Image default
Külföld

Nem tárgyalható újra a Brexit-megállapodás: Merkel és Juncker is megszólalt az ügyben

Semmiképp nem tárgyalható újra a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő szerződés – szögezték le a bennmaradó európai uniós tagállamok vezetői csütörtöki brüsszeli egyeztetésüket követően.

A huszonhetek nyilatkozatukban kiemelték, hogy az ír–északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás, amely a brit belpolitikai konfliktus alapja, mindössze biztosítékként szolgál, esetleges aktiválása esetén is csak addig lenne hatályban, amíg szigorúan szükséges.

Az Európai Bizottság fokozza a felkészülést az Egyesült Királyság esetleges megállapodás nélküli uniós kiválására, a „kemény Brexitre”, ugyanis számolni kell minden forgatókönyvvel – jelentette ki Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke a csütörtökön kezdődött brüsszeli EU-csúcstalálkozó első napját követően.

Az ülést lezáró sajtótájékoztatón Juncker arról számolt be, hogy december 19-én közzétesznek egy dokumentumot a felkészülés szempontjából hasznos információkkal. Röviden érintette még a 2021-2027 közötti költségvetési keret kérdését, s elmondta, a jövő év őszét tűzték ki céldátumnak a tagállamok közötti megegyezésre.

Az Európai Unió az Egyesült Királyság uniós tagságának rendezett megszűnésén dolgozik, de fel kell készülni a megállapodás elmaradására is – jelentette ki Angela Merkel német kancellár péntekre virradóra, az uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján, az értekezlet első munkanapját követően.

Merkel újságíróknak nyilatkozva elmondta, a Theresa May brit kormányfővel folytatott megbeszélést követően 27-es körben tartott ülésen az uniós vezetők hangsúlyozták, hogy politikai biztosítékokra van szükség a brit kilépést (Brexit) követő, korábban 2020 végéig tervezett átmeneti időszakra vonatkozóan.

Olyan jövőbeli kapcsolatot akarunk, amelyben mindkét fél szabadon fejlődhet” – fogalmazott a kancellár.

(MTI)

Hasonló hírek

Trump castiga a China con aumento de aranceles y se espera una suba del dólar en la Argentina

Géza

Feldarabolta anyját, és a fejével szelfizett

Mazsi

Lemondta németországi látogatását Netanjahu (Videó)

info