Hirmagazin.eu
Főoldal » Nekimegy Amerika a Google-nak
Külföld

Nekimegy Amerika a Google-nak

A Google perbe fogásával a tettek mezejére lép az amerikai kormányzat, és hozzáfog a techóriások hatalmának letöréséhez.

A kormányzaton kívül a törvényhozás is régóta foglalkozik e cégek versenytorzító gyakorlatával, egy nemrégiben közreadott, közel ötszáz oldalas jelentés elárulhatja, milyen irányba gondolkodnak a washingtoni politikusok a techóriások megregulázásáról.

A folyamat kétpárti támogatásra számíthat.

Az igazságügyi minisztérium fellépése a Google ellen olyan fejleménynek számít, amelynek nemcsak a republikánusok, hanem a demokraták is örülhetnek. Bár az időzítés alapján a kampány egyik elemeként is fel lehetne fogni a szövetségi kormány és tizenegy republikánus vezetésű állam közös keresetét a keresőóriás ellen, a techóriások vizsgálata, így a kongresszus trösztellenes albizottságának nyomozása is csak október elején zárult le.

A mostani keresethez a későbbiekben további hét állam csatlakozik, köztük a demokrata vezetésű New York, Észak-Karolina és Colorado is. Egyelőre nem tartalmi vagy formai okok miatt nem írták alá a keresetet, hanem azért, mert a saját nyomozásuk még folyamatban van.

David Cicilline Rhode Island-i demokrata képviselő, a kongresszus igazságügyi bizottságának trösztellenes albizottságának vezetője tegnap tweetben üdvözölte a minisztérium döntését, amely szerinte „régóta esedékes volt”. Egyben felhívja a figyelmet arra, hogy három héttel korábban kiadtak egy jelentést, amelyben javaslatot tesznek arra, hogy milyen lépésekkel szorítsák vissza a techóriások versenyellenes tevékenységét.

 

De nem mindenki olyan türelmes, mint Cicilline: Steve Cohen tennessee-i demokrata képviselő ugyancsak a kongresszus igazságügyi bizottságának tagja egy tegnapi tweetjében azt a költői kérdést tette fel: „miért várt a Trump-kormányzat a választások előtti két hétig, hogy keresetet indítson a Google monopóliumával szemben?

Nevezzenek cinikusnak, de ha a tröszt elleni fellépés az igazságügyi minisztérium igazi prioritása volt, miért vártak eddig?

 

Akárhogy is, nehéz republikánus elhajlással vádolni azt a jelentést, amelyet mindössze két héttel ezelőtt, október 6-án adott közre több mint egyéves nyomozás után a kongresszus igazságügyi bizottsága. A 450 oldalas jelentésben részletesen vizsgálták a nagy techcégeket, így többek között a Google-t, az Amazont, a Facebookot és az Apple-t. A jelentést az igazságügyi bizottság (amelynek élén Jerry Nadler brooklyni demokrata képviselő áll) és a Cicilline vezette trösztellenes albizottság jegyzi.

Egyszerűen fogalmazva, azok az egykor kötekedő, esélytelen cégek, amelyek a fennálló rendet támadták, mára már olyan monopóliumokkal rendelkeznek, amilyeneket utoljára az olajbárók és a vasútmágnások korában láttunk.

– fogalmazott a jelentés. „Igaz, ezek a cégek világos előnyöket hoztak a társadalomnak, de az Amazon, az Apple, a Facebook és a Google uralkodásának megvan az ára is” – tették hozzá a jelentéstevők.

Az albizottság jelentését kiterjedt nyomozás előzte meg: a 2019 júniusában kezdődő folyamat során több mint 1,2 millió dokumentumot vizsgáltak meg, 38 tanút hallgattak meg, 60 trösztellenes szakértőt mozgósítottak mindkét politikai oldalról, és 240 piaci szereplővel, a vizsgált cégek korábbi munkatársaival készítettek interjút.

Sundar Pichai, a Google vezetője a kongresszus trösztellenes albizottságának meghallgatásán 2020. július 29-én (Forrás: EPA/Mandel Ngan)

A jelentés szerint a Google (amelynek az anyavállalata a kaliforniai Mountain Viewbe bejegyzett Alphabet nevű cég) versenyellenes taktikát alkalmazva tett szert monopóliumára a keresők piacán. Úgy fogalmaznak: számos piaci szereplő a Google-t egy olyan kapuőrhöz hasonlította, amelyik kierőszakolja a felhasználóktól a kritikus csatornáikhoz való hozzáférést, miközben a keresőoldala sokkal kevesebb releváns találatot mutat.

A jelentés készítői hozzátették: az Android 2005-ös megvásárlását követően olyan szerződéseket kötöttek, amelyekben előírták az okostelefon-gyártóknak, hogy eleve Androiddal működő eszközöket hozzanak forgalomba és alapbeállításként Google-alkalmazások fussanak a termékeiken. A jelentés szerint most, hogy a hangalapú keresés egyre elterjedtebbé válik, hasonló lépésekre készül a Google.

A jelentés másik megállapítása szerint azzal, hogy több részpiacon is dominál (így például a Chrome-mal a böngészők, a Google Mapsszel a navigáció, a Google Cloudsszal pedig a felhőszolgáltatások területén), a Google egyre inkább

egymással összefonódó monopóliumok ökoszisztémájaként működik.

A jelentéstevők terjedelmes dokumentumukban konkrét javaslatokat tesznek arra nézve, hogyan lehetne visszaszorítani törvényhozói eszközökkel a techóriások dominanciáját: például limitálni kellene azoknak a piacoknak a számát, ahol egy domináns cég jelen lehet, illetve el kell különíteni az infrastrukturális szolgáltatást nyújtó cégeket és a rájuk épülő szolgáltatást nyújtó cégeket egymástól. Utóbbira a vasúti szállítmányozás és a szénpiac egészségtelen összefonódásait hozták történelmi példaként.

Mark Zuckerberg, a Facebook vezetője a kongresszus trösztellenes bizottsága előtt 2020. július 29-én (Forrás: EPA/Mandel Ngan)

Ugyanígy javasolják azt is, hogy olyan szabályokat fogadjanak el, amelyek megakadályozzák, hogy a Google-hoz hasonló cégek ne részesíthessék előnyben a saját termékeik és szolgáltatásaik elérését a piacot uraló keresőprogramukon keresztül. Az innovációk szerepét is növelnék és a piacon belüli verseny helyett a piacért folyó versenyre helyeznék a hangsúlyt, ami lehetővé tenni, hogy új szereplők is beléphessenek az adott területre. De a piaci akvizíciókat is korlátoznák, és erőteljesebben ellenőriznék, hogy kevesebb lehetőség legyen a verseny torzulására.

A jelentés szót emel a sajtószabadság mellett is: a techóriások elsősorban a kis eléréssel rendelkező, de annál fontosabb jelentőségű helyi sajtót lehetetlenítik el, hiszen a Google-lal és a Facebookkal nem tudják felvenni a versenyt.

A jelentés arra tesz javaslatot, hogy legyen megteremtve a lehetősége annak, hogy a helyi hírközlők biztonságos és ellenőrzött körülmények között, a techcégek dominanciájától és árpolitikájától védve tárgyalhassanak a számukra szükséges elérésért.

Miközben a Google elleni piacvédő perrel nagyot lépett előre az Egyesült Államok, a techcégek túlhatalmával szemben egy másik fronton, a szólásszabadságén éppen a választások előtt megtorpanni látszik.

A szenátus igazságügyi bizottsága a New York Post Hunter Bidenről szóló cikkeinek cenzúrásáról hallgatná meg a Twitter vezetőjét, Jack Dorsey-t és a Facebook vezetőjét, Mark Zuckerberget, ám az eredeti tervekkel szemben egyelőre elhalasztották a beidézésüket – adta hírül a Politico.com.

Az igazságügyi miniszter, William Barr egy tegnapi közleményében világossá tette: a Google elleni per teljesen külön kezelendő minden más, cenzúrával kapcsolatos ügytől.

hirado

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Bármikor összeomolhat az eurózóna

Mazsi

Ezúttal egy fekete jelölt jelentkezett be Trump ellen a demokratáknál

Géza

Nem bukhat meg olyan könnyen Merkel

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------