Hirmagazin.eu
Főoldal » „Nem lesz idén felhőtlen nyarunk, de próbáljunk meg teljes életet élni” – Ezeket tanácsolja Rusvai Miklós virológus a nyárra..
Életmód hírek

„Nem lesz idén felhőtlen nyarunk, de próbáljunk meg teljes életet élni” – Ezeket tanácsolja Rusvai Miklós virológus a nyárra..

Aki beoltatta magát, élvezze, hogy visszakapta az életét. Aki viszont nem, az is meg fog fertőződni, de csak saját magát hibáztathatja érte

– mondta a virológus.

– Biztos, hogy az idei nyár nem lesz annyira kedvező, mint a tavalyi – kezdte Rusvai Miklós, amikor a nyári kilátásokról kérdeztük. Szerinte négy mérőszámot kell rendszeresen figyelni: a friss fertőzöttek számát, a kórházban ápoltak számát, a lélegeztetőgépen lévők számát és az elhunytak napi számát.

Mindenki ezt olvassa most!

– Sajnos idén sokkal rosszabb járványügyi mutatókkal érkeztünk meg a nyárba, hiszen a tavaszi járványhullám messze-messze meghaladta a tavaly tavaszit. Ráadásul most már a járványügyi fegyelem is kevésbé érezteti a hatását. Tavaly az újszerűsége miatt jobban betartották az emberek a szabályokat, most már mindenki szabadulni igyekszik – sorolta aggályait Rusvai.

Rusvai Miklós mindenkit arra biztat: oltassa be magát, és igyekezzen teljes életet élni a nyáron / Fotó: TV2Rusvai Miklós mindenkit arra biztat: oltassa be magát, és igyekezzen teljes életet élni a nyáron / Fotó: TV2

Mit tanácsol az embereknek nyárra a virológus?

– Először is mindenképpen mindenki oltassa be magát, főleg aki tökéletes szabadságot és viszonylagos nyugalmat akar. Aki védetté válik, annak van esélye, hogy ha meg is fertőződik, enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzést. Aki elvből vagy más okból nem akarja oltatni magát, csak azt tudom mondani: ő is meg fog fertőződni, de innentől csak saját magát hibáztathatja, és az ő esetében nem zárható ki a súlyosabb lefolyású betegség – hívta fel a figyelmet a virológus.

Rusvai szerint aki beoltotta magát, annak már nem szükséges az előírtnál szigorúbb óvintézkedéseket tennie.

– Azért oltatja magát az ember, hogy visszakapja a normális életét – mondta.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy semmiképpen sem kaphatják el a vírust.

Mindenki ezt olvassa most!

– Nagyon eltérő az emberek immunállapota, ezt jó, ha mindenki figyelembe veszi. Az oltás következtében nem azonos szintű védettség alakul ki mindenkiben. Mindig lesz olyan, aki kevésbé immunizálódik, a jelenlegi átoltottsági arány pedig nem elegendő a nyájimmunitáshoz – mutatott rá Rusvai.

A virológus szerint akinek a szervezetét az oltás kevésbé immunizálta, annál rövidebb ideig tart a védettség, és hamarabb újra fogékonnyá válik a fertőzésre. Könnyebben is tovább is tudja adni a vírust, és a betegség tünetei is nagyobb eséllyel alakulnak ki nála.

– Az eltérő immunállapot miatt a fertőzés elkerülhetetlen, de ez nem szabad, hogy hosszú távon befolyásolja az életünket. El kell fogadnunk azt, hogy beoltattuk magunkat, próbáljunk meg teljes életet élni – biztatott mindenki Rusvai. – Én senkit nem beszélek le a külföldi utazásról, pláne nem arról, hogy itthon utazzon. Persze mindenki tartsa be az előírásokat, tehát zárt térben, bevásárlóközpontokban, egyéb előírt helyeken viselje a maszkot. Ahol nincs előírva, ott is viselheti, de ha nem viseli, én nem hibáztatom érte – mondta.

Rusvai aggódik, hogy a telt házas EB-meccsek milyen hatással lesznek a járványügyi mutatókra / Fotó: Zsolnai PéterRusvai aggódik, hogy a telt házas EB-meccsek milyen hatással lesznek a járványügyi mutatókra / Fotó: Zsolnai Péter

Mi a helyzet a delta (indiai) variánssal?

– A delta variáns itthon bezavarhat, ezért is mondtam, hogy nagy valószínűséggel nem lesz idén felhőtlen nyarunk – mondta Rusvai Miklós.

Mindenki ezt olvassa most!

Emlékeztetnék arra, az őszi-téli második járványhullám azért lángolt fel újra és csapott át a harmadik hullámba, mert megjelent a brit variáns. Most ugyanúgy bezavarhat a delta variáns, azzal a különbséggel, hogy az időjárás most kedvezőbb, de ez nem segített például az angolokon és a portugálokon sem. Nincs annyira rossz helyzet ott sem, mint kora tavasszal, de sajnos rosszabbodik a helyzet, és ez nálunk sem zárható ki, hogy így lesz – mondta a virológus, aki a telt házas EB-meccsek miatt is aggódik, hiszen berobbanthatják a járványt.

Rusvai elmondta azt is, hogy a delta variáns ellen a vakcinák alacsonyabb százalékban védenek, aki beoltatta magát és védett, nagy valószínűséggel nem betegszik meg.

– Az a baj, hogy például aki már január-februárban beoltotta magát, annak lehet, hogy lejjebb ment az ellenanyag szintje, és vannak olyanok is, akiknél oltás után közvetlenül sem alakult ki megfelelő szintű védelem. Ez ránézésre nem dönthető el, így senki nem tudhatja magáról, hogy ebben a pillanatban védett-e vagy nem. Aki biztosra akar menni, az teszteltesse magát, mert jelen tudásunk szerint az ellenanyagos védelem szintje arányos a védettség szintjével, más mérhető paraméterhez nem tudjuk kötni a védettséget – tanácsolta Rusvai.

blikk

Hasonló hírek

Névnapok december 24.

info

Névnapok szeptember 28-án

info

A vasfüggöny szimbolikus átvágásának harmincadik évfordulójára emlékeztek

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!