Hirmagazin.eu
Főoldal » NATO-ajándék Putyinnak: hadgyakorlat a vb előtt
Külföld

NATO-ajándék Putyinnak: hadgyakorlat a vb előtt

Miközben a világ jobbára a futballra figyel az orosz rendezésű világbajnokságon, Vlagyimir Putyin, a házigazda ország elnöke nem kért ajándékot kapott. A NATO 18 ezer fő bevonásával rendezett hadgyakorlatot az orosz határok mentén „egy esetleges agresszió elhárítására”.

hazai csapat 5-0-s csütörtöki csodastartja után örömmámorban úszott Oroszország, és a helyi média sem nagyon foglalkozott azzal a hírrel, amely normális esetben bőséges témát adna a kemény kommentárokra.

Az orosz média korábban ugyan kitért rá, de a vb-lázban már nem foglalkozott azzal, hogy 19 NATO-tagállam 18 ezer katonája tartott hadgyakorlatot az Oroszországgal határos balti államokban és Lengyelországban.

Az amerikai hadsereg közlése szerint mindez „az elkötelezettség és szolidaritás bizonyítéka” volt,

a Moszkvával való feszült időszakban. A Pentagon ugyanakkor hangsúlyozta azt is, „nem akartak provokálni” – annak ellenére, hogy a futball-vb kezdetére időzítették a hadgyakorlatot.

A Szablyacsapás fedőnevű manővereken egy képzelt támadásra való választ gyakoroltak be.

„Fontos Amerikának, fontos Európának és fontos a világnak” – mondta Ross Coffman tábornok, az amerikaiak 1. gyalogos hadosztályának parancsnoka. Ez az egység része a NATO Atlanti Eltökéltség nevű missziójának, amelyet azután hívtak életre, hogy Oroszország elcsatolta Ukrajnától a Krímet.

Pikáns módon – a tárgyalásokon jelenlévő anonim források szerint – Donald Trump amerikai elnök szerint a Krím Oroszország része, mert „ott a legtöbb ember oroszul beszél”. Trump ezt állítások szerint a múlt hétvégén vitával zárult G7-es csúcson mondta.

Az amerikai és szövetséges katonák ugyanakkor már nyolcadik éve tartották meg a Szablyacsapást, – az idén június 3. és 15. között. Érdekes módon,

ezúttal első ízben a nem NATO-tag Izrael is részt vett a hadgyakorlatban.

Szerdán Kaunas litván város mellett, a Nyeman folyón gyakorolta az átkelést 150 harci jármű és 700 katona. A szövetség itt bemutatta azokat az M3-as járműveket, amely a vízen lebegve és összekapcsolódva pontonhidat képeznek.

Az átkelést brit és német utászok tették lehetővé, és egy magasrangú brit tiszt méltatta az együttműködést – annak ellenére, hogy hazájában heves vita folyik arról, hogy a közelgő brexit során milyen mértékben vágják el az EU-hoz kötődő szálakat.

A NATO katonák emellett harci helyzeteket és a gyors mozgósítást is gyakoroltak. Az egyik brit egység – amely 2800 főből és 950 járműből állt – Németországból érkezett Csehországon és Lengyelországon keresztül Lettországba.

A RIA orosz hírügynökség a gyakorlatot még korábban azzal kommentálta, hogy

a NATO-manőverektől „szenved” a Baltikum lakossága, mert fenyegetésnek teszi ki őket.

„A politikai prostituáltaknak viszont jó a helyzet, ők kapják meg az angolszászok pénzét” – idézték Alekszander Zsilin védelmi kommentátor nem épp kedves reakcióját.

A Moszkovszkij Komszomolec című lap viszont megjegyezte, hogy az Észak-atlanti Szövetség legalább annyit megtesz, hogy befejezi a gyakorlatot a balti régióban található Kalinyingrádban rendezendő első vb-meccs előtt: szombaton Horvátország és Nigéria játszik majd ott.

Forrás: infostart.hu

Hasonló hírek

További katonákat küldhet a Pentagon a Közel-Keletre

Géza

Újabb szörnyű támadás! Molotov-koktéllal és késsel támadt a rendőrökre egy kamasz

Géza

Ketyegő bombák! 45 ezer ISIS-gyerekből lehet terrorista

Mazsi
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------