Technika, kommunikáció

Ne butáskodjunk: vegyünk butatelefont, a Google is pont ezt teszi

A Google most azokból akar pénzt csinálni, akik nem kérnek a jóból.

Rá kellett ébredni, hogy világszerte tömegek nem ülnek fel az egyre okosabb és mind drágább okostelefonok vonatára: mert nincs pénzük rá, vagy ellenszenves számukra, netán idősek és nem tudnak az ujjukat érintőkijelzőn csúsztatva telefonálni.

Sok felhasználóról, tehát sok pénzről van szó.

Időben felismerve a helyzetet, a Nokia nevet tulajdonoló HMD jókora pénzt szakított a 8110-es butatelefon 4G-s feltámasztásával. A 8110-esen KaiOS fut, ahogy az Alcatel OneTouch Go-n, Jio Jio Phone-on és számos Micromaxon.

Amúgy a félokos (félbuta?) KaiOS rendszerű telefonokból szép csendben eladtak 30 milliót egy év alatt, Indiában például már ez a második legnépszerűbb telefonos platform.

Ez nem kerülhette el a Google figyelmét, amely most a The Verge cikke szerint 22 millió dollárért bevásárolta magát az üzletbe: milliárd embernek nincs még ugyanis okostelefonja, s ha eddig nem vásároltak, lehet, hogy valami mást, egyszerűbbet és olcsóbbat kell ajánlani nekik.

És a KaiOS év eleje óta nagy erőkkel dolgozik a Google kereső, a Térkép, a Youtube, valamint a Google hangasszisztens integrálásán.

Az eddig nagyjából ismeretlen KaiOS operációs rendszer 2017-ben startolt el a Mozilla sikertelen nyílt forráskódú Firefox OS kísérletének hamvairól. A befulladt Firefox OS a HTML-5-öt akarta alkalmazni az olcsó okostelefonokon: ez nagyon nem jött be, de a KaiOS befutott.

A nem is olyan buta butafon a hagyományos, fizikai billentyűzetű telefonoknak 4G LTE-t, GPS-t és wi-fi-t nyújt HTML5 alapú alkalmazásokkal, és olyan elképesztően hosszú akkumulátor-élettartammal, ami sokakat elgondolkodtat. A KaiStore alkalmazáspiac lehetővé teszi a felhasználóknak alkalmazások letöltését, s egyes készülékekre olyan appokat előtelepítenek, mint a Twitter és a Facebook.

Nem csak a készülékek pillekönnyűek, hanem a felhasznált alkatrészek is filléresek. Egy ilyen mobil például simán elüzemel 256 MB memóriával is, míg egy mai okostelefon memóriaszükséglete nem áll meg 4, de inkább 6-8 GB alatt. Az alkatrészek jelentős részét bizonyára elő lehet szedni rozsdásodó raktárak mélyéről vagy elkészíteni amúgy korszerűtlenné vált, kihasználatlan gyártósorokon.

Így válik érthetővé a Google elsőre kissé furának tűnő döntése, hiszen a saját operációs rendszerének dominanciáját látszik rontani ezzel a biznisszel. Holott ez stratégiai döntés: míg a Google új Android Go-ja az olcsó okostelefonok támogatására készült, a KaiOS csakis az eddig figyelmen kívül hagyott butakészülékeké.

A Google megint jókor van, jó helyen: meg fog térülni az a 22 millió amerikai dollár.

Az új félbuta-félokos telefon hazai tervezett bevezőára, a 2018-as év végén: bruttó 18.000.- Ft körül lesz.

Forrás: hirado.hu

Szólj hozzá, mondd el véleményed és ne felejtsd el megosztani!

hozzászólások

Related posts

Megkapta a hatalmas büntetését a Google

Géza

Teljes operációs rendszer? Szabadon? Ingyen?

Edit

A gyerekek is megszerethetik a matekot ezen a portálon

Edit