Főoldal » Nem kérünk az Európai Egyesült Államokból
Belföldi hírek

Nem kérünk az Európai Egyesült Államokból

Az Európai Unió tagállamainak szorosabb integrációját, vagyis a közös döntéshozatal kiterjesztését újabb területekre a magyarok 51 százaléka támogatja

– derül ki a Závecz Research áprilisban készített reprezentatív felméréséből, ami az ellenzéki 24.hu megrendelésére készült.

Eszerint ugyanakkor a megkérdezettek 42 százaléka a jelenleginél lazább együttműködést és szélesebb tagállami döntési jogköröket szeretne, míg hét százalék nem tudott vagy akart válaszolni.

Nem meglepő, hogy az ellenzéki szavazók között nagyobb a mélyebb integrációt támogatók aránya: 69 százalékuk válaszolt így, és mind­össze a negyedük ellenzi ezt.

A Fidesz szimpatizánsai között viszont 55 százalék inkább visszaadna hatásköröket a tagállamoknak, de még közülük is 41 százalék további területeken szeretne közös döntéshozatalt.

A felmérésből kiderül az is, hogy a megkérdezettek többsége (54 százalék) még csak nem is hallott a Gyurcsány Ferencék által kínált Európai Egyesült Államok gondolatáról, ráadásul azok között is, akik ismerik az elképzelést, relatív többségben (49 százaléknyian) vannak azok, akik nem támogatják annak megvalósítását.

A DK által kínált egyesülést a többség elutasítja
Fotó: Havran Zoltán

A társadalom mind­össze 43 százaléka hallott már az Euró­pai Egyesült Államok gondolatáról, ám közülük is csupán negyven százalék felelt úgy, hogy helyeselné a létrejöttét, ami a teljes népesség kevesebb mint ötöde.

A Fidesz-szavazóknak mindössze a 13 százaléka támogatja az elgondolást, a javaslatot ismerő ellenzéki szimpatizánsoknál viszont 72 százalék ez az arány.

Jelentős a különbség a városban és falun élők között is: míg a budapestiek 45, a városiak ötven százaléka nyilatkozott kedvezően, addig a falusiaknak csak a 22 százaléka támogatja az Európai Egyesült Államok gondolatát, 61 százaléka ellenzi.

Gyurcsányné későn ébredt

A Demokratikus Koalíció EP-listavezetője egy mozgósító kampány részeként 36 óra alatt akarja felkeresni mind a 19 magyar megyét.

Gyurcsányné tájékoztatása szerint az 1300 kilométeresre tervezett országjárást csütörtök reggel kezdik és péntek délután fejezik be.

Gyurcsányné elmondta: a kampány során eddig elsősorban nagyobb városokat látogattak meg, ezért most inkább kisebb településeket akarnak felkeresni, igaz, sok helyszínen csak egy szimbolikus „kézfogásra vagy egy ölelésre” állnak meg.

magyarnermzet

Hasonló hírek

Nógrádi szerint nagyon sok migráns lesz, akit nem fogad be Németország

Edit

Kiemelt hír! Felszólítást kapott Sargentini: ne avatkozzon bele a magyar belügyekbe! A megosztásoddal aláírod Te is!

Géza

Lipótmezőn lehet az új kórház

info