Főoldal » Négygyermekes anyák így vehetik igénybe a családi kedvezményt is
Gazdaság

Négygyermekes anyák így vehetik igénybe a családi kedvezményt is

A négy- vagy többgyermekes anyák kedvezményére (anyakedvezmény) jogosultak járandóságaiból a kifizetők 2020. január 1-jétől már nem vonnak le adóelőleget, ha az esedékesség előtt rendelkezésükre áll a jogosult nyilatkozata arról, hogy a kedvezmény megilleti.

Családi kedvezmény anyakedvezménnyel együtt

Az anyakedvezményre jogosító jövedelmek adóelőleg-alapja más kedvezménnyel nem csökkenthető, de a jogosult anya a munkáltatónak, az összevont adóalapba tartozó rendszeres bevételt juttató kifizetőnek a családi kedvezmény érvényesítésére vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot is adhat. Ebben az esetben – valamint akkor is, ha az adóelőleg megállapítására a kedvezményre jogosult köteles, illetve amikor a kedvezményt az adóbevallásában érvényesíti – az adóelőleg- (adó-) alapból le nem vonható családi kedvezménynek az adó mértékével (15 százalék) számított összege a Tbj. szerinti szabályok alkalmazásával családi járulékkedvezményként vehető igénybe (akár a házastárssal, élettárssal megosztva is).

Egyébként pedig az anyakedvezményre jogosult az elsőházas-kedvezményt, a tevékenységi kedvezményt, a személyi kedvezményt, az adóról való rendelkezést csak akkor tudja érvényesíteni, ha olyan adóköteles, az összevont adóalapba tartozó jövedelme is van (például bérbeadásból, egyéb jogcímen szerzett jövedelem), amelyre a négy- vagy többgyermekes kedvezmény nem vonatkozik [szja-törvény 48-49. §].

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal konkrét példán bemutatva szemlélteti a napokban közzétett tájékoztatójában, hogyan érvényesíthetik a családi kedvezményt a négy- vagy többgyermekes anyák, ITT olvashat bővebben erről.

adozona, Hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Új ablakot nyit a Microsoft

info

Közel teljessé vált a zenélő út az M7-es és Kaposvár között – friss képekkel, videóval

Géza

Sztrájkolnak egy miskolci autóipari cég dolgozói

Géza