Hirmagazin.eu
Főoldal » Nem pánikolnak a magyar turisták – ez történne görög államcsőd esetén
Belföldi hírek

Nem pánikolnak a magyar turisták – ez történne görög államcsőd esetén

hirmagazin 2015 06 23 070622

2015. 06. 23. – 06:43

forrás: S.J./hirado.hu

Fotó: Szigeti Zoltán

A görög államcsőd lehetősége nincs hatással a magyar turisták utazási kedvére. Az utak iránt nagyobb a kereslet, mint az elmúlt években. A hirado.hu utánajárt, hogy mi történne a magyar turistákkal, ha fizetésképtelenné válna az ország.

Görögország mindig is az egyik legolcsóbb és legkedveltebb úti cél volt, ezen semmit sem változtat az, hogy államcsőd fenyeget a mediterrán országban. Az Apollon Travel értékesítési vezetője elmondta, Görögország évek óta gazdasági nehézségekkel küzd, s mivel az emberek azt látják, hogy ez valahogy mindig megoldódik, nem tulajdonítanak nagy fontosságot az államcsőd hírének. „Nehéz elképzelni, hogy olyan változás állhat be egy államcsőddel, ami a magyar turisták biztonságát és gondtalan nyaralását veszélyeztetné” – közölte Kiss Péter.

Az Apollon Travel hetente 10-12 buszt indít a mediterrán országba. A buszok Görögországban nem tankolnak, így ha az üzemanyag-ellátás szempontjából fennakadás lenne is, az nem befolyásolná a magyar turisták hazaszállítását.

Kiss Péter azt tanácsolja a magyar turistáknak, hogy készpénzt vigyenek magukkal, és ne a bankkártyájukra hagyatkozzanak, mert államcsőd esetén a bankjegykiadó automatáknál probléma lehet. A másik nagyon fontos tanács, hogy azok az utasok, akik egyénileg szervezik útjukat, mindenképpen tankolják teli az autójukat, ne legyenek kitéve a fennakadásnak a benzinkutaknál.

A telepített idegenvezetők minden eshetőségre felkészültek, de az államcsőd veszélye miatt nincs semmilyen extra felkészülés – mondta el az Apollon Travel munkatársa.

A Grand Tours utasai sem pánikolnak

A Grand Tours utazási iroda ügyvezetője a hirado.hu-nak elmondta, hogy a jelenlegi statisztikájuk szerint idén több utasuk lesz, mint tavaly volt. „Azt tapasztalom, hogy semmivel sem több az utazást lemondók száma, mint tavaly ilyenkor, amikor még nem volt ‘görög helyzet’. Van néhány utas, aki aggódik, de tömeges telefonokat nem kapunk” – nyilatkozta Nagy Sándorné.

“Azt tanácsoljuk az utasainknak, hogy bankkártya helyett készpénzt vigyenek magukkal, így semmilyen meglepetés nem érheti őket. Telepített idegenvezetőink május óta kint élnek, a görög partnerekkel folyamatosan együttműködnek. Ha államcsőd lenne, közösen kezelnék a kialakult helyzetet” – mondta az ügyvezető.

A görögök sem aggódnak, a mentalitás a régi

„Májusban jártam Görögországban, egyáltalán nem volt érezhető a görögök körében, hogy nyugtalankodnak. Megvitatják a világ dolgait, az ország helyzetét, de a nyugalmuk és a mentalitásuk a régi” – számolt be róla Nagy Sándorné, a Grand Tours ügyvezetője.

„Az utazás törlése fel sem merült”

Szigeti Zoltán, egy hazai utazásközvetítő iroda vezetője a hirado.hu-nak elmondta, hogy Görögország idén is az egyik legkeresettebb úti cél, az érdeklődés töretlen. „A hírekben hallottak miatt nálunk egyetlen utas sem mondta vissza foglalását, és nem tapasztaljuk, hogy tartanak az utazástól. Néhányan érdeklődtek afelől, hogy mi lesz, ha államcsőd következik be, de az utazás törlése fel sem merült bennük – mondta el.

Fotó: Bácsi Beatrix

Fotó: Bácsi Beatrix

Utasainkat most is a szokásos tanácsokkal látjuk el. A görög üdülőhelyekre utazóknak jellemzően azt javasoljuk, hogy a költőpénzt inkább készpénzben vigyék magukkal.”

„Az a véleményünk, hogy a kisebb üdülőterületeken és városokban, valamint a görög szigeteken kevésbé érzékelhető bárminemű olyan folyamat, ami befolyásolhatná az utasok gondtalan nyaralását. Összességében Görögország most is biztonságos úti célnak tekinthető” – jelentette ki Szigeti Zoltán.

Ez történne államcsőd esetén

Gálik Zoltán a hirado.hu-nak elmondta: ha Görögország nem törleszti adósságát, akkor az Európai Központi Bank felfüggesztheti a görög bankoknak eddig 83 milliárd euró értékben adott likviditási támogatását. Jelenleg ez a lehetőség tartja életben a görög bankrendszert, a görög központi bankot és a görög államot is. Ha megszűnne a hitelezés, akkor felerősödne a hónapok óta tartó folyamat, amelynek során egyre több görög magánszemély és vállalat veszi ki betétjeit a bankokból. Idén a teljes görög betétállomány negyede, mintegy 40 milliárd euró került kivonásra.

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. MTI Fotó: Soós Lajos

Gálik Zoltán, a Budapesti Corvinus Egyetem docense. MTI Fotó: Soós Lajos

Az Európai Központi Bank hétfőn 84,1 milliárd euróra emelte meg a sürgősségi likviditási támogatásból igénybe vehető források keretösszegét a görög bankoknak, hat napon belül már harmadszor.

Államcsőd esetén az emberek rögtön megrohamoznák a bankokat és az automatákat, hogy pénzükhöz jussanak. Ennek folytán egy időre befagyasztanák a hitelezést, az utalásokat és a készpénzfelvételt is. “A bankok egyszerűen nem nyitnának ki” – közölte a Budapesti Corvinus Egyetem docense.

Változás lehet a görög határokon

Ha tehát magyar turista rekedne Görögországban, hiába utalnak neki pénzt Magyarországról, vagy egyszerűen nem tudna hozzájutni a fizetőeszközhöz sem az ATM-eknél, sem a bankokban, vagy csak korlátozott mértékben. Továbbá elképzelhető, hogy tőkekorlátozásokat kísérő intézkedéseket vezetnek be Görögországban és görög határokon, ami érintheti a magyar turistákat is.

Kiszámíthatatlan következmények

Egy államcsődnek kiszámíthatatlan következményei lennének, rövid távon akár káosz is kialakulhat Görögországban – mondta Gálik Zoltán. Hozzátette: elképzelhető, hogy új pénzt nyomtatnának vagy állami fizetési ígérvényeket bocsátanának ki az euró mellett párhuzamosan a közszolgáltatások igénybevételének ellentételezésére. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy milyen lehet a végkifejlet ez esetben.

Bod Péter Ákos: Nem lesz államcsőd

Bod Péter Ákos véleménye szerint nem lesz államcsőd Görögországban, de ha lenne is, az rendezett lenne. „Azt gondolom, hogy az államkötvény fizetésének esetleges felfüggesztése nem érintené közvetve az oda látogatókat” – fejtette ki az egyetemi tanár.

A boltok ugyanúgy kinyitnának

A magyarok az államcsődből gyakorlatilag semmit nem éreznének, a boltok ugyanúgy kinyitnának, és a benzinkutak is működnének. Ha nem alakul ki pánikhangulat, akkor drasztikus változás nem következne be a napi életben. Az egyetemi tanár szerint legfeljebb azt tapasztalnák a turisták, hogy a helybeliek a készpénzt előnyben részesítik a bankkártyával szemben.

Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár.  MTI Fotó: Bruzák Noémi

Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az államcsődnek a görög gazdaságra nézve számtalan kellemetlen következménye lehet, például bércsökkentések, adóemelések, elbocsátások, de ez nem járna azzal, hogy az állam vagy a pénzügyi rendszer nem működik. Bod Péter Ákos kizártnak tartja, hogy befagyasztanák a bankokat vagy korlátoznák a pénzfelvételt az ATM-ekből.

„A tét nagy”

A görögországi bankok mind tagjai az eurózóna bankrendszerének, és végső soron az EKB ott áll a bankszektor mögött. „A tét nagy, de az Európai Unió már annyit invesztált a mediterrán országba, hogy szeretnék elkerülni Görögország kilépését az eurózónából” – mondta el a hirado.hu-nak Bod Péter Ákos.

Hasonló hírek

Így vásároljunk új autót! Ön melyik csoportba tartozik?

Géza

Az új NATO-parancsnokság növeli Magyarország biztonságát – mondta Simicskó István

Edit

Minden vonattal több száz menekült hagyja el a Keletit – migránsválság percről percre

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------