Főoldal » Ne számítsunk olcsóbb benzinre az idén
Gazdaság

Ne számítsunk olcsóbb benzinre az idén

Hetven dollár közelébe, hároméves csúcsra emelkedett a Brent típusú kőolaj hordónkénti jegyzése. Elemzők szerint kockázatok tarkítják az olajpiac idei kilátásait, az előrejelzések 60-70 dollár között szóródnak, de geopolitikai feszültségek esetén az árak ennél is magasabbra ugorhatnak. A gyengélkedő dollár tompíthatja az emelkedést, a magyar autósok azonban nem számolhatnak a jelenleginél olcsóbb üzemanyagra a közeljövőben.

Keresleti és kínálati okai is vannak a mostani kőolajár emelkedésének. A kínálati okok között a világgazdaság fellendülése miatt emelkedő globális kereslet áll. A Világbank legutóbbi jelentésében már 3,1 százalékos növekedéssel számolt 2017-re. Eközben az amerikai kőolajtartalékok is folyamatosan mérséklődtek, amelyek tovább fűtik a spekulációt.

Az áremelkedést elsősorban kínálati tényezők befolyásolják. Ennek egyik előzménye, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tizenegy tagállama még 2016 végén állapodott meg a kitermelés 1,8 millió hordós csökkentéséről.

December elején döntöttek arról, hogy a kvótát 2018 év végéig kiterjesztik. A szervezeten kívüli legnagyobb termelők, így Oroszország is, további napi 600 ezer hordós csökkentéssel csatlakoztak a vállaláshoz.

Ne számítsunk olcsóbb benzinre az idén

A megállapodás sikerében sokan kételkedtek, hiszen korábban nem volt arra példa, hogy valamennyi tag betartja vállalását. Ráadásul az öt legnagyobb kitermelő, a „törékeny ötökként” ismert Irán, Venezuela, Nigéria, Irán és Szaúd-Arábia komoly politikai és gazdasági problémákkal küzd. Az OPEC kitermelés harmadát adó Szaúd-Arábia népszerűtlen reformokra és adóemelésekre kényszerült a csökkenő olajbevételei miatt.

Növekvő geopolitikai kockázatok

Az áremelkedés mögötti másik, talán még fontosabb tényező a geopolitikai kockázatok növekedése – mondta Pletscher Tamás, az Erste elemzője. Azzal hogy sikeres lett az OPEC termelést korlátozó politikája és eltűnt a felesleg a piacról, úgy lettek egyre érzékenyebbek a piacok ezekre a kockázatokra – tette hozzá az elemző.

Amennyiben valamilyen váratlan politikai vagy gazdasági esemény történik az öt vezető kitermelő országban, Irán, Venezuela, Nigéria, Líbia vagy Szaúd-Arábia valamelyikében, akkor az tovább hajthatja felfelé az árakat.

A Citigroup elemzése szerint az öt nagy kitermelő államban történő negatív hír, akár napi hárommillió hordónyi kitermelés csökkenést is magával hozhat.

A nagy kérdés, hogy a nem OPEC-tagállamok miként reagálnak a most kialakult helyzetre, és növelik-e a kitermelésüket. Az alacsony olajárak 2015 és 2016 között recesszióba süllyesztették Oroszországot, így a mostani 70 dollár felé tartó árakkal Moszkva elégedett lehet. A Citigroup szerint nem várható, hogy felrúgják a megállapodást.

A világpiaci folyamatokat még érdemben befolyásolhatja, hogy mit lépnek az amerikai palaolaj-kitermelők. A kőolajárak 2014-ben kezdődő meredek zuhanása mögött, amikor 90 dollárral 30 dollárig zuhantak a jegyzések, nem kis szerepet játszottak az amerikai kitermelők, amelyek rugalmasan tudtak reagálni a piaci helyzetre.

Ahogy az árak a 30-40 dolláros, önköltség alatti tartományba süllyedtek, úgy fújtak visszavonulót a palaolaj-kitermelők. Az amerikai bankház előrejelzése szerint ezek a piaci szereplők az idén széles sávban, napi 0,6 és 1,2 millió hordó között bővíthetik termelésüket.

A holtankoljak.hu weboldal szerint mind a hosszú távú, mind a rövid távú előrejelzések szerint is stabilabb olajárakra számíthatunk 2018-ban. Elemzők 2018-ban 60-65 dollár közötti várják átlagosan a Brent olaj árát.

A Reuters ezer elemzőt kérdezett, a becslések 60-70 dollár között szóródtak. A geopolitikai feszültségek esetén az árak felszökhetnek 80 dollárra is, áll a Citigroup elemzésében.

Magyar szabályozás

Az üzemanyagárakban nem az olaj világpiaci ára, hanem a finomított termékárak dollárban nyilvántartott jegyzésárai az irányadók.

an  az irányadók, amelyek többhetes késéssel jelennek meg a magyar piacon.

A jegyzést a dollár–forint árfolyama is befolyásolja, és nem kismértékben a jövedéki adók, hiszen a benzin árában alig 40 százalékot tesz ki a termelői ár, a többi adó.

A NAV negyedévente teszi közzé az üzemanyagok jövedéki adójának meghatározásához szükséges Brent kőolajfajta átlagárárát, mivel 2016 nyara óta ehhez kötik az adótartalom alakulását.

A változások minden negyedév első napjától érvényesek. Ha a kőolaj hordónkénti ára 50 dollár fölé kerül, az adó a 95-ös ólmozatlan benzinnél literenként 120 forint lesz, viszont ha 50 dollár alá esik, akkor a gázolajnál 10 forinttal, a benzinnél pedig 5 forinttal drágább lesz.

Az üzemanyagárak szabályozásának magyar vonatkozásairól részletesen augusztusban írtunk.

Cikkünket itt olvashatják.

forrás: Hiradó.hu/Szilágyi Levente

Hasonló hírek

20 éve megbízható partnerei vagyunk több száz ügyfelünknek! A legfontosabb ózleti konferenciákat hozzuk el!

Géza

Karácsony Gergely jobbkeze elárulta, mire készülnek a fővárosban – videó

Géza

Gazdaság, adóügyek, amit érdemes tudni

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------