helyzet. Itt ugyanis a helyi önkormányzat rendelkezhet, hogy engedélyhez köti-e a kivágást. A legtöbb helyen még szabadon kivághatóak a fák, de sok budapesti kerületben és néhány vidéki településen is engedélyköteles a dolog, ezért fontos utánajárni, született-e erről rendelet, mielőtt intézkedni kezdenél. Ha az ingatlanodon nincs megfelelő számú fa, akkor az önkormányzat akár arra is kötelezhet, hogy a kivágott helyett ültess egy másikat. Sőt, ha engedély nélkül vágod ki a növényt, a kivágott famennyiség háromszorosát is visszaültettethetik, vagy megtéríttethetik veled.

Ha erre kerülne a sor, érdemes átgondolni az új fa ültetésekor, hogy nem fog-e néhány éven belül problémát okozni, például nem vet-e túl nagy árnyékot a házra, és eszerint megválasztani az új csemete helyét, hogy az biztosan ne legyen útban, és sokáig nyugodtan fejlődhessen.

femina

Hasonló hírek

Elárverezik a négy magyar albínó testvér házát

Géza

4 dolog, amit minden pasi imád egy kapcsolatban

Edit

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------