Image default
Életmód hírek

Ne várjuk meg, míg kihűl a lakás

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. 33 429 lakossági, valamint 1 375 intézményi és egyéb felhasználó számára biztosít távhőszolgáltatást.

Szeptember közepén bizony már hűvösebbé váltak az esték, a napközbeni akár 20 Celsius-fok körüli átlaghőmérséklet éjszakára többnyire már 10 Celsius-fok alá csökken. Szelesebb időkben még hidegebbnek érezzük a kinti hőmérsékletet, így estére bizony jólesik bekuckózni a melegebb szobákba. A távhőszolgáltatásról szóló törvény értelmében a fűtési időszak az év szeptember 15. napján kezdődik, s a következő év májusának 15. napján ér véget.

„A jogszabály alapján minden magyarországi településen, ahol távhőszolgáltatás működik, így Debrecenben is szeptember 15-én megkezdődött a fűtési időszak, ami nem jelenti azt, hogy elindult volna a fűtés”

– tájékoztatta a Naplót Hernyák Imre, a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. értékesítési igazgatója.

Így rendelhetjük meg

– A lakossági közösségek szeptember 15-től kérhetik a fűtési szolgáltatás beindítását, de tekintettel az enyhe időjárásra, eddig még senki sem kérte. A szolgáltatás beindítását a fűtési felhasználói közösség képviselőjének egy megrendelőnyomtatvány kitöltésével kell kezdeményeznie társaságunk szolgáltatási területvezetőségén. A nyomtatvány és a hozzá tartozó tájékoztató letölthető társaságunk honlapjáról – mondta el a Napló megkeresésére Hernyák Imre,

A társaság honlapján található nyomtatványban a felhasználók tetszőleges időpontban igényelheti a szolgáltatás elindítását, illetve időjárástól függő fűtésbeindítást is kérhet.

– Délelőtti megrendelés esetén még aznap, tömeges megrendelés esetén 48 órán belül indítjuk be a fűtést. Három nap elteltével a fűtés leállításának megrendelésére is van lehetőség, de ezt nem javasoljuk, mivel a fűtést mindig az időjárásnak megfelelően szabályozzuk. A szolgáltatás megrendelésével nem célszerű megvárni a lakások teljes kihűlését, mert a hideg falak csak lassan, akár több nap alatt melegszenek át – hangsúlyozta a szakember.

Az időjárástól függő fűtés beindítását legkésőbb 48 órán belül elvégzik, ha Debrecenben a meteorológiai szolgálat mérései alapján a napi átlagos külső hőmérséklet három egymást követő napon alacsonyabb, mint +12 °C, vagy ha egy napon az átlagos külső hőmérséklet alacsonyabb, mint +10 °C.

Már ne kérjünk cserét

Hernyák Imre néhány praktikus tanáccsal is szolgált a fűtési szezon kezdetén.

– Kérjük felhasználóinkat, hogy szeptember 15-től már ne forduljanak hozzánk radiátorcsere, vagy más fűtési rendszer leürítésével járó kéréssel, mivel ezek akadályozzák a fűtés beindítását, valamint a folyamatos szolgáltatást. Javasoljuk a fűtött helyiségekben lévő termosztatikus radiátorszelepek kinyitását, melyeket a fűtés beindításáig nyitva kell tartani annak érdekében, hogy a rendszerekből a levegő kiengedhető legyen. Ezzel nagyon sok fűtési- és zajprobléma megelőzhető – mondta el az értékesítési igazgató, majd kitért az árakra is. A lakossági távhőszolgáltatási díjakat 2011. október 1-től befagyasztották. Ezen díjak a rezsicsökkentésről szóló jogszabályok szerint 2013. január 1-től 2014. október 1-ig három lépcsőben, összesen 22,6 százalékkal mérséklődtek.

A legújabb szabályozási ciklusban, 2019. október 1-től nem várható változás az árak tekintetében.
haon

Hasonló hírek

Mindenki úgy tudja gyógyító ereje van a kamillának, de erről a 6 tulajdonságáról senki sem beszélt neked eddig!

Mazsi

Szlovák segítséggel gyorsítják a Duna apadását

Géza

Szörnyű betegségben szenved a világ talán legcsúnyább férfija! + Videó!

info