Hirmagazin.eu
Főoldal » Nem kap orvosi ellátást egy féléves kisfiú Zuglóban
Életmód hírek

Nem kap orvosi ellátást egy féléves kisfiú Zuglóban

Megtagadták egy apától, hogy elismerje a kisfiát, ezzel együtt a gyermektől a magyar állampolgárságot.

Így a kicsi nem kaphat semmiféle ellátást, sem tajkártyát, magyar útlevelet, nem jogosult az oltásokra. Az ügyvéd szerint mindez jogellenes, a zuglói anyakönyvvezető olyan papírt követel, amit a törvény nem ír elő, és nem szerezhető be, írja a Ripost.

Fel nem fogható, miért nem engedik meg Farkas Dánielnek, hogy elismerje és a nevére vegye kisfiát, a hét hónapja született kis Danit. Azóta tart a hatósági hercehurca, azóta nem tudja elérni, hogy Zuglóban elfogadják az apasági nyilatkozatát, írja a Ripost.

Pedig élettársával, a Thaiföldről származó Puy-val együtt nevelik mindhárom közös gyermeküket, a négyéves Noét, a kétéves Benit és az édesanyja nevére anyakönyvezett kis Dánielt.

„Tizenegy éve élünk együtt, Thaiföldön házasodtunk össze buddhista szertartással„ – kezdi szép zuglói otthonukban Farkas Dániel a lapnak. „Noé még kint született, Beni már itthon.KÉT ÉVVEL EZELŐTT KÖZEL FÉLMILLIÓ FORINTOMBA KERÜLT, HOGY BESZEREZZEM AZOKAT AZ IRATOKAT, AMELYEKKEL A FIÚKAT A NEVEMRE VEHETTEM, ÉS MEGKAPTÁK A MAGYAR ÁLLAMPOLGÁRSÁGOT, AZT REMÉLTÜK, TÖBBET EZZEL NEM LESZ GOND.”

Thaiföldről ugyanis szinte lehetetlen beszerezni a papírokat, ráadásul Puy egy kis településről származik. Akkoriban végül meghatalmazott segített.

„Ennek két éve, a papírok most is rendelkezésre állnak. A feleségem azóta nem hagyta el Magyarországot, ezt bizonyítani tudjuk, de a zuglói hivatal nem kíváncsi rá„– legyint elkeseredetten a férfi.

Szeretné feleségül venni Magyarországon is Puy-t, részben, mert akkor nevére vehetné a saját fiát, másrészt szeretnének élni a családtámogatási lehetőségekkel. Így azoktól is elesnek, pedig nagy családot képzeltek el. A hivatal azonban a házasságkötést sem engedélyezi. Farkas Dániel végül ügyvédet fogadott.

„A törvény sehol nem írja elő, hogy a családi állapotot igazolni kell az apaság elismeréséhez” – vélekedik dr. Vágó Zsuzsanna ügyvéd.
„Ellenben a jogalkalmazás teljes gyakorlatát a gyermek mindenek fölött álló érdekének kell áthatnia. Itt van két ember, akik bizonyíthatóan évek óta együtt élnek, ez a harmadik közös gyermekük, akinek mindenekfelett való érdeke a származáshoz való jogának elismerése, de hiába érveltem mindezzel, kidobtak a zuglói hivatalból.„

Az ügyvéd végül apaság iránti keresetet terjesztett elő a bíróságon, ami azért vicces, mert az apa egy percig sem vitatta, hogy övé a gyermek. Zuglóban viszont kijelentették: akkor sem fognak anyakönyvet adni a gyereknek, ha a bíróság kimondja az apaságot, mivel nincs meg az igazolás. Így pedig a gyermek nem kaphat magyar tajkártyát, nem jogosult orvosi ellátásra, így oltásra sem, nem válthatják ki részére a magyar útlevelet, és később az iskoláztatással is gondok lehetnek.

NEM KAPTUK MEG A ZUGLÓI 30 EZER FORINTOS BABATÁMOGATÁST SEM A SZÜLETÉSEKOR, NEM KAPUNK CSALÁDI PÓTLÉKOT, GYEST SEM”– teszi hozzá elkeseredetten az apa. „ Nem jár a csok, a babaváró hitel, a szocpol, a 7 üléses családi autó. De, ami most a legfőbb gondom: eddig az anyja tajszámára megkapta a kicsi a kötelező oltásokat, de lassan egyéves lesz, és akkor már csak saját tajkártyára kaphat oltást. Vigyem ki Thaiföldre beoltatni? És aztán váltsak neki magyar vízumot, hogy hazahozhassam? Megtagadják a kisfiamtól a magyar állampolgárságot, ami utánam megilleti, egy vaskalapos hivatal miatt?„

Ripost megkérdezte Kovács Endrét, a Külügyminisztérium sajtósát, valóban ilyen nehéz-e beszerezni a zuglói anyakönyvi hivatal által követelt papírt.

„Az Apostille tanúsítvány segítségével a különböző államok hatóságai elfogadják egymás hivatalos pecsétjeit, Thaiföld azonban nem tag, így a thai hivatalos papírokat hitelesíttetni kell”– tájékoztatott a sajtós. Az igazolást, miszerint valaki nem házas Thaiföldön, az igénylő csak személyesen válthatja ki, vagy szabályos meghatalmazással a közvetlen hozzátartozója, az illetékes anyakönyvi hivatalban. Ezután a papírt Bangkokban a thai külügyi minisztériumban hitelesíttetni kell, majd a bangkoki magyar nagykövetségen kell igazolás, hogy a helyi hitelesítés eredeti. Ezt követően kell eljuttatni Magyarországra, ahol hiteles fordítást kell csináltatni.

„Ha valaki ismeri a thaiföldi viszonyokat, tudja, hogy minden több hétig tart„ – ha egyáltalán működnek a hivatalok. A zuglói hivatal viszont csak 3 hónapnál nem régebbi igazolást fogad el, azalatt végig sem ér a papír.RÁADÁSUL AZ EGYETLEN HOZZÁTARTOZÓ, AKI EZT NEKÜNK INTÉZHETNÉ, AZ ANYÓSOM, AKI VIDÉKEN ÉL ÉS BETEG. SZÓVAL, MATTOT KAPTUNK ZUGLÓTÓL– foglalta össze a helyzetet Farkas Dániel.

Ripost

Hasonló hírek

10 jel, hogy a pasid nem egy igazi férfi

Mazsi

Videón láthatod, hogy mennyire tudnak vezetni a lányok

Edit

Tedd magadat próbára! Íme, a nagy SZEXTESZT

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------