Hirmagazin.eu
Főoldal » Négyszáz harcossal borítanák vérbe Európát
Külföld

Négyszáz harcossal borítanák vérbe Európát

Forrás: MTI

Négyszáz, a merényletek megtervezésében szabad kezet kapott harcossal, a brüsszeli és párizsi csoportokhoz hasonló, egymásba fonódó terrorsejtekkel akarja vérbe borítani Európát az Iszlám Állam – jelentették ki magas rangú tisztségviselők az AP hírügynökségnek.

 

Négyszáz harcossal borítanák vérbe Európát

fotó: MTI

A tisztségviselők, köztük európai és iraki hírszerzők, valamint a dzsihadista hálózatokat figyelemmel követő egyik francia törvényhozó szerint az iszlamisták nemcsak Szíriában és Irakban, de esetleg az egykori keleti blokk területén is létrehoztak kiképzőtáborokat, hogy lecsaphassanak nyugati célpontokra.A hatóságok tehetetlenek

Mielőtt egy rendőrségi akcióban megölték volna, a november 13-i párizsi merényletek kitervelője azt állította, hogy egy 90 fős, különféle nemzetiségű harcosokból álló csoporttal lépte át Európa határait, amelynek tagjai aztán szétszóródtak a szélrózsa minden irányába. A hatóságok az erőfeszítések ellenére egyelőre tehetetlenek az AP által megszólaltatott tisztségviselők szerint.

A novemberi párizsi merényletek feltételezett főszervezője, Salah Abdeslam tavaly sikeresen kicsúszott a francia hatóságok hálójából, majd egy új csoportot szervezett a belga főváros arab negyedében, a dzsihadisták fellegvárának számító Molenbeekben, ahol ő is felnőtt. Abdeslam egy percig sem ült a babérjain, hanem ismét tervezésbe fogott – mutattak rá belga tisztségviselők.Újra lecsaphat a brüsszeli mészáros

Többen attól tartanak, hogy hasonlót tesz most az az egyelőre azonosítatlan, fehér kabátos férfi, akit az öngyilkos merénylők közelében vettek fel a brüsszeli nemzetközi repülőtér biztonsági kamerái, és aki a hatóságok szerint ugyancsak részt vehetett a 31 halálos áldozattal és 270 sebesülttel járó keddi merényletek kiötlésében.

Becslések szerint az Iszlám Állam 400-600 dzsihadistát képezhetett ki külföldön végrehajtandó támadásokra, miközben összesen 5000 európai távozott Szíriába. “Az az igazság, hogy ha pontosan tudnánk, mennyien vannak, nem történnének meg ezek a merényletek” – állította Nathalie Goulet francia szenátor, a dzsihadista hálózatok követésével foglalkozó bizottság egyik vezetője.Újabb terroristák érkeztek Európába

Egy magas rangú iraki hírszerző szerint a párizsi merényleteket is elkövető terrorsejt tagjai szétszóródtak Németországban, Nagy-Britanniában, Olaszországban, Dániában és Svédországban. Nemrég pedig újabb csoport érkezett Törökországon keresztül – állította.

Az Iszlám Állam stratégiája sokat finomodott az utóbbi időben, és az általában Szíriában vagy Líbiában zajló kiképzés ideje is megnőtt. A külföldi merényletekkel megbízott harcosok egyfajta elitosztagnak számítanak: a hartéri ismeretek mellett megtanítják őket robbanóanyag gyártására, megfigyelésre, illetve arra, hogy miként tévesszék meg a hatóságokat – mutatott rá egy neve elhallgatását kérő európai biztonsági tisztségviselő.Önállósodott a kiképzett elitosztag

“2014-hez képest az a különbség, hogy míg akkor mindössze néhány hétig tartott a kiképzés, mára ez jócskán meghosszabbodott. Úgy tűnik, hogy a támadások célja is változott: korábban az áldozatok mennyisége számított, ma viszont a kivitelezett merényletek számán van a hangsúly.

A lényeg, hogy az ellenfélnek minél többet kelljen költenie a biztonságra vagy minél több embert kelljen alkalmaznia annak szavatolására” – tette hozzá. A biztonsági tisztségviselő szerint lényeges az is, hogy a harcosoktól önállóságot követelnek meg, és nem ragaszkodnak hozzá, hogy mindenben alávessék magukat a rakkai központból érkező parancsoknak.

A különleges egységekben a vezető szerepet általában franciaajkú, észak-afrikai, franciaországi és belgiumi kapcsolatokkal rendelkező egyéneknek szánják – magyarázta. Olyanoknak, mint Abdeslam, vagy a brüsszeli merényleteket elkövető Bakraoui fivérek. A belgiumi születésű Ibrahim és Khalid El Bakraouit az elmúlt évig csak kisstílű bűnözőkként ismerték a holland és belga hatóságok.Nem hallgattak a török figyelmeztetésre

A török hatóságok azonban szerdán közölték, hogy Ibrahimot tavaly júniusban elfogták a szíriai határ közelében, és Hollandiába deportálták. Ankara akkor figyelmeztette a belga és a holland tisztségviselőket, hogy egy dzsihadistával van dolguk. A hollandok ennek ellenére úgy döntöttek, hogy elengedik a férfit, mivel nem volt elég bizonyítékuk a szélsőségesekkel fentartott kapcsolatára.

 

Hasonló hírek

Már szavaznak a dzsihadisták a következő terrortámadás célpontjáról

Edit

Bombafenyegetés miatt nem szállt fel egy német utasszállító

info

Fel nem robbant pokolgépet és gépkarabélyt is találtak a repülőtéren

Edit
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------