Image default
Belföldi hírek

Nem semmi, amire ez a 15 éves fiú képes

Azt, hogy az alma nem esik messze a fájától, a kisgyőri Kovács családnál senki sem tudja jobban. Most már nem csak Kovács Attila cipőkészítő mester hozza el sorra az aranyérmeket a szakmája Európa Bajnokságán, de 15 éves fia, Kovács-Csizmadia Márton is elnyerte az első díjat.

A 33. Mesterségek Ünnepe kiemelt mestersége a lábbeli készítés, fókuszban a szegedi papuccsal. Pályázatot írtak ki a „Szegedi papucs újragondolása” címmel, melyre formatervezők és kézművesek is jelentkezhettek. A cipőkészítőktől egy pár, kizárólag kézműves technikával, természetes alapanyagokból készített eredeti lábbelit vártak, amelyen megjelennek a szegedi papucs jellemző vonásai, ugyanakkor a mai kornak megfelelő, hordható darab. Ez utóbbi kategóriában a zsűri egyöntetű szavazata alapján a gimnazista fiatalember alkotta a legnagyszerűbbet!

Édesapja, az Európa bajnok cipőkészítő mester, nagyon büszke Marcira Fotó: Keller Mátyás / Ripost

„Nagyon örülünk, és nagyon büszkék vagyunk Marcira. Kiskorától fogva rendszeres látogatója a műhelyemnek, mindig is nagyon szeretett a bőrökkel foglalkozni. Öt éve, tehát 10 éves korától önálló kézműves foglalkozást tart a gyerekeknek minden évben a Mesterségek Ünnepén. A mostani pályázathoz persze adtam neki jó tanácsokat meg némi szakmai segítséget, de az ötlet és a megvalósítás teljesen az övé!” – jelentette ki a nyertes édesapja, Kovács Attila.

Szegedi papucs újragondolva Fotó: Keller Mátyás / Ripost

A Marci által újragondolt szegedi papucs teljes egészében bőrből készült, és nem hímzett, hanem háromdimenziós bőr virágok kerültek rá – épp olyanok, amilyeneket az ifjú kézműves már évek óta készít a gyerekekkel.

Forrás: Ripost

Hasonló hírek

Azzal búcsúzunk mára, hogy örüljünk, hogy magyarok vagyunk! Nyugodalmas jó éjszakát kívánunk! Hirmagazin.eu

Géza

Lázár: hidegvágóval próbálnak átjutni a határkerítésen

Géza

Friss adatok: ennyien szavaztak fél 7-ig

Géza