Image default
Külföld

Nem enyhül a migrációs nyomás a balkáni útvonalon

Nem enyhül a migrációs nyomás a balkáni útvonalon, ugyanis egyre több bevándorló érkezik Törökországba, akik Európa felé folytatnák útjukat.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) tagországainak milánói tanácskozásán Szijjártó Péter arra kérte a többi résztvevő országot, hogy utasítsák vissza a migrációt ösztönző kezdeményezéseket.

Durvul a migrációs nyomás: több százezren indulhatnak meg Európa felé – ezzel a címmel közölt cikket az Origo. Az internetes portál adatai szerint tavalyhoz képest jóval több migráns érkezik Törökországba. Azt írják: a török hatóságok november végéig több, mint 240 ezer illegális bevándorlót állítottak meg, ami egészen meredek emelkedést jelent 2017-hez képest, amikor egész évben 175 ezren érkeztek.

A bevándorlók közül egyre többen célozzák meg a jobb élet reményében Görögországot és Ciprust – írja a portál. Úgy fogalmaznak: egyre több, jelenleg a törököknél tartózkodó harmadik országbeli állampolgár próbál meg illegálisan Európa felé indulni. A szakértők szerint a török helyzet humanitárius katasztrófát eredményezhet és több tízezres csoportokban indulhatnak meg a migránsok Európa felé.

Magyarország közvetlen tapasztalatokkal rendelkezik az illegális migrációval kapcsolatban, amelynek a tanulságait egyértelműen és világosan le kell vonni – mondta Szijjártó Péter az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet külügyminiszteri tanácsának milánói ülésén. A külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatóján kiemelte: beszédében azt szorgalmazta, hogy az EBESZ utasítson vissza minden olyan kezdeményezést, amely újabb migrációs hullámok kitöréséhez vezethet, ezek ugyanis biztonsági kockázatot jelentenek Európára.

A tárcavezető hozzátette: hét EBESZ-tagállam és két partner-ország elutasítja a globális migrációs kompaktot, azaz kilenc ország a saját polgárainak biztonságát helyezi előtérbe.

Forrás: M1

Hasonló hírek

Hoppá! Van egy Hősök tere Kínában is! Ugyanúgy néz ki, mint a miénk (képek)! Oszd meg!

Géza

Az autóban felejtették 8 hónapos gyermeküket, nem tudták már megmenteni!

Mazsi

Egyéves ikrek kaptak hőgutát a forró kocsiban

Mazsi