Főoldal » Nem koronavírusos a lázasan Budapestre érkezett kínai nő
Egészség - betegség

Nem koronavírusos a lázasan Budapestre érkezett kínai nő

A Vuhanból hazahozott hét magyar, az önállóan érkezett kínai fiatal, valamint a hétfőn lázasan Budapesten leszálló kínai nő esetéről is beszámolt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

A Kínából az uniós evakuálás során a franciák gépén hazahozott két magyar jól van, nem mutatták fertőzés jeleit. Hazatérésül és karanténba kerülésük másnapján olyan vizsgálatokat végeztek el rajtuk, amelyek igazolták, hogy nem fertőzöttek. Jó fizikai állapotban vannak, még 12 napig karanténban maradnak (14 nap a koronavírus leghosszabb eddig ismert lappangási ideje) – számolt be a részletekről egy sajtótájékoztatón Szlávik János.

A Szent László Kórház karanténjában van még egy fiatal férfi, aki szombaton önállóan, vonattal és repülővel érkezett haza Vuhanból. Őt szombaton a Liszt Ferenc-repülőtéren fertőzésgyanúval különítették el, az egyetemista laborvizsgálata is kizárta a vírusfertőzést.

Hétfőn a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren használt hőkamera kiszúrt egy Kínából érkező lázas utast. Az állapotáról a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa elmondta: kezdeti tünetei nem utaltak koronáriavírus-fertőzésre (nem volt magas láza, száraz köhögése, izomfájdalma, torokfájása stb.). Mára ő is jobban lett, és az azóta elvégzett vizsgálatok eredményei sem utalnak a vírusfertőzésre.

“Nem zárható ki, hogy lázas vagy más klinikai tünetekkel rendelkező emberek érkeznek Kínából, de bízom benne, hogy a jelenlegi készültséggel ki tudjuk szűrni a gyanús eseteket” – mondta Szlávik János.

A légügyi egészségügyi szolgálat továbbra is kiszűri Ferihegyen a lázas betegeket, csak a Kínából érkezőknél merül fel a betegség gyanúja.

“Máshogy kell kezelni a járvány központjából érkező embereket, mint a Kína más részeiről érkezőket. Ezért önmagában az, hogy egy kínai állampolgár lázzal érkezik Magyarországra, messze nem jelenti a koronavírus-fertőzés gyanúját” – szögezte le a szakember. A hétfőn érkezett hölgy a járványtól nagyon messze lévő helyről érkezett.

Mindezzel együtt a légitársaságok nyilvántartják az utasok ülőhelyét és a szomszédjaikat, így ha a nőnél felmerült volna a koronavírus gyanúja, megtették volna a szükséges intézkedéseket.

A magyarokkal azonos repülőn Kínából hazaérkezett fertőzött belga állampolgár kapcsán Szlávik János elmondta: a gép utasterén belül elkülönítették az egészséges és a tüneteket mutató utasokat. A gépet középen légmentesen elválasztották, és a tünetmentes utasok védőfelszerelést viseltek, így egymást nem fertőzték. Ezzel együtt a magyaroknak 14 napig karanténban kell maradniuk.

A szakember kifejtette:

nem látja jelét annak, hogy járványosan megjelenne a vírus Európában vagy az USA-ban,

ugyanis szinte csak behurcolt esetek vannak. “A rendkívül szigorú krantén-intézkedések elegendőek lesznek a mai információink, a kínaiak által adott adatok alapján a világjárvány megakadályozására” – mondta, hozzátéve, hogy azért a kínai adatokban nem igazán lehet megbízni, és a helyzet napról napra változik. A Kína által hozott vuhani karantént, a több mint tízmilliós város lezárását elegendően szigorú intézkedésnek tartja Szlávik János.

“A vírusfertőzéseknél általában úgy van, hogy a tünetmentes időszakban nem fertőznek. Ebolánál, súlyos influenzánál csak a tünetes betegek fertőznek” – hozta fel később példaként a főorvos, hozzátéve: reméli, hogy az lesz a valóság, hogy csak a tüneteket mutatók fertőznek. Az eddigi tapasztalatok is ezt mutatják, különben már rég elindult volna a világjárvány – tette hozzá.

Megemlítette végezetül, hogy valóban vannak kísérletek egy gyógyszerkoktéllal, amelyet súlyos életveszélyes idős betegek esetében alkalmaztak, és közülük kettő meggyógyult – e kísérleti terápia szerei egyébként Magyarországon is elérhetők.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
infostart, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Gyorsabban öregszik a férfiak agya

Edit

Így készítsünk köhögés elleni szirupot

Mazsi

Az ujjad segít megszabadulni a szorongástól, fejfájás, gyomor problémáktól! Így gyógyítsd magad!

Mazsi