Hirmagazin.eu
Főoldal » Ne maradj egyedül! – Elszigetelődés és odatartozás
Egészség - betegség

Ne maradj egyedül! – Elszigetelődés és odatartozás

2015 03 18 083153Ne maradj egyedül! – Elszigetelődés és odatartozás a segítő szakmában címmel rendezték meg az Antropos Mentálhygiénés Egyesület, a Magyar Pásztorálpszichológiai Társaság és a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet közös konferenciáját február végén.
Ne maradj egyedül! – Elszigetelődés és odatartozás

A Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont dísztermében összegyűlt közel 170 fős hallgatóság zömében a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet képzéseinek keretében végzett segítő szakemberekből állt, akik immáron tizenkettedik alkalommal találkozhattak egymással ebben a formában.

A konferencia célja ezúttal is a családias közegben megélt találkozás, szakmai megerősödés, közös szellemi-lelki töltekezés volt, amely idén a segítő szakemberek szakmai közösségeinek fontosságára fókuszált.

Az egybegyűlteket Tésenyi Tímea, az Antropos Mentálhygiénés Egyesület elnöke köszöntötte, a konferencia ötletadójaként kiemelve a közös önkéntes összefogás erejét az amatőr kezdeményezésből induló, mára komoly érdeklődésre számot tartó, jó szakmai színvonalat képviselő rendezvény létrejöttében.

Az első előadó, Dr. Pethesné Dávid Beáta szociológus, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézet igazgatója aktuális kutatásokon keresztül mutatta be a magyar társadalomban megjelenő civil aktivitás alacsony arányát és az egyedül élők számának a fiatalabb korosztályokban is megjelenő, aggodalomra okot adó növekedését. Rávilágított arra is, hogy a személyiség egészséges fejlődéséhez szükség van az egyén érdekeit meghaladó közösségi értékek érdekében kifejtett önkéntes aktivitásra. Előadásának zárásaként kiemelte a segítő szakemberek elengedhetetlen szerepét a közösségi érzékenység fejlesztésében.

Dr. Ónody Sarolta pszichiáter, pszichoterapeuta előadásában az énstruktúra- és kötődéselméleti modellek bemutatásával érzékeltette, hogyan terhelődik meg a klienskapcsolatban segítő énünk. Néhány résztvevő segítségével szemléltette, mit tehet a segítő a kiégés elkerülése érdekében a kliens érzéseinek belső átdolgozásával illetve a szakmai segítség, az intervízió és a szupervízió igénybevételével.

Vásárhelyi Anzelm bencés szerzetes, lelkigondozó személyes hangvételű előadásán abba a folyamatba engedett bepillantást, ahogy az egyén lelkigondozói munkájának hátterét adó szerzetesközösség kialakul, fejlődik, és a krízishelyzetekkel megküzdve a megerősítés és biztonság helyévé válhat tagjai számára. Szemléletével példát adott az egyén és közösség közös fejlődését szolgáló együttműködésre.

A délelőtti programot a Jazzation együttes színes acapella koncertje zárta.

A nap második felében a részvevők szakmai érdeklődésüknek megfelelően választhattak a pszichodráma, bibliodráma, szupervízió, önszupervízió, élménytréning, mozgás- táncterápia, művészetterápia módszereivel dolgozó, neves szakemberek által vezetett műhelyek közül.

A rendezvény családias közegben megélt szellemi-lelki töltődést, megpihenést, mély élményeket és értékes találkozásokat adott az odaérkezőknek. A szervezők reményei szerint a jelenlévők a konferencia élményei és tanulságai által megerősödve térhettek vissza szakmai munkájukba, kellő indíttatást nyerve az őket megtartó és fejlesztő szakmai közösségek fontosságának felismerésére és az azokban való együttműködés lehetőségeinek keresésére.

Forrás: egeszsegkalauz; Kép: egeszsgkalauz;

Hasonló hírek

Félrenyelt a gyerek – Mit tegyek?

info

Így hatnak ránk a hormonok

Edit

Újabb sokkoló fotó a balatonlellei étteremben talált patkányról

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!