Hirmagazin.eu
Főoldal » Nem csitul a felháborodás az Egyesület Államokban – Trump megbékélésre szólított fel..
Külföld

Nem csitul a felháborodás az Egyesület Államokban – Trump megbékélésre szólított fel..

Gyűlölködés helyett megbékélésre szólította fel a George Floyd halála miatt tüntetőket Donald Trump amerikai elnök szombaton, miközben egyre kiterjedtebbek a zavargások szerte az országban.

Több városban továbbra is tombol az erőszak a, a rendőri túlkapás következtében elhunyt George Floyd halála miatt szervezett tüntetések anarchiába csaptak át (Fotó:  EPA/EUGENE GARCIA)

A színes bőrű Floyd a hét elején durva rendőri túlkapás után – és feltehetően annak következtében – halt meg. Az elnök hangsúlyozta:

igazságszolgáltatásra van szükség, nem káoszra”.

Leszögezte, hogy Floyd halála a minneapolisi utcán súlyos tragédia”, de szerinte éppen az elhunyt férfi emlékét gyalázzák meg a lázongók, a fosztogatók és az anarchisták”.

„Határozottan ellenzem, hogy bárki visszaéljen ezzel a tragédiával, fosztogasson és raboljon, megtámadjon és fenyegessen másokat” – fogalmazott. Trump szavai szerint a jogállamiság, a törvények tisztelete az ország „koronaékszere”, és emiatt a kormányzat mindent megtesz majd azért, hogy véget vessen az erőszaknak.

Az elnök órákkal korábban azt mondta újságíróknak, hogy az erőszakért szerinte a „radikális baloldal” a felelős. William Barr igazságügyi miniszter szombati sajtókonferenciáján úgy fogalmazott, hogy

a szélsőbaloldali és anarchista csoportok „foglyul ejtették a tüntetéseket”.

Több városban egyelőre nem sikerült megfékezni az erőszakot. Los Angelesben több mint 500 embert tartóztattak le, Eric Garcetti polgármester helyi idő szerint szombat estétől ismételten kijárási tilalmat rendelt el.

Apple-boltot fosztogatók a zavargások ideje alatt (Fotó: EPA/EUGENE GARCIA)

Michael Hancock, a coloradói Denver és Ted Wheeler, az oregoni Portland polgármestere szintén kijárási tilalmat rendelt el, miután a demonstrálók mindkét városban ablakokat törtek be, üzletek ajtóit feszítették fel, és összecsaptak a rendőrökkel.

New York polgármestere, Bill de Blasio szombaton bejelentette: felelősségre fogják vonni az erőszakos tüntetőket. A városban szombaton több mint 200 demonstrálót vettek őrizetbe.

Különösen New York Brooklyn negyedében veszélyes a helyzet, ahol a tüntetők gyújtópalackokat hajigálnak,

és az egyik rendőrőrsre is Molotov-koktélt dobtak. Rohamrendőrök néznek szembe a demonstrálókkal, gumibotokkal, könnygázgránátokkal próbálnak véget vetni az erőszaknak.

Felgyújtott rendőrautót oltanak tűzoltók New Yorkban (Fotó: EPA/PETER FOLEY)

Tovább romlott a biztonsági helyzet a szövetségi fővárosban, Washingtonban. A Fehér Ház körül négyes sorban állnak az állig felfegyverzett rohamrendőrök, miközben a tüntetők száma egyre növekszik.  Greg Abbott texasi kormányzó bejelentette, hogy három nagyvárosba, Austinba, Dallasba és Houstonba több mint 1500 lovas rendőrt vezényeltetett.

A címlapfotó illusztráció. 

Hasonló hírek

Szentszék mostantól hivatalosan elismeri Palesztinát

info

Németország profitál a görög válságból

info

Oroszország élesítené rakétavédelmi rendszerét Amerika ellen?

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------