Hirmagazin.eu
Főoldal » Narancsmagból narancsfa – 4 tipp
Tudástár - minden érdekesség

Narancsmagból narancsfa – 4 tipp

2015 02 24 091802

Sokunknak eszébe jutott már, amikor citromot, narancsot vagy mandarint majszol, hogy milyen jó lenne, ha fel lehetne használni a magokat is. Ezután egy nagy sóhaj kíséretében a szemétbe, jobb esetben a komposztra zuttyantyuk a héját, és persze a magokat is.
Narancsmagból narancsfa – 4 tipp

Pedig nem kellene, mert egy kis kitartással, és jó adag szerencsével lehetne belőlük szép és erős növényünk.

2015 02 24 091812

A magok

Amikor a magokat begyűjtjük, akkor arra kell vigyázni, hogy ne sérüljenek. Ez azt jelenti, hogy amikor a narancsot esszük és kiválogatjuk a velejét, akkor azokat ne tegyük félre, amikre már ráharaptunk és megroppantak. Sajnos a citrusok magról történő szaporításánál egyébként is igen kicsi a kelési arány, ennek ellenére nem lehetetlen a küldetés. És hát a magok tulajdonképpen nem kerülnek semmibe, hiszen a narancsot, citromot nem ezekért vesszük, hanem ízük miatt.

A magokat mossuk meg, tőzeg és homok 2:1 arányú keverékébe ültessük el. Ha nincs otthon ilyen földünk, akkor az egyszerű, virágoknak szánt fekete földkeverék is megteszi. A mérsékelten letömörített cserépbe szórjuk a magokat, és 1 centi földel takarjuk őket, amit újra tömörítünk. Fontos, hogy a cserép mindig legyen nedves, különben esélyünk sincs a csírázásra.

2015 02 24 091822

A cserép

A föld kiválasztása mellett az is fontos, hogy milyen cserepet használunk. A legjobb, ha elfelejtjük az olcsó műanyag megoldásokat, és visszatérünk a klasszikus agyagcserepekhez. Ezek ugyanis az egész felületükön képesek átengedni a vizet, amire ebben az esetben nagy szükségünk lesz. Keressünk egy nagyobb kaspót, amibe az egész cserepet bele tudjuk meríteni. Szerencsére maga az agyag, és a benne lévő föld lehetővé teszi, hogy ne úszkáljon a víz tetején, hanem lent maradjon a kaspó alján. 2-3 naponta töltsük újra a vizet, hogy folyamatosan nedvesen tarthassuk a magokat.

2015 02 24 091836

Pára

A citrusféléknél fontos, hogy párás környezetet biztosítsunk a számukra. Ezt elérhetjük úgy, hogy a vizes kaspó tetejére egy üveglapot teszünk. Ezután tegyük ki az ablakba, mivel viszonylag alacsony, 13-15°C az ideális a növény számára. Ha üveg nincsen otthon, akkor egy pet – palack is megteszi. Vágjuk le az alját, és tegyük a mag fölé.

A párásítás így nem olyan intenzív, de a célnak tökéletesen megfelel. 3-4 hét után, ha szerencsénk van, megjelennek az első növénykezdemények. Ha mégsem, akkor sem szabad elkeseredni, mert mint azt már mondtuk, kicsi az esélye a csírázásnak. Ez esetben álljunk neki újra, elvégre a nagy számok törvénye a mi oldalunkon áll.

2015 02 24 091847

Újra gyümölcs

Ahhoz, hogy a kis fánk teremni is kezdjen, nem elég az ültetés és a nevelés. Ebben az esetben is előfordulhat, hogy megjelenik rajta gyümölcs, de ennek minőség nagyon silány lesz. Ha nem zavar minket, hogy a citrom, narancs vagy mandarinfánk csak a leveleivel díszít, akkor nem kell tennünk semmit. Ha termést is szeretnénk, akkor be kell oltatni a fácskát.

Ezt végezhetjük mi is, de szakemberre bízva nagyobb az esélye a sikernek. A kertészetek, vagy citrus-gyűjtemények (pl. ELTE füvészkert) lelőhelyein a legtöbb esetben némi anyagi ellenszolgáltatásért megtehetjük azt. Ezzel elérhetjük, hogy a fácska gyümölcsöket hozzon, de a tökéletes finomságok még így sem garantáltak.

2015 02 24 091906

Forrás: szepzold; Képek: szepzold;

Hasonló hírek

A kazán, amely sosem ég, füstje sincs, mégis előállítja az “otthon melegét”! – VIDEÓ

Mazsi

A Dalai Láma szerelmi élete az istenek Városában

Géza

Tengerészek világnapja

info
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
×

Csatlakozz népes facebook követőink táborához!