Image default
Külföld

NATO-Csúcs: Trump leoltotta a németeket, ezzel kiverte a biztosítékot az amerikai demokratáknál.. Oszd meg!

A demokrata párti politikusok élesen bírálják Donald Trump amerikai elnök retorikáját a brüsszeli NATO-csúcson, míg a republikánusok egyetértenek az elnök mondandójának lényegével. Trump szerint Németország Moszkva túsza, mert energiaellátásának biztosítéka Oroszország.

Dallas, 2018. május 4.
Donald Trump amerikai elnök az amerikai Nemzeti Fegyverszövetség (NRA) évenkénti kongresszusán a texasi Dallasban 2018. május 4-én. (MTI/AP/Sue Ogrocki)

A Demokrata Párt kongresszusi vezetői közös nyilatkozatban ítélték el Donald Trump brüsszeli megnyilvánulásait. Nancy Pelosi a demokrata párti képviselők, Chuck Schumer a demokrata szenátorok frakciójának nevében adta ki a közös nyilatkozatot, amelyben kijelentették: Trump elnök pimasz sértegetései és befeketítése, amelyekkel az Egyesült Államok egyik legrendíthetetlenebb szövetségesét, Németországot illette, zavarba ejtőek.Ma reggeli viselkedése újabb, mélyen aggasztó jele annak, hogy az elnök lojálisabb Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, mint NATO-szövetségeseinkhez. Republikánus politikusok egyetértettek az elnök mondandójának lényegével, mind a német gázellátást, mind pedig a NATO-tagországok védelmi kiadásait illetően. Lindsey Graham, dél-karolinai szenátor elmondta: Donald Trumpnak igaza van, nemkívánatos következményekkel jár, hogy Németország Oroszországtól vásárol gázt, és igaza van a védelmi kiadásokat illetően is. De mindezzel együtt nekem az a célom, hogy a NATO erősebb legyen és ennek egyetlen módja az, hogy tartsuk magunkat a játékszabályokhoz és a vállalt kötelezettségekhez. Donald Trump a NATO-csúcson szerdán délelőtt az Északi Áramlat-2 tervezett megépítése ügyében úgy vélekedett, hogy Németország Moszkva túsza, amelyet teljes mértékben Oroszország irányít, miután az energia hatvan-hetven százalékát Moszkva biztosítja számára, illetve rendkívül helytelennek nevezte, hogy miközben országa óriási összegeket költ Európa védelmére, Németország hatalmas olaj- és gázüzletet köt Oroszországgal, és dollármilliárdokat fizet évente.

Paul Ryan házelnök, republikánus politikus azt hangoztatta: egyetért Trump aggodalmaival az orosz gázvezeték és a német védelmi kiadások miatt. Valahányszor európai szövetségeseinkkel találkozom, ugyanezt az aggodalmat vetem fel neki az Északi Áramlat-2 miatt – mondta Ryan, s hozzátette: az elnöknek abban is igaza van, hogy a NATO-szövetségeseknek tartaniuk kell magukat a vállalt kötelezettségeikhez, ami a GDP két százalékának megfelelő összeg kifizetését jelenti a közös védelem céljaira. Németország az Európai Unió legerősebb gazdasága, Németországnak muszáj vállalnia a kétszázalékos védelmi kiadást, ahogyan erre ígéretet tett a Walesben tartott csúcsértekezleten – hangsúlyozta a republikánus házelnök. Az amerikai képviselőház szerda délután az Észak-atlanti Szerződés Szervezetét támogató határozatot fogadott el. Az egyhangúlag megszavazott, de kötelező erővel nem bíró határozat megerősíti, hogy az Egyesült Államok támogatja a NATO-t. Kedden éjjel a szenátus 97:2 arányban hasonló tartalmú határozatot fogadott el.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/AP/Sue Ogrocki

Hasonló hírek

Újabb részletek a martonosi családirtással kapcsolatban!

info

Őrizetben vettek harminckilenc török üzletembert Oroszországban

info

Elképesztő! Megáll az ember esze! ….Migránsok, pénzért, turisták! Oszd meg!

Géza