Hirmagazin.eu
Főoldal » Nem tudni, mennyi fagyasztott zöldséget hívtak vissza
Életmód hírek

Nem tudni, mennyi fagyasztott zöldséget hívtak vissza

Öt ország, egy évek óta tartó járvány, negyvenhét megbetegedés, „viszonylag nagyszámú haláleset” – mondta az M1 Ma reggel című műsorában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársa.

Illusztráció. Fotó: MTI/Balázs Attila

A hivatal négy napja tiltotta meg a lisztériával szennyezett gyorsfagyasztott termékek forgalomba hozatalát, és elrendelte a termékek visszahívását. A gyártó nem hibázott.

A hazai áruházláncok szinte mindegyike levette a polcairól a lisztériával szennyezett termékeket, és értesítette a fogyasztóit arról, hogy azokat visszavásárolja – mondta az M1 Ma reggel című műsorában a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatóságának igazgatóhelyettese. Nagy Attila hozzátette, teljes körű visszahívás történik Európa-szerte, és a helyzet jelenlegi állása szerint egyelőre megsaccolni sem lehet, hogy Magyarországon mennyi termék visszahívásáról döntöttek, csak a raktáron lévő készlet több ezer tonna volt a gyorsfagyasztott zöldségekből.

Öt ország, negyvenhét megbetegedés

„Azt tudjuk, hogy nagyon sokféle terméket hívnak vissza az áruházláncok, és ezeknek a raktárkészlete, illetve majd a későbbi sorsa a közeljövőben dől el” – közölte.

Magyarországon egyelőre még nem jelentettek sem a zöldség fogyasztására visszavezethető megbetegedést, sem halálesetet, azonban az unió öt országában már regisztráltak megbetegedést:  Ausztriában, Dániában, Svédországban, Finnországban és az Egyesült Királyságban is. Még nem derült ki, mi az oka a szennyeződésnek. Nagy Attila azt mondta: a járvány szerencsés sajátossága, hogy viszonylag kevés megbetegedés történt: összesen 47-en betegedtek meg, és „viszonylag nagyszámú haláleset történt”.

Hogy a cég miért nem hibáztatható, úgy reagált: ez egy kiemelt törzs, ezt sem a hatóságok, sem a cég nem tudta, amíg a kivizsgálás le nem zárult. „A cég teljesen legális terméket állított elő egészen addig, amíg ki nem derült, hogy jelen van ez a patogén törzs, és ennek megfelelően a nyomozás vége óta nem a százas határértéket tartják be, hanem kórokozóként kezeljük, tehát nem lehet a termékben” – jelentette ki az igazgatóhelyettes.

Vigye vissza, dobja ki, vagy főzze meg nagyon!

A lisztériával szennyezett termékek okozta veszélyről Nagy Attila azt mondta: nagyon fontos, hogy a hőkezelési utasításokat mindenki tartsa be. „Ha ez megtörtént, akkor aggodalomra nincs ok” – tette hozzá.

A lisztéria hasmenéssel, lázzal járó influenzaszerű tüneteket okoz általában a fertőzött termék elfogyasztása után egy vagy maximum tíz nappal. Ugyanakkor hosszabb lappangási idő is elfordul, ilyenkor 70-80 napig nem okoz tüneteket – magyarázta. Az igazgatóhelyettes azt tanácsolta: ha valaki ezeket a tüneteket észleli magán és fogyasztott is a szennyezett termékekből, mindenképpen forduljon háziorvoshoz.

Korábban a hirado.hu is beszámolt arról, hogy több áruházlánc is leveszi polcairól az érintett termékeket. Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A Nébih a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonást Európa-szerte elindították. A Penny Market csütörtökön, az Aldi és a Tesco pénteken értesítette vevőit, hogy több érintett terméket is levesz a polcairól.

Forrás: M1, hirado.hu

Hasonló hírek

A 21. század legnagyobb élelmiszeripari találmánya, az ehető szívószál (A cikk videót tartalmaz)

Géza

Az apák bevállalósabbak, viszont tudatosabbak

Edit

Ez az öt szám kellett minden idők 3. legnagyobb ötöslottó nyereményéhez

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!