Hirmagazin.eu
Főoldal » Néhány fontos szempont a weboldaltervezéshez
Technika, kommunikáció

Néhány fontos szempont a weboldaltervezéshez

Néhány fontos szempont a weboldaltervezéshez

A weboldaltervezésről és arról, hogy milyen szempontok alapján hozzuk, létre számos forrásból tájékozódhatunk, mégis sorra születnek a profitot nem termelő és esztétikailag is sok kívánnivalót hagyó weblapok. Az instant megoldások korát éljük, mindent gyorsan akarunk és persze ne is kerüljön túl sokba, de sokat teremtsen nekünk.

Akkor spórolhatunk a legtöbb időt és pénzt, ha elegendő információt szerzünk a tervezés szakaszában. Ezzel a hibajavításokra, módosításokra elfecsérlett idő sem vész kárba és anyagilag is jobban járhatunk. A gondos tervezéssel és kivitelezéssel készült honlapunk egyszeri befektetéssel szolgálja a továbbiakban az üzletünket.

Az első fontos lépés a megfelelő domain név. Ha ez megvan, akkor gondoljuk át mi a célunk a weblappal? Milyen tartalommal szeretnénk elérni ezt a célt?

Mi a célja a weblapnak?

A leggyakrabban a termékek szolgáltatások bemutatása a cél természetesen az elérhetőségekkel együtt. Aki az adott terméket vagy szolgáltatást keresi, rögtön kapcsolatba tud lépni a forgalmazóval. Ez az alap, de számos más szerepet is oszthatunk rá például blog, fórum, üzenőfal, webáruház is működtethető az oldalon. minden esetben személyre szabva. Akár olyan tartalmak is szerepelhetnek az oldalunkon, amelyet csak bizonyos kör számára teszünk elérhetővé.

Mit tartalmazzon a céges honlapunk?

Mi az, amit megosztanánk magunkról egy üzleti megbeszélésen? Minden bizonnyal bemutatjuk a cég fő tevékenységi köreit, termékeit, szolgáltatásait. Ezeket részletesen ki lehet fejteni az almenü pontokban. Miért minket válasszanak? Mi az, amivel többet nyújtunk, mint a hasonló profilú más cégek?

Nagyon fontos az áttekinthetőség. Ne legyen indokolatlanul sok menüpont, de a kiemelten fontosak például a fő tevékenységek mindenképpen kapjanak sajátot. Írjuk, össze milyen tevékenységi köröket tervezünk megjelentetni az oldalon, ez alapján tervezzük meg a menüt. Ne felejtsük el a bemutatkozásnak, elérhetőségeknek és blognak is helyet adni. A blog tervezése a keresőoptimalizálás szempontjából is erősen ajánlott. Emellett hasznos és fontos információkat oszthatunk meg ezen a felületen a látogatóinkkal, akikből később ügyfél illetve vásárló lehet.

A kulcsszókutatás mindennél fontosabb

Az arculattervezéssel párhuzamosan végezzünk egy alapos kulcsszó kutatást. Ez talán az egyik legfontosabb lépés. Először írjuk, össze mi milyen szavakat használnánk, ha a keresnénk az adott terméket vagy szolgáltatást. Kérhetjük a szakember segítségét is a megfelelő kulcsszavak kiválasztásához, aki erre rendszeresített programok segítségével kiegészíti a listánkat. Gyakran bukkannak fel a keresés során olyan szavak, amit a látogatók használnak, de mi nem gondoltunk rá, hogy szóba jöhet.

Ha azokra a szavakra építjük a weblapot, amely, csak ami fejünkben fontos és a látogatók nem keresnek, rá nagyon komoly anyagi károkat okozhatunk magunknak. Az egyik mindenki által használható a Google kulcsszó választó eszköz. A segítségével megállapíthatjuk a keresett szóra hány látogató keres rá havonta átlagban.

A legkeresettebb szavak alapján készüljenek a menüpontok címei. Ez mindenképpen legyen rövid, tömör, ha lehet, akkor egy szóból álljon. Ezzel a látogató dolgát is leegyszerűsítjük.

Rábízhatjuk-e másra a weboldalunk tervezését?

A weboldal készítés a tulajdonos figyelmét és idejét sem nélkülözheti. Teljes egészében nem tanácsos másra ruházni ezt a nagy horderejű feladatot. A mi üzletünket mi ismerjük igazán. Mi tudjuk, mélységében mit szeretnek az ügyfeleink klienseink, mik az igényeik. A weblap tartalma funkciói sokkal inkább megfelelnek  majd a látogatók elvárásainak, ha rájuk szabjuk, hozzájuk igazítjuk őket. Az interneten óriási információ halmaz zúdul nap, mint nap ránk. A látogató hálás lesz a könnyen áttekinthető letisztult felületért, ahol mindent elsőre megtalál.

A fő oldala legfontosabb

A fő oldal tartalmára érdemes különösen nagy gondot fordítani és hasznos információkat elhelyezni, rajta amely arra készteti a látogatót, hogy továbbiakra legyen kíváncsi. A keresők számára is fontos a kezdőoldal. A látogatónak készítjük a honlapot, minden tartalmával együtt, de már a tervezés szakaszában figyeljünk oda rá, hogy a keresőrobotok is megtalálják, és jó pozíciókkal jutalmazzák a honlapunkat. Ebben érdemes a szakember tanácsait is kikérni.

A tartalom minden esetben legyen egyedi. A másolás hasonló támájú oldalról nem opció. azon felül, hogy nem etikus a keresőrobotok sem értékelik, sőt büntetik a hasznosságáról nem beszélve.

A weblap lelke a tartalom

Ha nem szeretnénk, hogy a weblapunk az elkészülte után csak egy legyen a sok ezerből és fordítsunk gondot a hasznos, értékes tartalomra szöveg és kép tekintetében egyaránt. A kulcsszavak kapcsán használjuk bátran a szinonimakat is és ne spóroljunk a billentyűzettel. A tartalmat nem lehet túladagolni. Amire ügyeljünk a szerkesztés során, hogy a szöveg szellős, áttekinthető legyen. Bontsuk bekezdésekre, legyenek alcímek és képekkel színesítsük, gazdagítsuk a megjelenést. A relevancia elve is érvényesüljön.

A konkurencia biztos, hogy jól csinálja?

Sokak által elkövetett baklövés hogy megnézi hogyan oldotta meg a feladatot a konkurens cég és javarészt lemásolja a kinézetet és minden mást is. A keresőket és a látogatókat egyaránt az egyedi értékes tartalommal lehet elvarázsolni. Ne okozzunk nekik csalódást. Szabad megnézni a konkurenciát inspirálódni is lehet általuk, sőt kritizálni is szabad őket kizárólag magunkban. J Aztán pedig zárjuk be az összes oldalt és álmodjuk meg a sajátunkat, ami sokkal jobb lesz mindenben, mint a látottak.

Az elrendezés

Amikor már elegendő anyag áll a rendelkezésünkre vázolhatjuk az elrendezést. Tervezzük meg a menüpontokat, amelyekből ha nincsen túl sok a vízszintes menü a leggyakrabban használt. A fő menüből lehetnek lenyíló almenü pontok. Az elrendezésnél gondoljunk arra is szeretnénk-e Facebook dobozt vagy más ötletünk-igényünk van-e. Mielőtt szolgáltatót választunk érdemes tisztázni a weboldal karbantartásban kaphatunk-e segítséget a későbbiekben.

Webáruház tervezés

Webáruház tervezése esetén is a tartalom a főszereplő. Minél több hasznos infót adunk a látogatónak a termékről annál nagyobb eséllyel lesz belőle vásárló. A gyártói leírások nyugodtan kiegészíthetők saját tapasztalatokkal. A megfelelő mennyiségű és minőségű termékképről se feledkezzünk meg.

Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Eltűnhetnek a lájkok az Instagramról

Géza

Hackereken röhög az internet: Nyilvános adatokat loptak a NASA-tól

Mazsi

Szellemes ajándékot kap mindenki a Google-től

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!