Hirmagazin.eu
Főoldal » Nem stadion – Indul a Velencei-tó rehabilitációja – Az élővilágnak is kedvez a kivitelezés
Gazdaság

Nem stadion – Indul a Velencei-tó rehabilitációja – Az élővilágnak is kedvez a kivitelezés

A Colas Alterra és a Swietelsky munkája nyomán a halaknak, a növényeknek és a madaraknak is javulnak majd az életkörülményei

A Velencei-tó számos védett és védendő növény-együttese, valamint hal- és madárfaja számára jönnek létre kedvezőbb életkörülmények a partfal komplex rehabilitációja során – hangzott el a helyszínen tartott szakmai konferencián. A 2017 decemberében kezdődött projektet a Colas Alterra Zrt. és a Swietelsky Magyarország Kft. kivitelezi a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében, 14 milliárd forintból.

A kivitelezés során megvalósuló elemekről szeptemberben tartottak bemutatót a helyszínen, most viszont arra fókuszáltak, hogy mindez az élővilág számára milyen hatással jár majd. Előadást tartott:

  • dr. Pomogyi Piroska, a beruházó Országos Vízügyi Főigazgatóság hidrobiológusa,
  • dr. Csanki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Főigazgatóság vezetője,
  • Pálinkás Imre halgazdálkodási szakügyintéző,
  • Csihar László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park tájegységvezetője.

Kiemelték, hogy a még kiépítetlen partfalú területeken ívóhelyeket és halbölcsőket alakítanak majd ki, amely lehetővé teszi az őshonos halállomány természetes szaporodását, ivadéknevelését. A sekély víz és vízpart számos élőlénynek nyújt majd táplálkozó- és szaporodóhelyet, valamint fokozottan figyelembe veszik majd a madarak költőszigeteit.

Minden esetben a tó arculatához illeszkedő megoldások valósulnak meg. A partvédőművek korszerűsítése során a hordalékok bemosódása is csökken a megfelelő minőségű és magassági kialakítású védelemnek köszönhetően, az öbölkotrások révén pedig javul a vízminőség, csökken az algásodás mértéke.

(Antal Zsófia, magyarepitok.hu)

Hasonló hírek

Rossz hír! Ma újra áremelés! Egekben az üzemanyag-árak! Oszd meg!

Géza

… Mintha az áruházláncok szándékosan tönkre akarnák tenni a tojástermelőket!

Géza

Így csalnak az áruházi mérlegekkel

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------