Főoldal » Narancs riasztást adtak ki: itt lehet baj a szélből
Időjárás

Narancs riasztást adtak ki: itt lehet baj a szélből

met.hu 0208 300x210
Forrás: met.hu | 2015. 02. 08. 06:54:52

A havas területeken, kiemelten a friss hóval borított dél-dunántúli tájakon, illetve a Bakony térségében vasárnap hófúvás várható.
Több dunántúli kistérségre másodfokú, narancs riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos szél miatt, amely hófúvást okozhat. A Balatontól északra fekvő többi járásban első fokú, citromsárga riasztás van érvényben.

Riasztás, 2015. február 8.-án – Forrás met.hu Riasztás, 2015. február 8.-án – Forrás met.hu

A Dunántúlon és a Duna-Tisza köze nyugati részén a legerősebb széllökések 65-85 km/h között várhatók. de az Alföldön és északkeleten is 60 km/h-t meghaladó lökésekre lehet számítani. Késő estére megszűnnek a viharos lökések, de továbbra is erős marad a szél.

A havas területeken, kiemelten a friss hóval borított dél-dunántúli tájakon, illetve a Bakony térségében vasárnap hófúvás várható. Egyes útszakaszokon magas hótorlaszokat is emelhet a viharos szél.

Napközben hózáporok, hózivatarok kialakulása várható, melyek nyomán legjobb eséllyel az Alföld délkeleti részén pár cm, lokálisan esetleg 5 cm-t meghaladó friss hó is hullhat.

Viharos széllel érkezik a hidegfront
Forrás: MTI | 2015. 02. 07. 19:17:00

A hófúvás veszélye miatt vasárnapra hat megyére első-, öt megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Északról nagy sebességgel közeledik egy hidegfront, amely vasárnap átrobog a Kárpát-medencén, és mögötte hideg levegő érkezik viharos szél kíséretében. Ez kiterjedt hófúvást okozhat elsősorban a Dunántúlon.

Az Országos meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki, Baranya, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyére, ahol a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hófúvás miatt. Emellett Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém, Zala és Pest megyére valamint Budapestre az erős szél miatt ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A hidegfront futó hózáporokat, sőt egy-egy hózivatart is okozhat. Az Alföld délkeleti részén pár centiméter, helyenként esetleg 5 centiméternél is több friss hó hullhat.

Napközben kevéssel fagypont fölött alakul a hőmérséklet, de a szél miatt ezt több fokkal hidegebbnek hat majd.

Éjszaka eleinte még lesznek derült területek, és a havas tájakon akár mínusz 15 fok is lehet. Ahol nincs hó, mérsékeltebb lesz a lehülés.

Hétfőn újabb csapadékzóna éri el a kárpát-medence nyugati részeit, ott több helyen havazhat, javulást csak a hét közepe hozhat.

Hasonló hírek

Korai az öröm! Mindenkit átver a hétvégi időjárás!

Mazsi

A jövő héten folytatódik a napsütéses idő

info

Ezt nehéz elhinni: mi történik ma az időjárással?

Mazsi