Hirmagazin.eu
Főoldal » „Nem lehet feláldozni a bántalmazott gyermeket, hogy megtaláljuk a bűnöst”
Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó

„Nem lehet feláldozni a bántalmazott gyermeket, hogy megtaláljuk a bűnöst”

forrás: Kossuth Rádió / Napközben

Ha egy gyermeket erőszak, pláne szexuális erőszak ér, szeretné minél előbb elfeledni a borzalmat. Az igazságszolgáltatás útvesztőjében azonban újra és újra el kell mondania, fel kell idéznie, mi történt vele. Aztán terápia híján évekig, évtizedekig cipeli, cipelheti az erőszak és a szégyen terhét. Egy Nyugat-Európában már jól bevált módszer a Barnahus-eljárás elsősorban a gyermeket védi, egyszeri kihallgatással, terápiával és kezeléssel.

Súlyos pszichés bántalmakat okozhat egy gyereknek, ha a vele szemben elkövetett zaklatásról, bántalmazásról, szexuális erőszakról négyszer-ötször is be kell számolnia a hatóságok meghallgatásain, ezzel újra átélve a traumát.

A Barnahus ház a hagyományos kihallgatóhelyektől elkülönült, családi házas környezetben található, a berendezésében, színeiben az egyes korosztályok igényeihez igazodik.

Hamarosan azonban hazánkban is bevezetik kísérleti jelleggel a gyermekházakban történő meghallgatást és kezelést. Az első ilyen – ha nem is ház, de részleg – november közepén nyílhat meg Szombathelyen.

Az 1999-ben izlandon indult ún. Barnahus modell lényege, hogy a gyermeket egy barátságos környezetben egyszer és csakis egyszer lehet kihallgatni – mondta el a Napközben műsorában Dr. Lazáry Györgyné klinikai szakpszichológus.
div class=”hh-audio”>

 
Kossuth Rádió Napközben – A Barnahus modell

Így zajlik a kihallgatás

A gyereket egy klinikai szakpszichológus vagy igazságügyi orvosszakértő hallgatja ki egy speciálisan berendezett és bekamerázott szobában. Egy másik ún. monitoring szobából kíséri figyelemmel a történéseket például az ügyész, a bíró, a nyomozó és egy független igazságügyi pszichológus.

A megfigyelők közül bárki, bármilyen kérdést feltehet, de csak a kihallgató pszichológus közvetítésével, mert az ő felelőssége, hogy ezt milyen formában tolmácsolja a gyerek felé.

A meghallgatást az első pillanattól videóra veszik, hogy a gyerek nonverbális jeleit a szakemberek kielemezhessék és kiértékelhessék.

Európában eddig csaknem 120 Barnahus ház létesült, főként a skandináv országokban, de 15 éve működik a modell Zágrábban és Amszterdamban is.

Nem hagyják magukra az áldozatokat

A speciális gyermekbarát kihallgatáson túl fontos, hogy mind a gyermek, mind a hozzátartozók speciális terápiában részesülnek az eset után. Hazánkban jelenleg ezer esetből mindössze egynél történik ez meg.

A módszer kiterjed a társadalom érzékenyítésére is a védőnőtől a gyermek nőgyógyászon át a rendőrig.

„A gyermeket nem lehet feláldozni, hogy megtaláljuk a bűnöst” – foglalta össze a módszer célját és lényegét Dr. Lazáry Györgyné.

„Nem lehet feláldozni a bántalmazott gyermeket, hogy megtaláljuk a bűnöst”
shutterstock_300358289

Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Óvatosnak kell lenni

Dr. Komlósi Piroska klinikai szakpszichológus szerint a gyermek érdekében nagyon óvatosnak kell lenni, ha kíváncsiak vagyunk a valóságra.

„Azért sem vezet jóra az a gyakorlat, hogy többször elmondatják a gyerekkel a kritikus helyzetet, mert a gyermeki emlékezet erősen befolyásolható, a kérdezés nagyon tud irányítani, a többször elismételt szavak bevésődnek, a felnőttek hatása a gyerekre pedig jóval nagyobb, mint gondolnánk” – világította meg a problémát egy másik szemszögből is a Károli Gáspár Református Egyetem docense.

Nemzetközi statisztikák szerint a világon minden hatodik-hetedik lány és minden tízedik fiú válik szexuális bántalmazás áldozatává 18 éves kora előtt.

Kényelmesebb nem meghallani a panaszt

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet rá, hogy a legtöbbször jóval korábban “elakadnak” a gyermekbántalmazási ügyek. A felnőttek ugyanis sokszor nem kellően érzékenyek a gyerekek jelzésire, pedig a gyerekek beszélnek és jelzéseket adnak, ha ilyen trauma éri őket.

„Ha a gyerek panaszkodik, az valamilyen feladatot ad a felnőttnek. A szülőnek, pedagógusnak valamit tennie kell és itt szokott elakadni a probléma felszínre kerülése. Elképesztő módon tudják “visszadobni” a gyerekek panaszait, mert egyszerűbb azt mondani, hogy nem is igaz, félre érted, ez csak egy kedvesség, kerüld el, ne menj arra, mint szembenézni a problémával vagy tenni valamit. Különösen tíz feletti lányoknál zárkózik el a környezet attól, hogy kinyíljon a füle és meghallja a panaszt” – magyarázta a pszichológus.

gyerke bántalmazás,erőszak
Illusztráció. Fotó: Shutterstock

Az áldozatok körülbelül 90 százaléka ismeri az elkövetőt, aki a legtöbbször férfi ismerős, vér szerinti apa vagy nevelőapa, más férfi hozzátartozó, családi barát, vagy szomszéd.

Alapvető hiányosságok a rendszerben

Székely László ombudsman ismét a gyermekvédelmi jelzőrendszer hiányosságaira hívta fel a figyelmet, mint ahogy azt tette a szigetszentmiklósi gyermekelhanyagolási üggyel kapcsolatban folytatott vizsgálatról kiadott jelentésében is.

Az alapvető jogok biztosa emlékeztetett rá, hogy gyermekvédelmi jelzőrendszerven szereplőknek nincs módszertani útmutatója arra nézve, hogy miről ismerik fel például azt a gyermeket, akit szexuálisan bántalmaztak.

Felidézte azt is, hogy az ügyben két egymásnak ellentmondó szakvélemény készült arról, hogy történt-e szexuális erőszak. Egy ilyen esetben egy gyermek újra és újra ki van téve annak, hogy – akár egy harmadik szakvélemény érdekében – többször is át kelljen élnie a vele történt borzalmakat.

Ráadásul a szavahihetőségét is kétségbe vonják, megrendül a bizalma azokban az emberekben, akik számára az igazságtételt kellene, hogy képviseljék.

A www.beszeljrola.hu honlapon az áldozatok név nélkül elmesélhetik a történetüket, beküldhetnek egy-egy mondatot, amellyel az elkövető hallgatásra, szenvedésre bírta őket, a fórumon pedig kapcsolatba léphetnek egymással.

Egész életeket dönthet romba

A három éve indult www.beszeljrola.hu honlapon már csaknem 300 történet gyűlt össze, jórészt a múltban elszenvedett szexuális bántalmazásokról. Ezekben évekkel, vagy évtizedekkel később felnőttek mesélik el az őket ért traumát.

Pócs Balázs, a Beszélj róla! projekt egyik ötletgazdája szerint az is bizonyítja, hogy egy-egy ilyen szexuális erőszak egész életeket romba dönthet. Tapasztalatai szerint az áldozatok azért “szólalnak meg” csak sok-sok évvel a történtek után, mert bűntudatuk van, és a környezetük hitetlenkedésétől is félnek sokszor nem alaptalanul.

Hangsúlyozta, hogy a honlap nem csak az áldozatoknak szól, hanem az egész társadalomnak, hogy ne legyen tabu a szexuális bántalmazás témája és felhívja közvélemény figyelmét a problémára.

 

Hasonló hírek

Tehervonat gázolt Siófoknál

Géza

Kertészkedés közben tűnt el az idős bácsi Komáromban – étel és ital nélkül vészelt át két napot mire rátaláltak – köszönjük a mentésben résztvevők áldozatos munkáját!

Géza

Sajnos, rendőreink annyira leterheltek, hogy néha ők is hibáznak.. Figyelmesen vezessünk, hogy mindenki hazaérjen! – videó

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!