Hirmagazin.eu
Főoldal » Nem biztos, hogy megáll az alapkamat csökkentése
Gazdaság

Nem biztos, hogy megáll az alapkamat csökkentése

2015 05 11 064304
Forrás: Kossuth Rádió, Vasárnapi újság | 2015. 05. 10. 21:42:00

Orbán Előd gazdasági szakértő és Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője arról mondta el véleményét a Kossuth Rádióban, hogyan hat az alapkamat csökkentés a gazdaságra, hogyan lehet a bérkülönbségeket csökkenteni, az adóterheket mérsékelni.
A nemzetállamok a hazai gazdaság erősítését hangoztatják, mivel a központosítási szándékok, vagy a válságkezelés csődöt mondott. Az uniós szervek továbbra is szeretnének minél több területen beleszólást, ezért szerepel a forgatókönyvükben az egységes gazdasági, pénzügyi irányítás. A Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában Orbán Előd gazdasági szakértő, az Enterprise Group ügyvezető igazgatója és Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője arról mondta el véleményét, hogyan hat az alapkamat csökkentés a gazdaságra, hogyan lehet a bérkülönbségeket csökkenteni, az adóterheket mérsékelni.

Kossuth Rádió, Vasárnapi újság

Török Zoltán véleménye szerint nem biztos, hogy megáll az alapkamat csökkentésének folyamata, ez nagyban függ a külső környezettől. Az alapkamat csökkentését részben a rendkívül alacsony inflációs környezet teszi lehetővé. Mindezek mellett a világban nagyon alacsony a kamatkörnyezet, az alapkamatok nulla százalék körüli szinten vannak, az Európai Központi Bank pedig márciusban elindította az úgynevezett mennyiségi lazítási programját, amivel többletpénz kerül a rendszerben. Török Zoltán úgy véli, 2016 végéig fennmarad Európában a rendkívül alacsony alapkamat, a mennyiségi lazítás pedig a hazai alapkamat szintet is tovább nyomja lefelé.

Az unió gazdaságai még mindig nem tértek vissza a válságot megelőző szintre, s a növekedési ráta sem kielégítő, ebből társadalmi és szociális problémák adódnak, s nem javul az életszínvonal sem, tette hozzá a vezető elemző.

Orbán Előd gazdasági szakértő fontosnak tartja a magyarországi bérek jelentős emelését, amellyel el tudjuk érni vagy meg tudjuk közelíteni az európai átlagot, s amellyel sokkal biztosabb és kiszámíthatóbb jövőt lehetne biztosítani a munkavállalói rétegnek. Ez nyilvánvalóan szembemegy az inflációval és az alapkamattal, ezt a dilemmát fokozatosan fel kell oldani, tette hozzá a gazdasági szakértő.

Orbán Előd a munkavállalók hetven százalékát foglalkoztató kis- és középvállalkozások támogatásának fontosságát is kiemelte. Elmondta: egy nemrégiben megjelent elemzés szerint, amely összehasonlította az európai nettó bérek alakulását, Magyarországon 198 egységbe került szuperbruttó módon száz egység nettó bér, s ezzel sereghajtók vagyunk az Európában.
Orbán Előd hangsúlyozta: látható, hogy a kormányzat – lehetőségei mentén – elkötelezett, hiszen egy százalékponttal tervezi csökkenteni az szja-t.

Az Enterprise Group ügyvezető igazgatója hozzátette: nagyon pozitív rövid távú intézkedések születnek, a hosszú távú jövőképet azonban hiányolja. Véleménye szerint ennek oka lehet a négyéves politikai ciklus. Hangsúlyozta: ahhoz, hogy egy ország hosszú távon fel tudjon emelkedni, először az oktatásba kell befektetni, aztán az egészségügybe – hiszen a munkavállalók egészségi állapota szoros összefüggésben van a termelékenységükkel –, majd pedig a közép- és kisvállalkozásokba, amelyek beszállítói lesznek a nagy ipari cégeknek. Orbán Előd kiemelte a kkv-k számára a béreket terhelő adók csökkentésének fontosságát.

Török Zoltán véleménye szerint a vállalkozói bizalom visszatérése jelentené a kilábalást a válságból.

Hasonló hírek

Saját készítésű termék, ajándék, örökölt tárgy értékesítésének adója

Géza

Baj lehet nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokkal

Géza

Rétvári Bence: csökken a szegénységgel fenyegetettek száma

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------