Főoldal > Hírek > Főhírek > Bűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó > Nem keresi tovább az EU-rendőrség azokat a magyar, menekülteket segítő civil aktivistákat, akik Salah Abdeslam bűntársaivá váltak

Nem keresi tovább az EU-rendőrség azokat a magyar, menekülteket segítő civil aktivistákat, akik Salah Abdeslam bűntársaivá váltak

Hirdetés

Nem keresi tovább a párizsi és brüsszeli terrortámadásokért felelős Salah Abdeslam és társai magyarországi segítőit a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) – értesült a PestiSrácok.hu.

Az ügyben azután indult nyomozás terrorizmus finanszírozásának gyanúja miatt, hogy a külföldi hatóságok jelezték, Abdeslamékat hazánkban anyagilag támogathatták ismeretlen személyek. A közelmúltban megszüntetett eljárás során még az is felmerült, hogy egy migránsokat támogató szervezet aktivistái is segíthették a terroristákat…

Bűncselekmény hiányában megszüntette azt a – terrorizmus finanszírozásának gyanúja miatt indult -nyomozást a rendőrség, amelyet a párizsi és brüsszeli terrortámadások magyarországi segítőivel összefüggésben indítottak két évvel ezelőtt – tudta meg a PestiSrácok.hu. A birtokunkba került nyomozást felfüggesztő határozat szerint a Brüsszeli Elsőfokú Bíróság a terrorakciók után jogsegélykérelemmel fordult a Fővárosi Főügyészéghez.

A kérelemben az állt, hogy a külföldi hatóságok eljárása során olyan adatok merültek fel, miszerint a terrortámadásokért felelős, azóta húsz év börtönt kapó Salah Abdeslam és társai magyarországi tartózkodása idején ismeretlen személyek segítséget nyújtottak a „terrorcselekmény feltételeinek biztosításához nyújtott anyagi eszközök szolgáltatásával”.  

Mivel jogsegély keretein belül ezeket a körülményeket nem lehetett megnyugtatóan kivizsgálni, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Magyarországon is nyomozást indított, ám a napokban befejezték a vizsgálódást.

200 ezer SIM-kártya egy magyar hajléktalan nevén

A magyar közvélemény a nyomozásról 2016 októberében a Magyar Idők cikkéből értesülhetett (az ügyben Tényi István is feljelentést tett), amiben leírták, hogy egy hajléktalan nevére mintegy kétszázezer feltöltős SIM-kártyát vásároltak magyarországi szervezett bűnözői körök, és a kártyák egy része a párizsi és a brüsszeli terrorcselekményeket végrehajtó terroristasejt tagjaihoz vándorolt.

A napilap akkori értesülése szerint a hajléktalan férfi csak egyetlen kártyát vett meg személyesen, akkor is csak megbízást teljesített egy külföldi személy számára. A többi kártyát kisebb tételekben már a férfi adataival visszaélve vették meg, a vásárlások azonban nem egy időpontban történtek, hanem hónapokon keresztül.

Migránssegítőnél aludt Budapesten

A nyomozás későbbi szakaszában kiderült az is, hogy Abdeslam háromszor jött hazánkba terroristákért(sajtóhírek szerint a hungarista rendőrgyilkos Győrkös embereivel is találkoztak, ám ezt a rendőrség később cáfolta). Először 2015. augusztus 30-án Kiskőrösről Bilal Hadfit és Chakib Akrouhot vitte magával. A Magyar Idők szerint néhány napot a Keleti pályaudvar közelében, egy migránsokat segítő szervezet aktivistájának a lakásában töltött, ott várva be a két terrorista megérkezését.

Bilal Hadfit a Stade de France-nál követett el később öngyilkos merényletet, Chakib Akrouh pedig a párizsi kávézóknál vett részt a lövöldözésekben, majd 2015. november 18-án egy rendőri rajtaütés során felrobbantotta magát.

Mindketten a migránsok útvonalán, Kelebiánál léptek Magyarországra. Felmerült az is, hogy szintén egy segélyszervezet munkatársa egy terroristának mobiltelefont szerzett be, illetve egy kollégájuk pénzfelvételben segített szintén egy terroristának, továbbá más terroristákat egy migránsokat támogató szervezet munkatársa egy IX. kerületi szállodába szállított. 

Forrás: pestisracok.hu

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: