Hirmagazin.eu
Főoldal » Négyszemközt tárgyalt Putyin és Trump
Kiemelt külföldi hírek

Négyszemközt tárgyalt Putyin és Trump

Megkezdődött tegnap, hétfőn kora délután az amerikai és az orosz elnök találkozója a finnországi Helsinkiben.

Donald Trump amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök négyszemközti megbeszélést folytat az elnöki palotában, HelsinkibenFORRÁS: MTI/AP/PABLO MARTINEZ MONSIVAIS

Donald Trump és Vlagyimir Putyin a várakozások szerint a kétoldalú viszony mellett számos nemzetközi témát is megvitat, köztük a szíriai helyzetet és a kelet-ukrajnai válságot.

A megbeszélés előtt Donald Trump egy Twitter-üzenetben úgy vélte, még sohasem volt ilyen rossz a viszony az Egyesült Államok és Oroszország között. Ez szerinte egyebek között annak tudható be, hogy az FBI nyomozást indított, amelyben a 2016-os amerikai elnökválasztásba való orosz beavatkozást vizsgálja.

Közvetlenül a tárgyalás előtt Trump azt mondta, „jó dolog jól kijönni Oroszországgal”. Putyin pedig arról beszélt, hogy legfőbb ideje megvitatni a kétoldalú kapcsolatokat és a súlyos világpolitikai problémákat.

A helsinki találkozó némi késéssel kezdődött, mert Putyin repülőgépe a tervezettnél később szállt le a finn fővárosban. Trumpot délelőtt fogadta Sauli Niinistö finn köztársasági elnök is. Putyin és Trump a négyszemközti találkozó után munkaebéden folytatja a megbeszélést, majd késő délután a tervek szerint közös sajtótájékoztatót tartanak.

HVG

A négyszemközti megbeszélés margójára:

Új hidegháború zajlik Amerika és Oroszország között

Hétfőn Helsinkiben tartja csúcstalálkozóját Donald Trump amerikai, és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A találkozó témáiról eddig nem sok információ látott napvilágot. Az azonban kijelenthető: rég volt ilyen mélyponton a két ország közötti kapcsolat. A legkényesebb téma az amerikai választásba történő orosz beavatkozás kérdése lehet.

Az M1 Szemtől szembe című műsorának vendége volt Bernek Ágnes Oroszország szakértő, aki szerint egyértelműen kijelenthető, hogy jelenleg mélyponton van az orosz-amerikai kapcsolat. A Krím félsziget egyoldalú orosz elfoglalása jutatta mélypontra a szakértő szerint ezt a kapcsolatot. Hozzátette: nem véletlen, hogy a találkozó előtt Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy minden párbeszéd hasznos lehet, ami csak egy kicsit is elmozdulást hozhat a rendkívüli kapcsolatban.

A szakértő szerint kicsit azt érezhetjük, mintha egy új hidegháború alakult volna ki a felek között, annyira elhidegültek egymástól – fogalmazott Bernek Ágnes.

Donald Trump amerikai elnök folyamatosan a korábbi elnökre, Barack Obamára „tolja a felelősséget” a Krím félszigettel kapcsolatban, mintha próbálná függetleníteni magát az egész helyzettől, illetve ennek alapján új bázisra helyezné az orosz-amerikai kapcsolatokat –hangzott el a műsorban.

Magyarics Tamás Amerika szakértő szerint fontos hangsúlyozni, hogy nem csak a Krím ügyéről van szó, hanem arról is, hogy tizenkét orosz hírszerzőt vád alá helyeztek a 2016-os amerikai elnökválasztási folyamatba történt beavatkozásuk miatt. Donald Trump azonban úgy védekezett, hogy ez is az Obama-adminisztráció alatt történt, miért nem őket veszik elő? – magyarázta az Amerika szakértő.

HVG

Beavatkozás vagy sem?

Donald Trumpnak nem érdeke az, hogy az orosz beavatkozásról szó essen a mai csúcstalálkozón, azonban kérdéses, hogy a kialakult kényszerhelyzetben vajon mit lehet tenni. Bernek Ágnes hozzáfűzte: Szergej Lavrov pár napja azt nyilatkozta egy orosz tévéműsorban, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök bármikor kész kijelenteni azt, hogy Oroszországnak semmi köze nem volt ehhez. Magyarics Tamás hozzátette: Az orosz elnök ezt saját maga kétszer ki is jelentette, illetve Donald Trump is megkapta a kérdést, hogy felveti-e a csúcstalálkozón az orosz beavatkozás kérdését, melyre azt válaszolta: felveti, majd a válasz az lesz, hogy nem történt beavatkozás – fogalmazott az Amerika szakértő.

Homályos napirendi pontok

Magyarics Tamás elmondta: keveset tudunk arról, hogy pontosan milyen témákról fognak tárgyalni a felek. Donald Trump például megpróbálta lehűteni a kedélyeket azzal, hogy nem vár semmiféle eredményt. A szakértő hangsúlyozta: a találkozó létrejötte is egy jelentős fejleménynek tekinthető.

Bernek Ágnes hozzátette: Vlagyimir Putyin a találkozó kapcsán kijelentette, hogy bármiről hajlandó tárgyalni, csak a Krím ügyéről nem.

Az eurázsiai erőtér mindennél fontosabb?

Amerikai részről érhető elvárás volna az, hogy Oroszország legyen partner Irán szarvainak letörlésében, csakhogy Oroszországnak is lehetne cserébe egy kívánsága – hangzott el a műsorban. Bernek Ágnes megítélése szerint nem lesz ebbe partner Oroszország. Geopolitikai stratégiák alapján van kilátás arra, hogy engedni fog Putyin Iránnal kapcsolatban, azonban ha az orosz érdeket nézzük, akkor számukra az eurázsiai szövetség elsődleges. Ehhez pedig nem elég az orosz-kínai kapcsolat, hanem bizony szükség van Iránra is, így nem várható, hogy Oroszország hátba szúrná Iránt – magyarázta a szakértő.

Forrás: MTI, Hirado.hu

Kép: Hirmagazin.eu, Origo.hu, Portfolio.hu, Hvg.hu

Hasonló hírek

A migránsok újra gyilkoltak! Megerőszakolták, majd meggyilkolták a 18 éves Helenát, Svédországban! Oszd meg!

Géza

Életfogytiglanit kapott Irakban egy francia nő, aki csatlakozott az Iszlám Államhoz (Neked mi a véleményed erről? Mondd el, és oszd mega cikket! Hirmagazin.eu)

Géza

Nyilvános és végleges lesz a nukleáris kísérleti telep májusi bezárása

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------