Hirmagazin.eu
HOLLAND - Language Learning

Nederlanders planden aanval op noodopvang voor vluchtelingen: ‘On our way soldiers, it’s war’

Nederlanders planden aanval op noodopvang voor vluchtelingen: ‘On our way soldiers, it’s war’

2016-01-27, 14:02 – Bron: Volkskrant

Nederlanders planden aanval op noodopvang voor vluchtelingen: ‘On our way soldiers, it’s war’
De toegang tot sportcentrum Snellerpoort is afgezet met hekken. De noodopvang voor vluchtelingen werd in oktober door relschoppers belaagd. ©anp

De groep mannen die op 9 oktober een tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen in het Nederlandse Woerden bestormden, planden alles in een WhatsApp-groep. Dat heeft de officier van justitie verklaard bij de rechtbank in Utrecht, waar vandaag en morgen achttien vermoedelijke daders worden voorgeleid. De Volkskrant doet verslag vanuit de rechtszaal. Wie zijn deze mannen, en wat was hun rol in de bestorming?

Laat op de avond van 9 oktober worden in Woerden 148 vluchtelingen, onder wie 50 kinderen, die tijdelijk in sporthal Snellerpoort verblijven,  opgeschrikt door een keiharde knal. Een nitraatbom wordt afgestoken, de kozijnen trillen. Dranghekken worden omgegooid en er wordt illegaal vuurwerk en eieren naar de hal en de beveiligers gegooid. De kinderen huilen, veel vluchtelingen willen de noodopvang ontvluchten.

Buiten de sporthal rijden twee buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA’s) in een auto, onder wie een hondengeleider. Via een schriftelijke verklaring, die in de rechtbank wordt voorgelezen, laat de hondengeleider weten dat hij zich “nog nooit zo bedreigd heeft gevoeld”. Hij beschrijft hoe “uit het niets ongeveer 25 mensen zonder aanleiding op hen afstormen” en direct beginnen met vuurwerk gooien. “Je hoopt dat het vuurwerk niet door het glas van de auto komt. Je bent bang dat ze je uit de auto trekken.” Ook als de beveiliger uitstapt gooien de mannen met vuurwerk. “Ik voelde mijn ogen door de luchtdruk van het vuurwerk bewegen. Ze pinden ons gelijk vast, je kunt niet weg.”

De beveiliger laat in zijn schriftelijke verklaring weten dat “het voelde alsof er tientallen sigarettenpeuken op zijn benen waren uitgedrukt” toen hij later die avond onder de douche stond, zoveel brand- en schroeiplekken zaten er. “Ze hebben echt gegooid om mij te verwonden.” De beveiliger kan volgens de officier van justitie sinds de bestorming niet meer goed slapen, werken valt hem soms ook nog zwaar. “Vooral de kinderen die zo huilden hebben erg veel indruk op hem gemaakt. Het laat hem niet los.”

Tegen de eerste zes verdachten, Rocco V., Edwin V., Jory V., Stefan de R. Youri de G. en Jeffrey van B. eist het Openbaar Ministerie 180 uur werkstraf en een voorwaardelijke celstraf van een maand.

Uit het relaas van de officier van justitie, die berichten voorleest uit de WhatsApp-groep waar plannen voor de bestorming werden gemaakt, blijkt dat sprake is van een vooropgezette actie. In die groep, genaamd ‘Ons Montfoort Vluchtelingenvrij’, wordt afgesproken welke vluchtroute ze zullen nemen, dat er donkere kleding met capuchons wordt gedragen en wordt verzameld in café Classic.

De aanklaagster citeert een bericht in de appgroep: ‘We laten die tyfusapen weten dat wij ze kapot gaan maken’. Een ander bericht luidt: ‘Rookbommen mee?’ De reactie: ‘Ja, rookbommen mee.’ Over de app worden ook berichten als ‘Dood aan de moslims’ en ‘On our way soldiers, its war’ gestuurd. De officier van justitie: “Op voorhand was volstrekt duidelijk dat dit geen vreedzaam protest ging worden.”

Daarmee acht de officier de verklaringen van de eerste verdachten die worden voorgeleid, die alledrie zeggen dat zij in de vooronderstelling waren naar een vreedzame demonstratie te gaan, ongeloofwaardig. Twee van de drie verdachten, Edwin V. en Jory V., zaten in de WhatsApp-groep in kwestie, eerstgenoemde als beheerder. Verdachte Rocco V. maakte geen deel uit van deze groep en kwam naar eigen zeggen alleen naar de sporthal.

Veel van de verdachten doen de door hen gestuurde berichten af als “mannenpraat”, “stoerdoenerij” en “een grapje”. De aanklaagster wil er niks van weten: “Niet alleen zie ik de lol totaal niet van in, wat in die berichten werd gezegd is ook daadwerkelijk uitgevoerd.”

Cobra’s

De Cobra’s die bij de sporthal werden aangetroffen, extreem explosief en illegaal vuurwerk dat vaak met handgranaten wordt vergeleken, bevatten 43,9 gram explosieve massa. Ter vergelijking: de gemiddelde Cobra, waar veel ongelukken mee gebeuren, bevat ongeveer dertig gram explosieve massa. De officier van justitie: “Dat de schade en het letsel bij de beveiligers heel anders had kunnen aflopen, moge duidelijk zijn.”

Forrás: http://www.demorgen.be/buitenland/nederlanders-planden-aanval-op-noodopvang-voor-vluchtelingen-on-our-way-soldiers-it-s-war-b2d47fdf

Hasonló hírek

Poetin keurde moord op Litvinenko ‘waarschijnlijk’ goed

info

Rusland: “Straf Iran niet voor rakettest “

info

2.000 vluchtelingen vast in de vrieskou aan Grieks-Macedonische grens

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
EnglishFrenchGermanHungarian