Főoldal > Hírek > Tudástár > Technika, kommunikáció > Nem csak bosszantó, veszélyes is
Nem csak bosszantó, veszélyes is

Nem csak bosszantó, veszélyes is

Hirdetés

forrás: M1, Médiaklikk

Halálhírét kelteni egy hírességnek, alaptalanul botrányt harsogni, vagy éppen akciót hirdetni egy nem létező cég nevében. Ilyen cikkekkel gyakran találkozhatunk az interneten. Az ál-híroldalak nem csak bosszantók, de számos veszélyt is rejtenek.

Az utóbbi években számos olyan hírportál jött létre, amely nevében vagy küllemében megtévesztésig hasonlít egy másikhoz. Ezeket az oldalakat azonban nem hivatásos újságírók vagy szerkesztők töltik meg tartalommal, álhíreket, vicces, vagy éppen valótlan információkat vonultatnak fel.

Nem csak bosszantó, veszélyes is

Az internetet az utóbbi időben elárasztották az ál-híroldalak, a Facebookon pedig terjednek a valótlan információk, magyarázta Szűts Zoltán médiakutató.

S hogy mi motiválja a készítőket az ál-híroldalakat létrehozásában? Egyrészt fel tudnak futtatni egy site-ot, amelyen értékesíthetik a reklámfelületeket. De az is lehet, hogy csak tetszik nekik, hogy híressé válnak, hiszen a figyelemfelkeltő, sokszor megbotránkoztató címek azonnal odavonzzák a tekintetet.Az olvasó pedig alapvetően kíváncsi, s mindenre kattint, ami egy kicsit is eltér az átlagtól, érdekesebb, kirívóbb, ezért ezeknek az oldalaknak az olvasottsága magas lehet, fűzte hozzá Jakab Krisztina pszichológus.

A hamis híreket tartalmazó oldalak terjedése azonban komoly veszélyeket és kockázatokat hordoz, hiszen félinformációkat, hazugságon alapuló híreket terjesztenek az internetes közönség körében.

S mivel a felhasználók minél gyorsabban szeretnének hírekhez jutni, annak is megvan a veszélye, hogy nem tájékozódnak megfelelőképpen és körültekintően.

Az olvasók gyakran bedőlnek az álhíreknek, elmondják másoknak, akik szintén továbbadják a hallottakat. Az ártatlan tréfától a rossz viccen át a komoly következményekig bármit magában hordozhat egy-egy álhír.

Az ál-híroldalak a félretájékoztatáson túl mások hírnevének rombolására, brandrontásra is tökéletesen alkalmasak, hangsúlyozta a médiakutató.

Az álhirdetésekből a fogyasztónak közvetlen kára is származhat, ha egy-egy kihagyhatatlannak tűnő akció reményében nem létező cégeknek utal pénzt, az árut pedig soha sem kapja meg.

Ahhoz, hogy ne tudjanak megtéveszteni bennünket, érdemes alaposan tájékozódni még arról is, hogy honnan tájékozódunk.

 

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Megosztás: