Hirmagazin.eu
Főoldal » Ne hagyjuk a gyereket ész nélkül gyúrni
Életmód hírek

Ne hagyjuk a gyereket ész nélkül gyúrni

Csapatjátékok helyett edzőterem a domborodó izmok érdekében – egyre több tinédzser figyelmét igen nehéz lekötni a mozgás hagyományos formáival.

Ne hagyjuk a gyereket ész nélkül gyúrni

Arra azonban figyelni kell, hogy a súlyzók emelgetésekor mindig legyen a közelben szakember, aki ellenőrzi, helyes-e a mozdulat. Ha pedig még növésben van a gyerek, nem szabad a saját testsúlyánál nagyobb súllyal dolgoznia. A szülőnek ebben is nagy a felelőssége, és persze az sem árt, ha mozgás terén is példát mutat.

A kisgyerekek szeretnek egész nap mozogni, számukra a mozgás jelenti a pihenést, ezért, amikor csak lehet, biztosítani kell nekik a megfelelő mozgásteret, legyen az kirándulás, egy séta, vagy egy délután egy kalandparkban, ahol mindenre fel lehet mászni, végig lehet rajta menni.

Az instabil felületektől kifejezetten fejlődik az egyensúlyozó képességük, amely életfogytig fontos a balesetek megelőzése szempontjából – magyarázta dr. Darabosné Tim Irma, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának mestertanára a Kossuth rádió Közelről című műsorában.

Lényeges az is – folytatta –, hogy a szülő vegye figyelembe, mit szeretne csinálni a gyerek. Bár fontos a kitartás, nem baj, ha több sportot is kipróbál, majd végül a neki tetszőt választja. Valaki az egyéni, más a csapatsportokban érzi jól magát, támogatni kell a döntésében – hangsúlyozta.

Óvatosan a testépítéssel

A testépítés nagyon divatos manapság, kigyúrt testek „villognak mindenfelől a gyerekekre”. A növekedésben lévők esetében azonban figyelni kell arra, nehogy túlterheljék a testüket. Ha ez megtörténik, akkor az a növekedési zónára hátrányosan hat.

Ahhoz, hogy a gyerek elérhesse azt a testmagasságot, amely a genetikai programjában benne van, biztosítani kell, hogy ne terhelhesse túl a mozgásszerv-rendszerét. Ezt csak akkor lehet megtenni, ha a testsúlyánál nem emel nagyobb súlyt, és mindig ellenőrzi szakember, hogy helyesen hajtja-e végre a mozdulatokat – hívta fel a figyelmet.

Nem csak testépítéssel lehet egyébként formás testre szert tenni. Sok lehetőség áll rendelkezésre, például a labdajátékoktól és a különféle táncoktól is lehet arányos izmokat növeszteni, és ezek a sportok a gyerekek számára mindent megadnak: állóképességet, koordinációfejlesztést, szép testtartást és nagyon sok örömöt a mozgásban.

A felnőttek sem ülhetnek otthon

Nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is szükségük van a rendszeres mozgásra, és arra, hogy értékeljék is azt a helyén. Hetente legalább egyszer, de inkább kétszer-háromszor ajánlott mozogni, ki kell mozdulni otthonról, emberek között kell lenni, ami a testi és a lelki egyensúly megteremtésére is pozitívan hat – húzta alá dr. Darabosné Tim Irma.

Forrás: Napidoktor

Hasonló hírek

40 FELETTI NŐK…

Mazsi

Három tárgyból is bukásra áll a káromkodó ellenzéki tüntető! Oszd meg!

Géza

Itt a poloskainvázió: így védekezhetünk a büdös bogár ellen

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!